Base description which applies to whole site

1. BELEIDSARTIKELEN

Beleidsartikel 1. Woningmarkt

In 2015 is € 6,5 mln. minder uitgegeven en zijn er voor € 42,6 mln. minder aan verplichtingen aangegaan. Tevens zijn er € 26,2 mln. minder ontvangsten gerealiseerd.

Toelichting

Subsidies

Aan Woningstichting Geertruidenberg (WSG) is een lagere voorlopige saneringsbijdrage verstrekt (€ 8,4 mln.) dan eerder was verondersteld (€ 52 mln.), hierdoor is er minder uitgegeven en verplicht. Doordat de onttrekking aan de begrotingsreserve voor saneringsteun navenant lager uitvalt, is ook de realisatie op ontvangsten lager.

Inkomensoverdracht

De uitgaven bij de Huurtoeslag zijn in 2015 € 40,0 mln. hoger uitgekomen dan begroot, wat veroorzaakt wordt door meer aanvragen. De ontvangsten bij de Huurtoeslag zijn € 17,5 mln. hoger doordat er meer terugvorderingen werden ingesteld.

Beleidsartikel 2. Woonomgeving en bouw

In 2015 is € 94,1 mln. minder uitgegeven en zijn er voor € 106,5 mln. minder aan verplichtingen aangegaan.

Toelichting

Subsidies

Op grond van de in 2015 ingediende en gehonoreerde aanvragen is de voor het Nationaal Energiebespaar Fonds (NEF) beschikbare € 25,0 mln. in 2015 niet meer tot uitbetaling gekomen. Hierdoor zijn ook de verplichtingen lager.

Bijdrage aan baten-lastenagentschappen

Door een hogere bijdrage aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komen de uitgaven € 2,4 mln. hoger uit. De verplichtingen zijn € 5,5 mln. lager doordat de jaaropdracht 2016 aan RVO niet in 2015 is verstrekt.

Leningen

Bij het Fonds Energiebesparing Huursector zijn, door de nog beperkte beschikbaarheid van projecten die voor financiering in aanmerkingen komen, in 2015 geen aanvragen (meer) gehonoreerd en tot betaling gekomen. De uitgaven en verplichtingen zijn hierdoor € 73,2 mln. lager.

Beleidsartikel 6 Uitvoering Rijksvastgoedbeleid

In 2015 is € 4,4 mln. meer uitgegeven en zijn er voor € 5,4 mln. meer aan verplichtingen aangegaan. Tevens zijn er € 10,5 mln. meer ontvangsten gerealiseerd.

Toelichting

Opdrachten

De overschrijding op de uitgaven en verplichtingen wordt veroorzaakt door hogere zakelijke lasten (€ 2,3 mln.) en hogere beheer- en plankosten hoger (€ 2,1 mln.) door een langere gemiddelde doorlooptijd van de verkopen en de grotere portefeuille van overtollig gesteld vastgoed (Kamerstukken II, 2015–2016, 34 300 VII, nr. 54).

De extra ontvangsten (€ 9,8 mln.) worden veroorzaakt door een grotere verkoop van gebouwen en complexen, alsmede de hogere verkoopprijs ten opzichte van de getaxeerde waarde. Daarnaast zijn er extra verhuuropbrengsten van voormalige Defensie panden.

Licence