Base description which applies to whole site

ARTIKEL 4. KANSELARIJ DER NEDERLANDSE ORDEN

A Algemene doelstelling

De Kanselarij der Nederlandse Orden is bij Koninklijk Besluit (KB) van 3 juni 1844 ingesteld. De Kanselarij der Nederlandse Orden is de organisatie die:

  • het Kapittel voor de Civiele Orden en het Kapittel der Militaire Willems-Orde huisvest en ambtelijk ondersteunt in hun advisering over de voorstellen tot decoratieverlening;

  • zorg draagt voor het beheer van de versierselen van de onderscheidingen en voor de correcte verzending ervan aan de betrokken Ministeries;

  • zorgt dat registers worden aangehouden van in het Koninkrijk der Nederlanden onderscheiden personen.

Kapittel der Militaire Willems-Orde

De taken van het Kapittel der Militaire Willems-Orde behelzen:

  • het adviseren van het hoofd van het betrokken departement van algemeen bestuur over de voordrachten voor benoeming of bevordering in en ontslag uit de Orde dan wel over aanvragen om in de Orde te worden opgenomen of bevorderd;

  • het verstrekken van inlichtingen aan het hoofd van het betrokken departement van algemeen bestuur alsmede het geven van inzage in alle zakelijke gegevens en bescheiden aan deze departementen;

  • het aanhouden van registers voor elk der vier klassen van ridders;

  • het houden van aantekening van verlening van het ordeteken aan onderdelen van de krijgsmacht.

Kapittel voor de Civiele Orden

Het Kapittel voor de Civiele Orden heeft als adviescollege op landelijk niveau tot taak Onze Minister wie het aangaat te adviseren over het verlenen van onderscheidingen in één van de Civiele Orden.

B Rol en verantwoordelijkheid

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is verantwoordelijk voor het beheer van de begroting van de Overige Hoge Colleges van Staat en Kabinetten van de Gouverneurs. De Colleges voeren zelf het beheer over hun begroting of hun begrotingsdeel. Over de inhoud van dit beheer bestaan afspraken (de zogenoemde beheerafspraken) tussen de Minister en de Colleges, waarin recht gedaan wordt aan hun staatsrechtelijke positie. 4

De Kanselarij der Nederlandse Orden valt onder het begrotingsartikel van de Hoge Colleges van Staat. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een financiële rol naar de Kanselarij der Nederlandse Orden toe. De werkzaamheden die binnen de Kanselarij worden uitgevoerd vloeien direct voort uit de taakomschrijving van de Kanselier der Nederlandse Orden, de taakopdracht aan het Kapittel der Militaire Willems-Orde en aan het Kapittel voor de Civiele Orden.

C Beleidswijzigingen

De Kanselarij der Nederlandse Orden verwacht in 2015 een aantal extra activiteiten te ontplooien met betrekking tot het 200-jarig bestaan van de Militaire Willems-orde en het 200-jarig bestaan van de Orde van de Nederlandse Leeuw. Daarnaast wordt onderzoek gedaan op welke manier het ICT-Decoratie Advies- en Informatie Systeem «Daisy» vervangen kan worden vanaf 2015 en het voorraadbeheer van de Koninklijke onderscheidingen gemoderniseerd kan worden.

D1 Budgettaire gevolgen van beleid

Beleidsartikel 4 Kanselarij Nederlandse Orden

Budgettaire gevolgen van beleid (bedragen x € 1.000)
   

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

Verplichtingen:

4.791

4.113

3.975

3.909

3.871

3.864

3.864

                 

Uitgaven:

4.845

4.113

3.975

3.909

3.871

3.864

3.864

 

Waarvan juridisch verplicht

             
                 

4.1

Apparaat

2.389

2.506

2.368

2.303

2.265

2.258

2.258

                 

4.2

Decoraties

2.454

1.602

1.602

1.601

1.601

1.601

1.601

                 

4.3

Riddertoelagen

2

5

5

5

5

5

5

                 

Ontvangsten:

130

29

29

29

29

29

29

E Toelichting artikelonderdeel

4.1 Apparaat

De afdeling Decoratie & Advies (D&A) van de Kanselarij der Nederlandse Orden is belast met de voorbereiding en uitvoering van werkzaamheden ontleend aan de taken van het Kapittel voor de Civiele Orden. In concreto worden alle voorstellen voor decoratie met betrekking tot de Civiele Orden voorzien van een inhoudelijk pré-advies.

De afdeling Bedrijfsvoering (BV) verricht ondersteunende werkzaamheden. Z.M. de Koning ondertekent het Koninklijk Besluit (KB) waarna de Minister die het aangaat dit contrasigneert. De ontvangst van een exemplaar van dit KB is voor de Kanselarij der Nederlandse Orden de legitimering (opdracht) om het versiersel met toebehoren uit te geven aan het betrokken Ministerie.

4.2 Decoraties

De Koninklijke onderscheidingen worden verstrekt aan personen waarvan aangetoond is dat ze voor de maatschappij waardevolle activiteiten ondernemen/verzet hebben. De Koninklijke onderscheidingen hebben tot doel personen de waardering te geven die ze verdienen.

De afdeling Bedrijfsvoering is onder andere belast met de aanschaf, beheer en verstrekking van de versierselen en oorkondes behorende bij de Orde van Oranje-Nassau, de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Militaire Willems-Orde. Daarnaast worden medailles en oorkondes van de Nationale Politie en Brandweerkorpsen, medailles ten behoeve van Buitenlandse staatsbezoeken en tevens een aantal dapperheidsonderscheidingen van het Ministerie van Defensie bij de Kanselarij der Nederlandse Orden beheerd en uitgegeven.

4.3 Riddertoelagen

Aan de in leven zijnde Ridders Militaire Willems-Orde, de weduwe/weduwnaar van Ridders Militaire Willems-Orde of de minderjarige kinderen van Ridders Militaire Willems-Orde wordt van rechtswege een jaarlijkse riddertoelage uitgekeerd.

4

Comptabiliteitswet 2001, artikel 19.

Licence