Base description which applies to whole site

Overzicht ZBO’s en RWT’s

Organisatie

RWT

ZBO

Functie

Art.

Begrotingsramingen (x € 1.000)

verwijzing

1

Nationale politie

X

 

Leveren van bijdrage aan een veilige samenleving m.b.v. een goed georganiseerde politieorganisatie.

31

4.877.8789

www.politie.nl

2

Politieacademie (PA)

X

X

De Politieacademie is het nationale wervings-, selectie-, opleidings- en kennisinstituut voor de Nederlandse politie.

31

112.012

www.politieacademie.nl

3

Raad voor Rechtsbijstand (RvR) (zie 1 bij toelichting)

X

X

De RvR is belast met de organisatie en de verlening van gesubsidieerde rechtsbijstand door advocaten en mediators, alsmede het treffen van een afzonderlijke voorziening voor de verlening van rechtshulp (Het Juridisch Loket).

32

51.809

www.rvr.org

4

Bureau Financieel Toezicht, Bft (zie 2 bij toelichting)

 

X

Het BFT houdt integraal toezicht op notarissen en financieel toezicht op gerechtsdeurwaarders. Is toezichthouder op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) door notarissen, advocaten, accountants, belastingadviseurs en administratiekantoren en ondersteunt de Commissies van deskundigen bij het beoordelen van ondernemingsplannen voor startende deurwaarders en notarissen.

32

2.408

www.bureauft.nl

5

College Bescherming Persoonsgegevens (Cbp) (zie 3 bij toelichting)

 

X

Het CBP houdt toezicht op de naleving en toepassing van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), de Wet politiegegevens (Wpg) en de Wet gemeentelijke basisadministratie (Wet GBA).

32

8.191

www.cbpweb.nl

6

College voor de Rechten van de mens (CRM) (zie 4 bij toelichting)

 

X

Het CRM doet op verzoek onderzoek en oordeelt of verboden onderscheid is / wordt gemaakt naar aanleiding van individuele klachten en verzoeken van organisaties. Ook vervult het CRM de rol van waakhond op het gebied van mensenrechten in Nederland.

32

6.016

www.mensenrechten.nl

7

College van Toezicht Auteursrechten en Naburige Rechten

 

X

Het college ziet erop toe of de beheersorganisaties een overzichtelijke (financiële) administratie bijhouden, de voor de uitvoering van hun taken verschuldigde vergoedingen op rechtmatige wijze innen en verdelen, en voldoende zijn uitgerust voor de uitvoering van hun taken.

32

686

www.cvta.nl

8

College gerechtelijk deskundigen (Cgd) (zie 5 bij toelichting)

 

X

Het register waarborgt en bevordert een constante kwaliteit van de inbreng van deskundigen in de rechtsgang.

33

1.723

www.nrgd.nl

9

Reclasseringsorganisaties

X

 

Voorkomen en verminderen van crimineel gedrag door begeleiding aan personen die ene strafbaar feit hebben gepleegd of daarvan worden verdacht.

34

   
 

– Reclassering Nederland;

       

125.362

www.reclassering.nl

 

– Leger des Heils;

       

21.025

www.legerdesheils.nl

 

– St. verslavingsreclassering. GGZ Ned. (SVG)

       

62.885

www.svg.nl

10

Commissie Schadefonds Geweldsmisdrijven (SGM)

X

X

Het SGM stelt financiële tegemoetkoming ter beschikking aan slachtoffers van een geweldsmisdrijf voor opgelopen letselschade.

34

5.321

www.schadefonds.nl

11

Slachtofferhulp Nederland (SHN)

X

 

SHN geeft ondersteuning aan slachtoffers van misdrijven.

34

34.043

www.slachtofferhulp.nl

12

Particuliere tbs-inrichtingen

X

 

Behandeling van tbs-gestelden.

34

187.500

 

13

Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO)

X

X

Het LBIO int alimentatie, indien dit niet vrijwillig wordt afgedragen.

35

2.772

www.lbio.nl

14

Halt

X

 

Halt richt zich op preventie en bestrijding jeugdcriminaliteit. Jongeren kunnen recht zetten wat zij hebben fout gedaan, waardoor zij niet in aanraking komen met de rechter.

35

11.723

www.halt.nl

15

Particuliere Jeugdinrichtingen

X

 

Behandeling van jeugdigen op grond van strafrechtelijke titel.

