Base description which applies to whole site

6.3 Moties en toezeggingen

A.1 In behandeling zijnde moties

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De motie van het lid Bikker c.s.; Verzoekt de regering spoedig vorm te geven aan een aanvulling op het wetsvoorstel, zodat degene die anders dan uit dienstbetrekking arbeid verricht of heeft verricht en melding doet van een vermoeden van een misstand eveneens wettelijk beschermd wordt tegen benadeling.

Kamerdebat 01-03-2016

34 105 Novelle Initiatiefvoorstel-Van Raak, Fokke, Koser Kaya, Segers, Thieme, Klein en Voortman Wet Huis voor klokkenluiders (3e termijn) inclusief hoofdelijke stemmingen.

In het kader van een goede voorbereiding van de verdere uitvoering van de motie-Bikker, worden de reacties van de aangeschreven koepelorganisaties afgewacht. Zodra die zijn ontvangen, wordt de Eerste Kamer over het standpunt ter zake en het vervolgtraject geïnformeerd.

De motie van het lid Engels c.s.; Verzoekt de Minister een of meer modellen voor een stelsel van financiële verhoudingen tussen rijk en gemeenten te ontwikkelen waarin rekening wordt gehouden met zowel de effecten van de voorgenomen decentralisaties als met voortgaande processen van gemeentelijke herindeling.

Kamerdebat 18-06-2013

Inrichting openbaar bestuur.

In de Kamerbrief groot onderhoud gemeentefonds 2016 is aangeven dat de fondsbeheerders bereid zijn te praten met VNG en Rfv over de toekomst van de financiële verhoudingen en dat de TK hierover zal blijven worden geïnformeerd. In de Kamerbrief belastingherziening is aangegeven hoe een verruiming van het gemeentelijk belastinggebied bij kan dragen aan verlagen van lasten op arbeid. Op 28 april 2016 is in het Bestuurlijk Overleg Financiële verhoudingen (BOFv) de taakopdracht vastgesteld die aan de basis ligt van de beoogde herziening.

De motie van het lid Veldman c.s.; Verzoekt de regering middels een aanpassing van artikel 219, tweede lid, van de Gemeentewet, of op andere wijze te bewerkstellingen dat een gemeentelijke belasting cq. heffing ten behoeve van een algemene voorziening zoals het riool of de inzameling van afvalstoffen niet afhankelijk mag worden gesteld van het eigendom van een aangesloten object, maar via het aangesloten zijn op de voorziening geregeld moet worden.

Kamerdebat 01-07-2015 Wetsvoorstel Omgevingswet.

Motie is in behandeling genomen. In de brief van 26 april 2016 wordt aan de TK gemeld dat het niet mogelijk is om nog dit jaar een uitgewerkt wetsvoorstel aan de Kamer aan te bieden.

De motie van het lid Krol; Verzoekt de regering deze problematiek (de Algemene Rekenkamer heeft problemen geconstateerd bij het vaststellen van de rechtmatigheid van uitgaven in het gemeentelijke sociaal domein) te analyseren en afhankelijk van de uitkomst daarvan te bepalen óf en welke aanpassing van wet- en regelgeving noodzakelijk is.

Kamerdebat 26-05-2016

Verantwoordingsdebat.

De Tweede Kamer zal na de zomer worden geïnformeerd.

De motie van het lid Segers c.s.; Verzoekt de regering, nog dit kalenderjaar uitvoering te geven aan de aanbevelingen van het rapport van de Erfgoedinspectie over de zaak Cees H.; Verzoekt de regering tevens, de huidige Archiefwet aan te passen aan de digitale ontwikkelingen en eisen van transparantie door onder meer de huidige overbrengingstermijnen van overheidsinformatie sterk terug te brengen.

Kamerdebat 08-06-2016

Nader onderzoek door de commissie-Oosting.

Voor het eind van dit jaar zal nader worden ingegaan op de vraag welke aanpassingen van de Archiefwet in het licht van de digitalisering noodzakelijk of gewenst lijken ten behoeve van een geordende en toegankelijke staat van de archieven. Zowel de Minister van OCW als de Ministers van BZK respectievelijk voor WenR zullen nauw betrokken zijn bij verdere stappen.

De motie van de leden Oosenbrug en Veldman; Verzoekt de regering voortaan jaarlijks de Kamer een overzicht van de ICT-kosten te sturen met daarin de volledige uitgaven inclusief onder andere de licentiekosten, kosten voor onderhoud, aanschaf van hardware en de personeelskosten inclusief de inhuur van externen.

Kamerdebat 18-11-2015

Begrotingsbehandeling BZK 2016 antwoord regering + re- en duplieken.

Tijdens het AO ICT-onderwerpen in april heeft de Minister gemeld dat rapporteren jaarlijks van de ICT-kosten geen probleem is, maar de licentiekosten, kosten voor onderhoud, aanschaf van hardware langer op zich laat wachten. Dat wordt medio 2018.

De motie van het lid Van Laar; Verzoekt de regering de drie uitgangspunten die tijdens het laatste Interparlementair Koninkrijksoverleg voor de geschillenregeling zijn geformuleerd als leidraad te nemen voor de aanstaande gesprekken tussen de landen van het Koninkrijk en nog dit jaar te komen tot een blauwdruk voor een geschillenregeling.

Kamerdebat 08-10-2015 Begrotingsbehandeling Koninkrijksrelaties (antwoord regering in 1e termijn + re- en duplieken).

De voortgangsbrief aan de Tweede Kamer en brieven aan MP's Aruba, Curaçao en St. Maarten zijn verzonden.

De motie van het lid Voortman: Verzoekt de regering, de Kamer te informeren over de problemen die de regering heeft bij de facultatieve protocollen en welke weg zij bewandelt om tot oplossingen te komen.

Kamerdebat 09-09-2015

Nationaal Actieplan Mensenrechten.

De facultatieve protocollen zijn nog onderwerp van overleg binnen het kabinet. De Kamer wordt geïnformeerd zodra het kabinet een besluit genomen heeft over één van de of alle drie de protocollen.

De motie van het lid Heerma: Verzoekt de regering, voorstellen te doen om groeperingen wier doelstellingen onvermijdelijk leiden tot het terzijde schuiven van onze democratische rechtsorde te kunnen verbieden.

