Base description which applies to whole site

1. BELEIDSARTIKELEN

Beleidsartikel 1. Wetgeving en controle Eerste Kamer

In 2016 is € 1,6 mln. minder uitgegeven en minder verplichtingen aangegaan.

Toelichting

De onderuitputting is grotendeels het gevolg van de werkkostenregeling. Daarnaast is onder andere onderuitputting ontstaan bij de uitbesteding advisering/opdrachtverlening en EU Voorzitterschap.

Beleidsartikel 2. Uitgaven ten behoeve van leden en oud leden Tweede Kamer en Europees parlement

In 2016 is € 1,1 mln. meer uitgegeven en zijn er voor € 1 mln. meer verplichtingen aangegaan.

Toelichting

De stijging in de verplichting en uitgaven kent de volgende oorzaken: de eindheffing van de werkkostenregeling en de doorwerking van de wijzigingen in de CAO Rijk naar de wet op de Schadeloosstelling die hieraan gekoppeld is.

Beleidsartikel 3 Wetgeving en Contole Tweede Kamer

In 2016 is € 2,1 mln. minder uitgegeven en zijn er voor € 4,5 mln. minder verplichtingen aangegaan. Tevens zijn er € 1 mln. meer aan ontvangsten gerealiseerd.

Toelichting

De onderuitputting op de uitgaven en de verplichtingen is het gevolg dat er geen parlementaire onderzoeken (artikel 3.2) en minder publicaties (artikel 3.3) hebben plaatsgevonden. Er zijn minder verplichtingen aangegaan voor wijzigingen in de projectuitvoering voor de Dienst Automatisering. Tevens zijn er € 1 mln. meer aan ontvangsten gerealiseerd, incidentele meerinkomsten uit het restaurant en voor de doorbelaste kosten voorzitterschap EU.

Licence