Base description which applies to whole site

2. NIET BELEIDSARTIKELEN

Beleidsartikel 6. Apparaat

Er is voor € 2,7 mln. meer aan verplichtingen gerealiseerd. Tevens is er ook voor € 2,9 mln. meer uitgegeven en is er voor € 0,9 mln. meer aan ontvangsten gerealiseerd.

Toelichting

Na compensatie van het eerder gemelde wisselkoerstekort is per saldo in totaal € 0,9 mln. meer verplichtingen aangegaan dan geraamd bij de 2e suppletoire begroting 2016. Dit is het gevolg van meer materiële uitgaven door Rijksdienst Caribisch Nederland en daarmee samenhangende aangegane verplichtingen.

Beleidsartikel 7. Nominaal en onvoorzien

Er is voor € 13,1 mln. minder aan verplichtingen en uitgaven gerealiseerd.

Toelichting

Voor het meerjarig opvangen van valutaschommelingen is voor Hoofdstuk IV (Koninkrijksrelaties) en het BES-fonds in 2016 bij de 2e suppletoire begroting een wisselkoersreserve ingesteld op dit artikel.

Wisselkoerstegenvallers worden vanuit deze reservering gedekt, wisselkoersmeevallers komen ten gunste van deze reservering.

Het saldo van de wisselkoersreserve wordt geheel toegevoegd aan de begroting voor 2017.

Bij najaarsnota is alleen het BES-fonds gecompenseerd voor wisselkoerstegenvallers en is de wisselkoersreserve aangevuld vanuit meerontvangsten als gevolg van de wisselkoers op artikel 1,4 en 5. Bij slotwet is de daadwerkelijke realisatie in beeld en zijn ook alle daadwerkelijke wisselkoersmee- en tegenvallers bekend over het begrotingsjaar 2016. Bij slotwet zijn de wisselkoerstegenvallers op artikel 1, 4 en 6 gecompenseerd vanuit de wisselkoersreserve.

Het saldo ad € 11,9 mln. van de wisselkoersreserve wordt bij slotwet toegevoegd aan de begroting van 2017. De reserve kent een eindejaarsmarge van 100%.

Licence