Kamerdebat 02-07-2015

Notitie antidemocratische groeperingen.

Minister van SZW heeft de Tweede Kamer in maart 2016 mondeling geïnformeerd. Onderzoeksrapport en kabinetsreactie verschijnen rond de zomer.

De motie van het lid De Graaf c.s.; Verzoekt de regering om een evaluatie van het Statuut met het oog op eventuele modernisering te bevorderen en daarover in overleg te treden met de andere landen binnen het Koninkrijk en de eilandbesturen in Caraibisch Nederland.

Kamerdebat 21-06-2016

Evaluaties ihkv de staatkundige vernieuwing en over de Koninkrijksrelaties in den brede.

Motie is in beraad genomen. Zodra er meer informatie voorhanden is, wordt de Eerste Kamer geïnformeerd.

De motie van het lid Duthler c.s.; Spreekt als haar mening uit dat het wenselijk is in overleg met de Tweede Kamer te komen tot een verzoek aan de regering tot het instellen van een Staatscommissie die een antwoord geeft op de vraag of het parlementair stelsel gelet op genoemde overwegingen voldoende toekomstbestendig is en zo nodig voorstellen doet voor aanpassingen, en spreekt tevens uit dat een Staatscommissie kan worden begeleid door een uit beide Kamers samengestelde begeleidingsgroep, onder waarborging van de onafhankelijkheid van de Staatscommissie.

Kamerdebat 19-01-2016

Eventueel in te stellen Staatscommissie Bezinning Parlementair Stelsel.

Motie is gericht aan de Eerste Kamer zelf.

De motie van het lid Tellegen c.s.; Spreekt uit dat het wenselijk is dat de modernisering van de wetgeving rond de vervolging van ambtsdelicten met grote spoed ter hand wordt genomen en uiterlijk voor 1 januari 2017 tot een wetsvoorstel leidt; Verzoekt het presidium, daartoe in overleg met de regering en de Eerste Kamer tot een voorbereidingstraject te komen.

Kamerdebat 28-01-2016

Het verslag van de commissie van onderzoek.

Het voorbereidingstraject is nog onderwerp van overleg tussen de Kamers en het Kabinet.

De motie van het lid Taverne c.s.; Verzoekt de regering als het gaat om de informatieverstrekking aan de Kamer het volgende:

• de Kamer te informeren over nieuwe elementen die eventueel aan het oorspronkelijke voorstel worden toegevoegd;

• de Kamer te informeren zodra het onderhandelingsproces zich in een richting ontwikkelt die substantieel afwijkt van de met de Kamer nog overeen te komen inzet van de Nederlandse regering;

• de Kamer te informeren over alle onderdelen van het voorstel waarop zich een duidelijke meerderheid begint af te tekenen in de Raad, bijvoorbeeld in de vorm van een politiek akkoord of een gemeenschappelijke benadering;

• de Kamer te informeren zodra stemming in de Raad aan de orde is over een «concept-gemeenschappelijk standpunt» en dit vooraf ter uitdrukkelijke goedkeuring aan de Kamer voor te leggen.

Kamerdebat 17-12-2015

Herziening Europese Verkiezingsakte (34 166, nr. 23).

De besprekingen over de Europese Kiesakte zijn nog gaande. De Tweede Kamer is per brief van 28 april 2016 (TK 34 361, nr. 9) geïnformeerd over de voortgang van de besprekingen.

De motie van het lid Van Dam; Verzoekt de regering uit te werken hoe op verschillende beleidsterreinen het uit- en overdragen van die gedeelde waarden en het versterken van de onderlinge verbondenheid in de samenleving in het beleid kunnen worden opgenomen of versterkt.

Kamerdebat 02-07-2015

Notitie antidemocratische groeperingen.

De Tweede Kamer wordt na de zomer geïnformeerd over de afhandeling van deze motie.

De motie van het lid Koser Kaya c.s.; Verzoekt de regering zorg te dragen voor een betere, aanvrager-vriendelijkere, omgang met WOB-verzoeken die ertoe leidt dat het aantal bezwaar- en beroepsprocedures tegen besluiten naar aanleiding van WOB-verzoeken binnen vijf jaar met 50% afneemt.

Kamerdebat 18-11-2015 Begrotingsbehandeling BZK 2016 antwoord regering + re- en duplieken.

De Tweede Kamer wordt in het najaar van 2016 geïnformeerd over de uitvoering van deze motie.

De motie van het lid Sjoerdsma; Verzoekt de regering om actief voorlichting te geven aan bestuursorganen omtrent de werking van de Wet open overheid en waar nodig opleidingen te faciliteren voor personen bij deze organen die belast zijn met de uitvoering van deze wet.

Kamerdebat 13-04-2016 Initiatiefwetsvoorstel Voortman/Weyenberg houdende regels over de toegankelijkheid van informatie van publiek belang (Wet open overheid) (33 328) antwoord in 2e termijn.

De Minister van BZK zal de uitvoering van deze motie ter hand nemen zodra het initiatiefwetsvoorstel open overheid wet geworden is.

De motie van de leden Oosenbrug en Bruins; Verzoekt de regering er in ieder geval zorg voor te dragen dat twee of meer bestuursorganen binnen een jaar na aanvaarding van de Wet open overheid met een informatieregister gaan experimenteren, en daarbij de doeltreffendheid en kosten van reeds ingevoerde informatieregisters bij deze koplopers te evalueren; Verzoekt de regering het informatieregister uiterlijk vijf jaar na de inwerkingtreding van de Wet open overheid in werking te laten treden.

Kamerdebat 13-04-2016 Initiatiefwetsvoorstel Voortman/Weyenberg houdende regels over de toegankelijkheid van informatie van publiek belang (Wet open overheid) (33 328) antwoord in 2e termijn.

De Minister van BZK zal de uitvoering van deze motie ter hand nemen zodra het initiatiefwetsvoorstel open overheid wet geworden is.

De motie van het lid Koser Kaya c.s.; Verzoekt de regering zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen twee jaar, te eindigen met de verstrekking van persoonsgegevens aan genootschappen op geestelijke grondslag, al dan niet via SILA.

Kamerdebat 08-12-2015 Basisregistratie personen (BRP) en paspoorten en reisdocumenten (AO d.d. 26/11).

