Base description which applies to whole site

1.1 Leeswijzer

In deze suppletoire begroting worden de Voorjaarsnotamutaties van Hoofdstuk XV naar de begrotingsartikelen geboekt en aldaar toegelicht. De indeling van deze suppletoire begroting sluit aan bij de begrotingsstructuur in de vastgestelde begroting 2017.

In deze suppletoire begroting is de besluitvorming in het kader van de Voorjaarsnota verwerkt, voorzover die neerslaat in de begrotingsgefinancierde uitgaven. Het betreft daarbij:

  • Macro-economische bijstellingen (conjunctuur);

  • Uitvoeringsbijstellingen (volume, lonen en prijzen);

  • Beleidsmaatregelen die de begroting 2017 raken.

Daarnaast is in deze suppletoire begroting een aantal budgettair neutrale herschikkingen tussen subartikelonderdelen opgenomen:

  • 1. Jaarlijks wordt binnen SZW aan de hand van jaarprogramma's een nadere toedeling gemaakt van het totaal van de apparaatsuitgaven en de algemene programma-uitgaven. Dit leidt tot verschuivingen tussen budgetten.

  • 2. De regelgeving (WKR) zoals onder andere de registratie van inhuur externen hebben ertoe geleid dat in de begroting verschuivingen zijn verwerkt tussen overige beleidsuitgaven en apparaatsuitgaven. Ook hiervoor zijn nog aanvullende verschuivingen noodzakelijk gebleken.

De organisatiestructuur van het departement is opgebouwd uit circa 35 organisatie-eenheden die alle een eigen budgetverantwoordelijkheid hebben. Het aantal budgetmutaties tussen dezelfde budgethouder en mutaties tussen budgethouders onderling is aanzienlijk. Om die reden is afgezien van het toelichten van de afzonderlijke mutaties. Herschikkingen tussen budgetten staan geclusterd in de toelichting opgenomen als «Budgettair neutrale herschikkingen binnen het artikel» en «Budgettair neutrale herschikkingen binnen SZW».

Licence