Base description which applies to whole site

2. ALGEMEEN

In deze tweede suppletoire begroting worden tussentijdse bijstellingen in de begrotingsuitvoering verwerkt. Op de onderdelen van de VenJ begroting doen zich diverse mee- en tegenvallers voor. Per saldo blijven deze mutaties in evenwicht. De verwachte lagere griffierechten zijn in deze tweede suppletoire begroting in het totaalbeeld verwerkt. Daarnaast zijn er onzekerheden bij de ontvangsten, specifiek de verwachte ontvangsten uit afpakken en de te ontvangen Boeten en Transacties.

Op het terrein van asiel heeft de lagere asielinstroom dan eerder geraamd geleid tot diverse mutaties. Naast een meevaller in de kosten bij een aantal organisaties in de vreemdelingenketen leidt het ook tot een terugbetaling aan ODA omdat de toerekening van de eerstejaarsasiel lager wordt. Per saldo sluit het beeld voor 2016 met behulp van extra inzet van de asielreserve, die in latere jaren dan weer wordt gevuld, tot een sluitend beeld.

Motie Engels

Bij de behandeling van de eerste suppletoire begroting 2016 van VenJ, in de Eerste Kamer is de volgende motie ingediend en aangenomen:

MOTIE VAN HET LID ENGELS C.S.

De Kamer, gehoord de beraadslaging, onverminderd van oordeel dat in de begroting van het Ministerie van Veiligheid & Justitie voor 2016 de risico's voor mogelijke tekorten en achterblijvende prestaties bij rechtspraak, OM en politie tot een minimum moeten worden gereduceerd; verzoekt de regering met genoemde ketenpartners te inventariseren welke de meest noodzakelijke maatregelen zijn om aan de meest noodzakelijke financiële problemen nog dit jaar tegemoet te komen en daaraan vervolgens bij de Najaarsnota met behulp van financiële instrumenten als onderuitputting, kasschuif of herschikking van middelen tegemoet te komen, en de Kamer daarover te berichten, en gaat over tot de orde van de dag.

De motie vraagt het kabinet om bij Najaarsnota te berichten over de uitkomsten van de inventarisatie welke de meest noodzakelijke maatregelen zijn om aan de meest noodzakelijke financiële problemen nog dit jaar tegemoet te komen bij het OM, de Rechtspraak en de Nationale politie (NP). Met de extra gelden voor 2016 in de begrotingsbrief en de extra gelden in de begroting 2017 is er structureel ruim 700 mln. aan de VenJ toegevoegd. Dit bedrag komt ten goede aan de NP, het OM en de rechtspraak. Met de rechtspraak is voor 2017–2019 een prijsafspraak gemaakt met extra investeringen in kwaliteit. Voor de NP wordt volledig voorzien in de behoefte voor 2017 en de jaren daarna. Het OM krijgt structureel 19 mln. extra.

In 2016 geldt voor de NP dat niet het gehele benodigde bedrag uit het P/M onderzoek beschikbaar is gekomen. Zoals eerder toegelicht in het debat van 29 juni 2016 ben ik in overleg met de korpschef over zijn beleid om binnen het beschikbare budget te blijven, maar mocht dit niet lukken dan kan dit binnen de algemene reserve worden opgevangen. Ook de Raad voor de Rechtspraak kan in 2016 met het beschikbare budget zijn taken verrichten. In overleg met het Openbaar Ministerie is vastgesteld dat er in 2016 zonder aanvullend budget een tekort gaat optreden bij het Openbaar Ministerie en bij het onderdeel gerechtskosten. Om dat te voorkomen is door middel van de inzet van meevallers en door verschuivingen binnen het totaal van de uitgaven dekking gevonden voor circa 16 mln. extra budget voor het OM en de post gerechtskosten.

Licence