Het Besluit basisregistratie personen (Besluit BRP) zal zodanig worden aangepast, dat de SILA niet langer in aanmerking komt voor gegevensverstrekking uit de basisregistratie personen. Bij deze wijziging wordt in overweging genomen dat de SILA de gelegenheid krijgt om de ledenadministratie op een andere wijze in te richten. De beoogde beëindiging wordt per 1 maart 2018 effectief. Tot die tijd zal de verstrekking van persoonsgegevens uit de BRP aan de SILA worden gehandhaafd.

De motie van het lid De Graaf c.s.; Verzoekt de regering de voorbereiding van de in de voorgaande overweging bedoelde operatie ter hand te nemen (om het beheer van de politie bij de volgende kabinetsformatie terug te brengen naar het Ministerie van BZK).

Kamerdebat 13-10-2015

Algemene Politieke Beschouwingen EK.

Motie is in behandeling genomen.

De motie van het lid De Caluwé; Verzoekt de regering voor het kerstreces een uniform toelatingsstelsel op hoofdlijnen te benoemen waaraan alle digitale authenticatiemiddelen moeten voldoen en dit per brief aan de Kamer te sturen; dit stelsel dient te bestaan uit:

• een eenduidig en overkoepelend certificeringsstelsel met criteria op het gebied van veiligheid, governance en privacy voor alle authenticatiemiddelen;

• een eenduidige wijze van monitoring en evaluatie voor al deze authenticatiemiddelen; Verzoekt de regering voorts voor de zomer van 2016, bij het vaststellen van de go/no go voor de uitgevoerde pilots, het gehele stelsel uitgewerkt te hebben.

Kamerdebat 08-12-2015 Pilotvoorwaarden en pilotcriteria eID Stelsel (AO d.d. 25/11).

In de kabinetsbrief die in de zomer wordt verstuurd aan de Tweede Kamer zal hier ook op in worden gegaan.

De motie van het lid Veldman c.s.; Verzoekt de regering, in samenspraak met andere overheden (als ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen) een actieplan op te stellen om de informatiehuishouding van overheden op orde te brengen.

Kamerdebat 02-06-2016

Wijziging van de Wet openbaarheid van bestuur in verband met aanvullingen ter voorkoming van misbruik (34 106) (re- en dupliek).

De Minister heeft de TK in een brief toegezegd dit najaar per brief met een antwoord te komen.

De motie van het lid De Caluwé; Verzoekt de regering in 2017 in ieder geval één publiek authenticatiemiddel te introduceren.

Kamerdebat 08-12-2015 Pilotvoorwaarden en pilotcriteria eID Stelsel (AO d.d. 25/11).

In de kabinetsbrief die in de zomer wordt verstuurd aan de Tweede Kamer zal hier ook op in worden gegaan.

De motie van de leden Amhaouch en Bisschop; Verzoekt de regering, als voorzitter van de Counter Terrorism Group (CTG) in nauw overleg met Europol en andere relevante partijen te bezien hoe de samenwerking en de informatievoorziening kunnen worden versterkt aan de hand van concrete doelstellingen, en de Kamer daarover voor 1 mei te informeren.

Kamerdebat 08-03-2016

IVD-aangelegenheden (AO d.d. 17/2).

De Minister heeft op 29 april 2016 een uitstelbericht aan de Tweede Kamer gezonden. Het is het niet mogelijk om voor 1 mei, zoals in de motie Amhaouch en

Bisschop gevraagd wordt, de Kamer te informeren. De kabinetsreactie wordt gekoppeld aan de reactie op de motie Samson/Pechtold (29 754, nr. 380).

De motie van de leden Tellegen en Recourt; Verzoekt de regering, zodra duidelijk is dat de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten niet voor 1 januari 2017 in werking zal treden, gemotiveerd in een brief aan de Tweede Kamer aan te geven of zij voornemens is de tijdelijke regeling inzake de toetsing van lasten aangaande verschoningsgerechtigden van AIVD en MIVD voorafgaand aan de uitvoering van de last, te handhaven of voornemens is dit in aparte wetgeving vorm te geven

Kamerdebat 08-03-2016

IVD-aangelegenheden (AO d.d. 17/2).

Het verzoek is «zodra er duidelijkheid is dat de nieuwe wet ....»; deze duidelijkheid is er nu nog niet (is afhankelijk van advies van Raad van State).

De motie van de leden Van Oosten en Recourt; Verzoekt de regering scherp te monitoren dat bij aanwijzing van vertrouwensfuncties buiten de overheid heel kritisch nut en noodzaak worden overwogen en binnen twee jaar de Kamer te informeren welke afname in het aantal vertrouwensfuncties c.q. -onderzoeken door inzet van scherp aanwijsbeleid door de vakMinisters is bewerkstelligd.

Kamerdebat 08-10-2014

Wijziging van de Wet veiligheidsonderzoeken in verband met het opnemen van een grondslag voor het doorberekenen van kosten verbonden aan het uitvoeren van veiligheidsonderzoeken alsmede enkele andere wijzigingen (33 673).

De Tweede Kamer zal in september 2016 geïnformeerd worden.

A.2 Uitgevoerde moties

Omschrijving motie

Vindplaats

Stand van zaken

De motie van het lid Van Raak; Verzoekt de regering in overleg te treden met de aandeelhouders van Alliander, met als inzet de vergoedingen meer in lijn te brengen met de normen van de WNT.

Kamerdebat 10-02-2016

Evaluatie wet normering topinkomens (AO d.d. 27/1).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 31 maart 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 30 111 nr. 98).

De motie van het lid Kerstens; Verzoekt de regering om dergelijke constructies in voorkomende gevallen de pas af te snijden door ze indien en voor zover nodig, via aanpassing van de wet onwettig te maken.

Kamerdebat 10-02-2016 Evaluatie wet normering topinkomens (AO d.d. 27/1).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 11 april 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 30 111 nr. 99).

De motie van de leden Veldman en Oosenbrug; Verzoekt de regering om met de VNG tot een sluitende aanpak te komen over de bescherming van persoonsgegevens bij gemeenten, zodanig dat zowel de inrichting van als de controle op de naleving van privacy bij gemeenten goed is gewaarborgd.

