Base description which applies to whole site

1. BELEIDSARTIKELEN

Beleidsartikel 1. Openbaar bestuur en democratie

Er is circa € 4,7 mln. minder verplicht. Daarnaast is er circa € 1,5 mln. minder uitgegeven.

Tevens is er circa € 0,8 mln. meer ontvangen

Toelichting

De onderuitputting op verplichtingen komt doordat er minder verplichtingen voor subsidies zijn vastgelegd.

Op diverse regelingen is sprake van lichte onderuitputting. De grootste post hierbinnen zit op communicatie, kennisdeling en onderzoek.

Beleidsartikel 2. Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)

Op dit artikel is circa € 10,2 mln. meer verplicht. Daarnaast is er circa € 2,2 mln. meer uitgegeven. Tevens is er circa € 1,9 mln. meer ontvangen.

Toelichting

In totaal zijn in 2017 op artikel 2 Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst € 10,2 mln. meer verplichtingen aangegaan dan geraamd bij Najaarsnota 2017. Dit is het gevolg van de groei van de organisatie de komende jaren, waarvoor gedurende 2017 meerjarige verplichtingen zijn vastgelegd ten behoeve van zowel de reguliere bedrijfsvoering als de taakuitvoering.

Beleidsartikel 6. Dienstverlenende en innovatieve overheid

Op dit artikel is circa € 53,6 mln. minder verplicht. Ook is er circa € 2,6 mln. minder uitgegeven.

Daarnaast is er op dit artikel circa € 0,6 mln. meer ontvangen.

Toelichting

De onderuitputting op verplichtingen hangt grotendeels samen met het moment van versturen van de opdrachtbrieven aan de agentschappen Logius, Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) en de Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR). Het moment van versturen bepaalt in welk jaar een verplichting wordt vastgelegd. Eind 2017 zijn niet alle opdrachtbrieven voor 2018 verstuurd, waardoor er onderuitputting op de verplichtingen is ontstaan.

De onderuitputting op de uitgaven is het gevolg van minder opdrachten die zijn verstrekt ten behoeve van de (door)ontwikkeling van e-overheidvoorzieningen.

Beleidsartikel 7. Arbeidszaken overheid

Op dit artikel is circa € 1,7 mln. minder verplicht. Daarnaast is er circa € 2,2 mln. minder uitgegeven en is er op dit artikel circa € 0,6 mln. minder ontvangen.

Toelichting

De pensioen- en uitkeringsuitgaven aan politieke ambtsdragers zijn lager uitgevallen dan bij tweede suppletoire is aangegeven. Deze onderuitputting is ontstaan door de relatief lange demissionaire periode.

De onderuitputting op de uitgaven is deels het gevolg van het niet tot besteding komen van alle opdrachtgevende budgetten. Enerzijds vanwege de demissionaire periode en anderzijds is geanticipeerd op het niet realiseren van de ontvangsten.

Licence