35

71.532

 

16

Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) (zie 6 bij toelichting)

X

X

Met actuele kennis, advisering, toegepast onderzoek, vraaggerichte opleidingen en oefeningen en leiderschapsontwikkeling helpt het IFV professionals binnen de brandweer, GHOR en crisisbeheersing, beleidsmakers en bestuurders zich optimaal voor te bereiden om de fysieke veiligheid van onze samenleving te borgen.

36

30.807

www.ifv.nl

17

Onderzoeksraad voor veiligheid (OVV)

X

X

De OVV doet onafhankelijk onderzoek naar oorzaken of vermoedelijke oorzaken van «voorvallen» en categorieën voorvallen.

36

11.152

www.onderzoeksraad.nl

18

Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)

X

X

Huisvesting van asielzoekers, het geven van begeleiding en informatie aan asielzoekers, het leveren van goederen aan asielzoekers, het verwerven, beheren en sluiten van opvanglocaties en het handhaven van de veiligheid in de opvanglocaties.

37

399.951

www.coa.nl

19

Stichting Nidos

 

X

NIDOS voert als onafhankelijke (gezins-) voogdij instelling, op grond van de wet, de voogdijtaak uit voor Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers.

37

23.273

www.Nidos.nl

20

Gerechtsdeurwaarders, cluster (zie 7 bij toelichting)

 

X

     

www.kbvg.nl

21

Notarissen, cluster (zie 8 bij toelichting)

 

X

       

22

Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting, SDKB. (zie 9 bij toelichting)

 

X

Sinds 2004 worden de gegevens van sperma- eicel- en embryodonoren landelijk geregistreerd. Beheer van deze gegevens en verstrekken deze op verzoek aan het donorkind, ouders of huisarts.

   

www.donorgegevens.nl

23

Kansspelautoriteit (zie 10 bij toelichting)

X

X

De kansspelautoriteit is een onafhankelijke toezichthouder. Zij reguleert het kansspelaanbod door het verlenen van kansspelvergunningen, houden van toezicht op de vergunninghouders, bestrijden van illegale kansspelen en het beschermen van consumenten tegen kansspelverslaving

     

Toelichtingen op het overzicht ZBO’s en RWT’s

  • 1) De Raad voor Rechtsbijstand (RvR) is belast met de organisatie van en draagt zorg voor de verlening van gesubsidieerde rechtsbijstand en mediation.

  • 2) Het Bureau financieel toezicht (Bft) heeft toezicht op notarissen en gerechtsdeurwaarders, toezicht naleving wet identificatie bij dienstverlening (WID) en wet melding ongebruikelijke transacties (MOT).

  • 3) Het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) ziet erop toe dat persoonsgegevens zorgvuldig worden gebruikt en beveiligd en dat privacy gewaarborgd blijft.

  • 4) Het College voor de Rechten van de Mens (CRM, oktober 2012) vervult de rol van waakhond door onderzoek, evaluatie, advisering, normontwikkeling en het geven van voorlichting op het gebied van mensenrechten in Nederland.

  • 5) Het College gerechtelijk deskundigen (Cgd) waarborgt en bevordert een constante kwaliteit van de inbreng van deskundigen in de rechtsgang.

  • 6) Het Nederlands bureau brandweerexamens (NBBe) en Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) zijn ZBO's die met ingang van 2013 zijn opgegaan in het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en hun eigen opbrengsten genereren. Jaarlijks ontvangen zij een vast bedrag voor het uitvoeren van de wettelijke taken voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarnaast ontvangen zij bijdragen voor opdrachten voortkomend uit een opdrachtgevers/opdrachtnemersrelatie.

  • 7) Gerechtsdeurwaarders, cluster. Gerechtsdeurwaarders zijn opgenomen in het ZBO register van BZK. Ze vallen onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, maar er zijn geen financiële relaties met dit departement.

  • 8) Notarissen, cluster. Notarissen zijn opgenomen in het ZBO register van BZK. Ze vallen onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, maar er zijn geen financiële relaties met dit departement

  • 9) Deze organisatie heeft geen financiële relatie met het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

  • 10) Deze organisatie heeft geen financiële relatie met het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Financiering van de kansspelautoriteit geschiedt via jaarlijkse heffingen en vergoedingen door vergunninghouders.

Licence