Kamerdebat 18-11-2015 Begrotingsbehandeling BZK 2016 antwoord regering + re- en duplieken.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 29 april 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 32 761 nr. 98).

De motie van de leden Veldman en Wolbert; Verzoekt de regering in samenspraak met de bestuurlijke koepels VNG en IPO te komen tot een fundamentele herziening van de financiële grondslagen van het Gemeentefonds en het Provinciefonds, gericht op een vereenvoudiging van het systeem, en daarbij te onderzoeken hoe verschillen in economische groei tussen de diverse regio's in Nederland kunnen worden gefaciliteerd.

Kamerdebat 18-11-2015 Begrotingsbehandeling BZK 2016 antwoord regering + re- en duplieken.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 7 juli 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 300-B nr. 22).

De motie van het lid Veldman c.s.; Verzoekt de regering zo snel als mogelijk een wetsvoorstel bij de Kamer in te dienen dat de precariobelasting afschaft, met daarbij een ruime overgangsperiode zodat de decentrale overheden die deze belasting heffen de mogelijke inkomstenderving geleidelijk kunnen opvangen.

Kamerdebat 18-11-2015 Begrotingsbehandeling BZK 2016 antwoord regering + re- en duplieken.

De motie is afgedaan. Het wetsvoorstel is ingediend bij de Tweede Kamer.

De motie van het lid Schouw; Verzoekt de regering te stimuleren dat met een publieke taak belaste instellingen reeds vrijgegeven data uit reeds afgehandelde verzoeken om hergebruik publiceren op data.overheid.nl en dat er actief op gestuurd wordt dat de gebruikerskwaliteit van de data verbetert.

Kamerdebat 03-06-2015 Regels over het hergebruik van overheidsinformatie (Wet hergebruik van overheidsinformatie) (34 123).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 12 oktober 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 32 802 nr. 18).

De motie van het lid Veldman; Verzoekt de regering, per eind 2016 alle daarvoor geschikte overheidsdata machinaal leesbaar en gestandaardiseerd te ontsluiten, via een nationale informatie-infrastructuur.

Kamerdebat 03-06-2015 Regels over het hergebruik van overheidsinformatie (Wet hergebruik van overheidsinformatie) (34 123).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 12 oktober 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 32 802 nr. 18).

De motie van de leden Koser Kaya en Veldman; Verzoekt de regering enkel met voorstellen te komen die niet leiden tot bureaucratisering van burgerparticipatie of tot een feitelijke vierde bestuurslaag van privaatrechtelijke rechtspersonen met buurtrechten.

Kamerdebat 14-09-2015 Nota-overleg initiatiefvoorstel Tanamal; buurtrechten.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 16 november 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 065 nr. 9).

De motie van de leden Toorenburg en Oosenbrug; Verzoekt de regering bij alle initiatieven in het kader van digitale overheid 2017 er zorg voor te dragen dat aan burgers die niet zelf in staat zijn om van die digitale overheid gebruik te maken, alternatieven daarvoor geboden worden.

Kamerdebat 18-11-2015 Begrotingsbehandeling BZK 2016 antwoord regering + re- en duplieken.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 15 december 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 26 643 nr. 381).

De motie van de leden Veldman en Albert de Vries; Verzoekt de regering, gemeenten in alle gebieden die de officiële krimpstatus hebben, binnen het daarvoor bestaande budget in aanmerking te laten komen voor de tijdelijke krimpmaatstaf in het Gemeentefonds.

Kamerdebat 20-05-2015 VAO Bevolkingsdaling/Krimp.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 11 september 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 34 000-B nr. 29).

De motie van het lid Veldman; Verzoekt de regering, middels een aanpassing van artikel 219, tweede lid, van de Gemeentewet te bewerkstelligen dat een gemeentelijke belasting c.q. heffing ten behoeve van een algemene voorziening zoals het riool niet afhankelijk mag worden gesteld van het eigendom van een aangesloten object, maar via het ingezetenschap (met uitzondering van diegenen die bijvoorbeeld niet op riool zijn aangesloten) geregeld moet worden.

Kamerdebat Omgevingwet 24–06-2015 met de Minister van Infrastructuur en Milieu.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 12 november 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 33 962 nr. 181). In de brief van 26 april 2016 is aan de TK gemeld dat het niet mogelijk is om nog dit jaar een uitgewerkt wetsvoorstel aan de Kamer aan te bieden.

De motie van het lid Taverne c.s; Verzoekt de regering niet in te stemmen met de Europese Verkiezingsakte in Raadsverband voordat de beslissing hierover ter nadrukkelijke goedkeuring is voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Kamerdebat 10-11-2015 Herziening Europese Verkiezingsakte (AO d.d. 28/10).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 3 december 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 361 nr. 3).

De motie van het lid Klein c.s.; Verzoekt de regering om een constitutionele toets voortaan op te nemen in de memorie van toelichting van wetsvoorstellen.

Kamerdebat 18-11-2015 Begrotingsbehandeling BZK 2016 antwoord regering + re- en duplieken.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 23 maart 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 300-VII nr. 62).

De motie van het lid Wolbert; Verzoekt de regering om met de VNG samen een krachtig actieplan op te stellen, met daarin uitgewerkt ten minste:

• een onderzoek naar de positie van raadsleden, waarin oog is voor de vraag of tijdsbesteding, de werkdruk, de verantwoordelijkheid en de beloning van raadsleden nog met elkaar in balans zijn;

• basis- en specialistische programma's voor bijscholing en deskundigheidsbevordering waar elk raadslid in Nederland expliciet voor wordt uitgenodigd;

• een verdere uitwerking van raadslidvriendelijk personeelsbeleid, bijvoorbeeld door flexibele werktijden voor raadsleden; en de Kamer daar vóór de zomer 2016 over te berichten.

Kamerdebat 18-11-2015 Begrotingsbehandeling BZK 2016 antwoord regering + re- en duplieken.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 20 juni 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 300-VII nr. 66).

De motie van de leden Oosenbrug en Veldman; Verzoekt de regering om met de VNG in overleg te treden met als doel het toepassen door gemeenten van open standaarden te verbeteren, en de Kamer in het voorjaar over de uitkomst nader te berichten.

