Base description which applies to whole site

2.1 DE BELEIDSAGENDA

Voor het Ministerie van Algemene Zaken en de Minister-President staan, overeenkomstig artikel 45 van de Grondwet, het algemene regeringsbeleid en de bevordering van de eenheid daarvan, centraal. In 2017 zijn in dat kader de volgende onderwerpen relevant.

Economische groei

Het kabinet zet zich in voor het versterken van de Nederlandse economie. De focus van het overheidsbeleid ligt op het op orde brengen van de overheidsfinanciën, een evenwichtige inkomensverdeling en het versterken van duurzame groei van de economie. De belangrijkste maatregelen ter uitvoering van het regeerakkoord van het kabinet-Rutte II zijn inmiddels doorgevoerd en beginnen effect te sorteren. De ramingen laten positieve cijfers zien. Alhoewel de economische vooruitzichten positief zijn, blijven het terugdringen van de werkeloosheid en het verder bevorderen van de economische groei belangrijke speerpunten voor de komende tijd.

Veiligheid

In 2015 en 2016 is Europa opgeschrikt door een reeks van verschrikkelijke daden van terreur in Parijs, Brussel en Nice. Het kabinet spant zich onverminderd in om Nederland velliger te maken. Met een nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten worden de betrokken diensten in staat gesteld om ongeacht de verdere technologische ontwikkelingen effectiever op te kunnen treden. De inzet van deze extra bevoegdheden is met waarborgen omkleed, zodat op verantwoorde wijze met de balans tussen veiligheid en privacybescherming kan worden omgegaan. Ten behoeve van de implementatie van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten maakt het kabinet de komende jaren structureel 20 miljoen euro vrij. Het is de verwachting dat ook de onrust aan de buitengrenzen van Europa en de conflicten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika voor de middellange en lange termijn aanhouden. Het onderkennen en tegengaan van deze dreigingen en risico’s vereist een krachtige aanpak, nationaal en internationaal, waarvoor het kabinet zich ook in 2017 hard zal maken. Nederland draagt daarom ook in 2017 voortvarend bij aan de noodzakelijk internationale samenwerking om terrorisme tegen te gaan.

Migratie

Uitgangspunt is dat de maatregelen die in de aanloop naar 2017 zijn en zullen worden getroffen met het doel de samenwerking met de landen in de regio te intensiveren, het perspectief ter plaatse te verbeteren en de Europese buitengrenzen beter te beschermen, zullen leiden tot een beperking van de instroom van asielzoekers. Daarnaast zijn voor het komende jaar reeds afspraken gemaakt met provincies en gemeenten over de opvang en participatie van asielzoekers die (tijdelijk) in Nederland mogen blijven. Onderwijs, zorg, werk en integratie maken eveneens deel uit van deze afspraken.

Europa

2016 was een belangrijk jaar voor de Europese samenwerking. Een jaar dat voor Nederland in het teken stond van het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in de eerste helft van 2016. In 2017 blijft de Europese agenda onverminderd prioritair, gezien de huidige uitdagingen waar de Unie zich voor ziet gesteld. Tijdens de vergaderingen van de Europese Raad zal de focus naar verwachting liggen op belangrijke thema’s als economische groei, Brexit, migratie, terrorismebestrijding en buitenlands beleid. In het bijzonder geldt dat de Europese Raad in juni 2016 heeft besloten tot het met voorrang uitvoeren van de Interne Marktagenda. Het kabinet zet zich ervoor in dat ook in 2017 voldoende voortgang hierop wordt geboekt. Leidend blijven verder de prioriteiten die de Europese Raad heeft aangenomen voor de periode tot 2020.

Tot slot

Het Ministerie van Algemene Zaken bestaat budgettair gezien voor een groot deel uit de interdepartementale shared-service organisatie Dienst Publiek en Communicatie (circa 40%). Voorts bestaat het Ministerie van Algemene Zaken uit het bureau van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Rijksvoorlichtingsdienst en het Kabinet van de Minister-President (tevens secretariaat ministerraad). Het Kabinet van de Koning (KvdK) en de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) behoren formatief en budgettair eveneens tot deze begroting, maar functioneren inhoudelijk zelfstandig. Tot slot wordt er toezicht gehouden door de directie Concerncontrol en wordt het ministerie ondersteund door de directie Bedrijfsvoering.

Overzicht niet-juridisch verplichte uitgaven en bestemming (Bedragen x € 1.000)

Art.nr

Naam artikel (€ tot. uitg. art.)

Juridisch verplichte uitgaven

Niet-juridische verplichte uitgaven

Bestemming van de niet juridisch verplichte uitgaven

1

Eenheid van het algemeen regeringsbeleid (€ 59.461)

€ 54.596 (91,8%)

€ 4.865 (8,2%)

overig

 

Totaal aan niet verplichte uitgaven

 

€ 4.865

 
Licence