Kamerdebat 18-11-2015 Begrotingsbehandeling BZK 2016 antwoord regering + re- en duplieken.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 22 juni 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 32 802 nr. 27).

De motie van de leden Veldman en Oosenbrug; Verzoekt de regering een gemeenschappelijk normenkader op te stellen dat door alle overheidsinstellingen wordt gehanteerd, zodat niet elke instelling een eigen methode ontwikkelt.

Kamerdebat 18-11-2015 Begrotingsbehandeling BZK 2016 antwoord regering + re- en duplieken.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 22 juni 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 32 802 nr. 26).

De motie van het lid De Caluwé; Verzoekt de regering aan het begin van de pilots een BIT-toets te laten uitvoeren naar de organisatorische, bestuurlijke en technische haalbaarheid van het publieke middel; Verzoekt de regering voorts deze toets uiterlijk eind maart af te ronden en de Kamer daarover zo snel mogelijk daarna te informeren.

Kamerdebat 08-12-2015 Pilotvoorwaarden en pilotcriteria eID Stelsel (AO d.d. 25/11).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 17 juni 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 26 643 nr. 414).

De motie van de leden Veldman en Oosenbrug; Verzoekt de regering op korte termijn een onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor het bundelen van financiële middelen voor de digitale infrastructuur van de overheid en de Kamer daarover binnen zes maanden te informeren.

Kamerdebat 18-11-2015 Begrotingsbehandeling BZK 2016 antwoord regering + re- en duplieken.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 12 mei 2016 per brief geïnformeerd (TK 205–2016, 26 643 nr. 408).

De motie van het Lid Recourt; Verzoekt de regering, zich met de hoogste urgentie in te spannen om de gegevensuitwisseling tussen de inlichtingen- en veiligheidsdiensten verder te optimaliseren, en de Kamer te informeren over de wijze waarop dit wordt gerealiseerd.

Kamerdebat 22-09-2015 VAO IVD-onderwerpen en terrorismebestrijding.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 16 december 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 30 977 nr. 135).

De motie van de leden Toorenburg en Tellegen; Verzoekt de regering om, op Europees niveau meer ruimte voor binnen-lands veiligheidstoezicht te bepleiten.

Kamerdebat 22-09-2015 VAO IVD-onderwerpen en terrorismebestrijding.

Afgedaan. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de motie is op 1 oktober 2015 overgedragen aan V&J.

De motie van de leden Van Toorenburg en Bosma; Verzoekt de regering te onderzoeken op welke wijze de bruikbaarheid van informatie van inlichtingen- en veiligheidsdiensten in een strafproces kan worden vergroot.

Kamerdebat 18-11-2015 Begrotingsbehandeling BZK 2016 antwoord regering + re- en duplieken.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 8 januari 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 30 977 nr. 136).

De motie van het lid Van Raak; Verzoekt de regering tijdens dit voorzitterschap (van de EU) een betere samenwerking tussen geheime diensten tot prioriteit te maken.

Kamerdebat 18-11-2015 Begrotingsbehandeling BZK 2016 antwoord regering + re- en duplieken.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 8 januari 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 30 977 nr. 136).

B.1 In behandeling zijnde toezeggingen

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De Minister zegt toe beide Kamers in het vroege voorjaar van 2016 via een hoofdlijnennotitie «verankering kernwaarden ambtenaarschap» nader te informeren over de wettelijke verankering van de kernwaarden, de wijze waarop, welke verantwoordelijkheid er is voor overheidswerkgevers, ambtenaren en topmanagers en welke beleidsinterventies verder nog noodzakelijk of wenselijk worden geacht.

Brief MBZK d.d. 30 november 2015 «Verankering ambtelijke kernwaarden».

Beide Kamers krijgen naar verwachting in september een notitie. Deze is gerelateerd aan het wetsvoorstel Normalisering Rechtspositie Ambtenaren, dat de Eerste Kamer geagendeerd heeft voor eind september.

De Minister zegt toe dat hij bij de evaluatie van de WNT na de zomer de lokale en regionale deelnemingen wil betrekken (toezegging reeds gedaan in eerder debat).

Kamerdebat 08-03-2016 Mondelinge vraag van het lid VAN RAAK (SP) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de vertrekbonus van 800.000 euro voor een topman van Delta (Telegraaf.nl, 6 maart 2016).

In afwachting van besluitvorming over formele regelgeving, bereidt de Minister een beloningskader voor decentrale overheidsbedrijven voor, in samenwerking met zijn ambtgenoot van Financiën en in overleg met VNG en IPO.

De Minister zegt toe over 3 jaar (in 2016) weer een Metamonitor uit voeren, waarbij gegevens uit de sectoren centraal komen te staan, aangevuld met gegevens uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden.

Brief MBZK d.d. 12 december 2013 «Aanbieding Rapport Metamonitor Veilige Publieke Taak 2013».

De Tweede Kamer zal eind 2016 geïnformeerd worden.

Op de vraag van de heer Heijnen over een protocol voor ambtenaren, stelt de Minister dat als het gaat om een code of een andere nog nader te vinden vorm, hij dat toezegt.

Kamerdebat 19-12-2012

Begroting BZK rest.

De Tweede Kamer wordt na het zomerreces en voordat de plenaire behandeling van het initiatiefwetsvoorstel normalisering wordt hervat in de EK, over deze toezegging geïnformeerd.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen en opmerkingen van de leden Van Bijsterveld (CDA), De Graaf (D66), Köhler (SP) en Vos (GroenLinks), toe door middel van een reparatiewetsvoorstel de foutieve bepaling dat bij het niet-doen van onderzoek melding wordt gedaan aan de werkgever te schrappen en andere kleine fouten te verhelpen (T02231).

Kamerdebat 09-02-2016

Voorstel van wet van de leden Van Raak, Fokke, Schouw, Segers, Ouwehand,Klein en Voortman tot wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders (TK 34 105).

De Eerste Kamer wordt voor het einde van 2016 geïnformeerd.

De initiatiefnemers zeggen de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden De Graaf (D66) en Bikker (ChristenUnie), toe dat de voorzitter van het Huis voor klokkenluiders in zowel de advies- als de onderzoeksfase geen rol heeft op het niveau van een individuele casus en daarbij ook niet betrokken wordt door de andere bestuurders (T02232).

Kamerdebat 09-02-2016

Voorstel van wet van de leden Van Raak, Fokke, Schouw, Segers, Ouwehand, Klein en Voortman tot wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders (TK 34 105).

Dit onderwerp betreft de governancestructuur van het Huis en zal bij de evaluatie van het Huis voor klokkenluiders worden meegenomen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de initiatiefnemers zeggen de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Schouwenaar (VVD), Van Bijsterveld (CDA), Vos (GroenLinks) en Bikker (ChristenUnie), toe in de evaluatie van het Huis voor klokkenluiders over vijf jaar de volgende punten mee te nemen:

– al dan niet vervolgen van klokkenluiders die een melding hebben gedaan;

– onderzoeken door het Huis;

– openbaarheid;

– ontbreken van rechtsmiddelen;

– cultuurverandering;

– de governancestructuur van het Huis (T02234).

Kamerdebat 09-02-2016

Voorstel van wet van de leden Van Raak, Fokke, Schouw, Segers, Ouwehand, Klein en Voortman tot wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders (TK 34 105).

MBZK heeft op 8 juli 2016 een brief gestuurd met o.a. de volgende tekst: Voor het overige zullen onderwerpen als cultuurverandering, het openbaarheidsregime en de governancestructuur van het Huis te zijner tijd bij de evaluatie van de wet aan de orde komen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid De Graaf (D66), toe erop toe te zien dat het Huis voor klokkenluiders gebruikmaakt van de mogelijkheid om met andere toezichthouders en inspecties protocollen af te sluiten (T02235).

Kamerdebat 09-02-2016

Voorstel van wet van de leden Van Raak, Fokke, Schouw, Segers, Ouwehand,Klein en Voortman tot wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders (TK 34 105).

In de komende maanden na de start van het Huis op 1 juli jl. zal BZK erop toezien dat het Huis gebruik maakt van deze mogelijkheid. Men is bezig om alle inkomende verzoeken te verwerken en verwacht wordt dat men pas na enige tijd toekomt aan andersoortig werk (zoals het afsluiten van protocollen met andere toezichthouders en inspecties).

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen en opmerkingen van de leden De Graaf (D66), Barth (PvdA) en Bikker (ChristenUnie), toe om het Huis voor klokkenluiders in kaart te laten brengen waar er een reële benadeling van niet-werknemers ontstaat of zou kunnen ontstaan waartegen met een benadelingsverbod wellicht een wapen zou kunnen worden gegenereerd. Vervolgens komt hij ofwel met een wetsvoorstel ofwel met een toelichting waarom het buiten de wet om zou moeten worden opgelost. Binnen een maand komt de Minister met een brief over hoe hij de motie-Bikker c.s. over deze materie uit gaat voeren (T02238).

Kamerdebat 09-02-2016

Voorstel van wet van de leden Van Raak, Fokke, Schouw, Segers, Ouwehand,Klein en Voortman tot wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders (TK 34 105).

De koepelorganisaties zijn aangeschreven. De reacties worden afgewacht en daarna wordt de EK geïnformeerd. Toezegging is deels voldaan, zie korte aantekeningen d.d. 12 juli 2016.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen en opmerkingen van de leden De Graaf (D66), Postema (PvdA) en Bikker (ChristenUnie), toe een jaar na inwerkingtreding van de wet de onderzoekfunctie van het Huis voor klokkenluiders te evalueren met betrekking tot de vervolgbaarheid van klokkenluiders en het samenwerkingsprotocol tussen het Huis voor klokkenluiders en het Openbaar Ministerie (T02239).

Kamerdebat 01-03-2016

34 105 Novelle Initiatiefvoorstel-Van Raak, Fokke, Koser Kaya, Segers, Thieme, Klein en Voortman Wet Huis voor klokkenluiders (3e termijn) inclusief hoofdelijke stemmingen.

De Eerste Kamer wordt voor 1 januari 2017 geïnformeerd.

De Minister zegt toe op het daartoe geëigende moment, dus na een eventuele aanvaarding van het Initiatiefwetsvoorstel Normalisering rechtspositie ambtenaren door de Staten-Generaal, over de wijze van invoering en uitvoering van die wet in overleg te treden met de bonden.

Kamerdebat 23-01-2014 Initiatiefvoorstel Van Weyenberg/Van Hijum; Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (32 550) 2e termijn antwoord.

Het wetsvoorstel is thans nog steeds in behandeling in de Eerste Kamer en het is ongewis of de Eerste Kamer het voorstel zal aanvaarden. Inmiddels is de inschatting dat het initiatiefvoorstel op zijn vroegst per 1-1-2020 in werking kan treden.

De Minister zegt toe dat de invoeringskosten die gepaard gaan met het initiatiefwetsvoorstel niet ten koste zullen gaan van de arbeidsvoorwaarden van de ambtenaren.

Kamerdebat 23-01-2014 Initiatiefvoorstel Van Weyenberg/Van Hijum; Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (32 550) 2e termijn antwoord.

Het wetsvoorstel is thans nog steeds in behandeling in de Eerste Kamer en het is ongewis of de Eerste Kamer het voorstel zal aanvaarden. Inmiddels is de inschatting dat het initiatiefvoorstel op zijn vroegst per 1-1-2020 in werking kan treden.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Van Bijsterveld (CDA), Huijbregts-Schiedon (VVD) en Koole (PvdA), toe over een half jaar te rapporteren over de oprichting van vervoerregio's. Als sprake is van onvoldoende vordering, grijpt de Minister in (T02049).

Kamerdebat 16-12-2014

Wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen en enkele andere wetten in verband met de afschaffing van de plusregio’s (33 659).

De toezegging staat nog open, https://www.eerstekamer.nl/korteaantekening/20160517_9

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Sylvester (PvdA), toe om nader onderzoek te verrichten naar de handhaving van wet- en regelgeving in de praktijk door gemeenten. Hij zal tevens overleg voeren met de VNG om te bezien of vooruitlopend op de uitkomsten van het onderzoek het gebruik van reeds bestaande handreikingen en vergelijkbare instrumenten, voorlichting en overlegkaders kan of moet worden geïntensiveerd (T02030).

Brief MBZK d.d. 8 december 2014 «Memorie van antwoord Begrotingsstaten BZK 2015 (34 000 VII)».

De toezegging staat nog open, https://www.eerstekamer.nl/korteaantekening/20160517_9

De Minister zegt toe voor de zomer van 2016 de Kamer voorstellen toe te zenden voor een integrale inspectie, althans een rapportage over wat er uit het onderzoek komt naar de mogelijkheden van een integrale inspectie.

Kamerdebat 09-12-2015 Decentralisatie en participatie.

De Tweede Kamer wordt na de zomer geïnformeerd.

De Minister zegt de Tweede Kamer een brief toe (nadat het aan de orde is geweest aan de regietafel) over het (Europees) aanbesteden van jeugdzorg waardoor het voor aanbestedende partijen onmogelijk wordt om te bepalen waar bij de gemeente de behoefte ligt.

Kamerdebat 18-11-2015 Begrotingsbehandeling BZK 2016 antwoord regering + re- en duplieken.

De Tweede Kamer wordt voor het herfstreces geïnformeerd.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Eerste Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Huijbregts-Schiedon (VVD), toe om de regie te nemen om te komen tot een eindbeeld betreffende de aanstellingswijze van de burgemeester en de Kamer daarover een brief te sturen (T02109).

Kamerdebat 21-04-2015

Voorstel van wet van het lid Schouw Deconstitutionalisering benoeming commissaris van de Koning en burgemeester (33 239).

De gevraagde brief zal uiterlijk voor het herfstreces aan de beide Kamers worden gezonden. In de voortgangsbrief aan de TK dd 22 juni over de Agenda Lokale Democratie is hier al op gewezen, zie Kst. 34 300 VII nr. 67. De leden van de vaste commissie van de EK (evenals die van de TK) hadden een uitnodiging van de Minister ontvangen voor het congres van 20 juni jl.

De Minister zegt toe bereid te zijn in overleg te treden met de VNG over hoe gemeenten omgaan met verzoeken van nabestaanden. De Minister stelt voor de uitkomsten van dit overleg tegelijkertijd met de geactualiseerde circulaire vliegtuigberging (Defensie) deze zomer aan de Tweede Kamer te sturen.

Kamerdebat 17-05-2016 Mondelinge vraag van het lid VAN VEEN (VVD) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht «1085 vermiste oorlogsvliegers mogelijk nog in Nederlandse bodem» (Nos.nl, 1 mei 2016).

De Tweede Kamer wordt voor het herfstreces geïnformeerd.

De Minister zegt toe de Kamer te informeren over:

• ethische, veiligheid- en milieu aspecten van resomeren als nieuwe uitvaarttechniek;

• brede verkenning andere mogelijke vormen van lijkbezorging;

• uitkomsten van bovengenoemd (bestuurlijk) overleg met de VNG.

Kamerdebat 16-10-2014 Lijkbezorging.

Op 29 februari 2016 is een voortgangsbericht aan de TK verzonden.

De Minister zegt toe de crematoriabranche te verzoeken initiatief te nemen tot het opstellen van een handreiking voor de branche en de Kamer hierover te informeren.

Kamerdebat 16-10-2014 Lijkbezorging.

Op 29 februari 2016 is een voortgangsbericht aan de TK verzonden.

De Minister zegt een overleg met de VNG toe over de kwaliteit van begraafplaatsbeheer, crematoria en uitvaartorganisaties en de eventuele behoeften van gemeenten op het gebied van toezicht hierop.

Kamerdebat 16-10-2014 Lijkbezorging.

Op 29 februari 2016 is een voortgangsbericht aan de TK verzonden.

De Minister zegt toe (naast Yarden) ook zelf een onderzoek te zullen instellen naar behoefte aan en draagvlak voor resomeren.

Kamerdebat 10-03-2016

Verzamel algemeen overleg.

De Tweede Kamer wordt voor einde jaar 2016 geïnformeerd.

De Minister zegt toe als onderdeel in de evaluatie van de wet mee te nemen in hoeverre de toezichthouders sectorspecifieke instructies en meetlatten, eventueel onder een andere benaming, alsnog toepassen.

Kamerdebat 14-09-2011

Wet revitalisering generiek toezicht (32 389).

De Minister van BZK neemt deze toezegging mee in de eindevaluatie van de Wet revitalisering generiek toezicht die gepland staat in de tweede helft van 2017.

De Minister zegt de Eerste Kamer toe, naar aanleiding van een vraag van het lid Van Bijsterveld (CDA), dat het gebruik van het wettelijke inlichtingenrecht door het College voor de Rechten van de Mens wordt geëvalueerd (T01425).

Kamerdebat 15-11-2011 Wetsvoorstel 32 467 Wet College voor de rechten van de mens.

Deze toezegging wordt meegenomen in de vijfjaarlijkse evaluatie in de tweede helft 2017.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Ten Horn (SP), toe om een Koninklijk Besluit dat ziet op het vervallen van de rijkswet financieel toezicht ook voor te hangen bij de Eerste Kamer (T01220).

Kamerdebat 06-07-2010

Consensus rijkswetsvoorstellen (32 017 t/m 32 020, 32 026, 32 041, 32 178 en 32 179, 32 186, 32 213).

De Eerste Kamer is van de uitkomsten en advies van de evaluatiecommissie op 23 augustus 2015 (toezicht continueren) op de hoogte gesteld. Daarbij is tevens bericht dat de EK verder op de hoogte zou worden gesteld van het besluit van de RMR over dit onderwerp. Op 2 oktober 2015 heeft de RMR besloten het financieel toezicht te continueren. Dit besluit is medegedeeld aan de EK, die het bericht voor kennisgeving hebben aangenomen (https://www.eerstekamer.nl/korteaantekening/20151006_2?dossier=vi94h4dy0iyt)

De Minister zegt toe de Tweede Kamer te informeren over de uitkomsten van het volgende bestuurlijke overleg over de geschillenregeling (drie maanden na KRC).

Kamerdebat 02-07-2015

Verzamel algemeen overleg Koninkrijksrelaties.

Bestuurlijk overleg vindt plaats op een nader te bepalen moment. Verdere voorbereiding is nodig.

De Minister zegt de Eerste Kamer naar aanleiding van een vraag van het lid Thom de Graaf (D66), toe de motie over het binnen een jaar toesturen van een beschouwing over het doorberekenen van kosten, met daarin opgenomen een aanzet van een afwegingskader, uit te voeren (T02108).

Kamerdebat 14-04-2015

Grondslag voor het doorberekenen van kosten verbonden aan het uitvoeren van veiligheidsonderzoeken (33 673).

De Minister van BZK heeft in zijn brief van 13 april jl. de EK geïnformeerd over de uitvoering van de motie De Graaf. Het streven is om dit najaar de gevraagde beschouwing aan de EK te sturen.

De Minister zegt toe dat een voorstel tot wijziging van de Awgb betreffende het opnemen van een uitzondering inhoudende dat direct onderscheid naar geslacht bij de levering van goederen en diensten niet is verboden, mits daarvoor een objectieve rechtvaardiging bestaat, in de eerste helft van 2014 in procedure zal worden gebracht.

Brief MBZK d.d. 2 december 2013.

Overleg met CRM heeft plaatsgevonden. De verdere uitwerking is nu in voorbereiding. De Tweede Kamer wordt in 2016 geïnformeerd.

De ministers van BZK en SZW zeggen toe de Tweede Kamer te doen toekomen een onderzoek naar de wijze waarop in verschillende landen in de praktijk invulling wordt gegeven aan in het bijzonder het voormelde criterium dat aannemelijk moet zijn gemaakt dat het gevaar van een beleid ter realisering van antidemocratische doelstellingen voldoende naderend is (vgl. einde van de kabinetsnotitie).

Kamerdebat 24-06-2015

Notitie antidemocratische groeperingen (tweede termijn).

Het onderzoek verschijnt naar verwachting in het najaar van 2016.

De Minister zegt toe de Tweede Kamer in de eerste helft van 2016 te informeren over het kabinetsstandpunt inzake de uitkomsten van het onderzoek of de Wom nog voldoende tegemoetkomt aan de eisen die eraan mogen en zelfs moeten worden gesteld.

Brief MBZK d.d. 16 oktober 2015 «Evaluatierapport Wet openbare manifestaties».

De kabinetsreactie is in voorbereiding. Op 22 augustus 2016 vindt consultatie plaats met G4, politie en OM. Daarna zal de kabinetsreactie z.s.m. worden verzonden.

De Minister van Algemene Zaken zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Hermans (VVD), toe steun te verlenen aan de totstandkoming van een staatscommissie die zal kijken naar een staatsrechtelijke herbezinning. Deze bestaat uit steun en betrokkenheid van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de fase van overleg tussen fractievoorzitters in Eerste en Tweede Kamer en in de daaropvolgende fase van overleg over de samenstelling en de taakomschrijving van een in te stellen staatscommissie (T02033).

Kamerdebat 14-10-2014

Algemene Politieke Beschouwingen EK.

De EK zal worden geïnformeerd over de uitvoering van de toezegging nadat overleg is gevoerd tussen de EK en de Minister van BZK over de taakopdracht en de samenstelling van de staatscommissie, of anders eind 2016.

De Minister zegt toe onderzoek te doen naar de dekkingsgraad van ADV’s buiten de grote steden in het kader van het onderzoek naar de uitvoering van de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen in 2016.

Kamerdebat 23-03-2016

Nationaal Actieprogramma tegen discriminatie.

De motie Van Miltenburg/Marcouch is aangenomen waarin de regering wordt verzocht in overleg te treden met de VNG (Kamerstukken II 2015/16, 30 950, nr. 88) over onder meer de toegankelijkheid van ADV’s. De toezegging is door de Minister van BZK in behandeling genomen.

De Minister zegt toe met een voorstel te komen om invulling te geven aan art. 12a Statuut; regering streeft naar 1 januari 2011 (toezegging gedaan door MinJus Hirsch Ballin).

Kamerdebat 12-04-2010 Staatkundige verhoudingen Koninkrijk.

Naar verwachting wordt in de tweede helft van 2016 een voorstel van rijkswet bij de TK aanhangig gemaakt.

De Minister zegt toe over een jaar de Kamer een rapportage toe te zenden over de voortgang van het Nationaal actieprogramma tegen discriminatie.

Brief MBZK d.d. 22 januari 2016 «Nationaal Actieprogramma tegen discriminatie».

De voortgang van de uitvoering van het Nationaal actieprogramma tegen discriminatie wordt bijgehouden door het Interdepartementaal Overleg Antidiscriminatie (IDOA) en er zal voor 1 februari 2017 schriftelijk gerapporteerd worden aan de Tweede Kamer.

De Minister zegt toe over te gaan tot bestuurlijk overleg met de VNG over de lokale aanpak van discriminatie.

Kamerdebat 23-03-2016

Nationaal Actieprogramma tegen discriminatie.

De motie Van Miltenburg/Marcouch is aangenomen waarin de regering wordt verzocht in overleg te treden met de VNG (Kamerstukken II 2015/16, 30 950, nr. 88) over onder meer het lokale antidiscriminatiebeleid. De toezegging is door de Minister van BZK in behandeling genomen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen en opmerkingen van de leden Schouwenaar (VVD), Koole (PvdA), Van Bijsterveld (CDA), De Boer (GroenLinks), Kuiper (ChristenUnie) en Holdijk (SGP), toe om bij de volgende evaluatie van de Algemene wet gelijke behandeling een voorstel te doen om artikel 5, lid 2, onderdeel d te schrappen (T01970).

Kamerdebat 27-05-2014

Voorstel van wet van de leden Dijkstra en Schouw tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek en de Algemene wet gelijke behandeling met betrekking tot ambtenaren van de burgerlijke stand die onderscheid maken als bedoeld in de Algemene wet gelijke behandeling (33 344).

De eerstvolgende evaluatie van de Algemene wet gelijke behandeling zal in 2017 plaatsvinden (op grond van artikel 22 Wet College voor de rechten van de mens vindt er iedere 5 jaar een evaluatie plaats. De wet op het College van de rechten van de mens is op 1 oktober 2012 in werking getreden).

De Minister zegt de Eerste Kamer toe, naar aanleiding van een vraag van het lid Schrijver (PvdA), toe te evalueren of de gelijkebehandelingsfunctie goed is ingebed bij het College voor de Rechten van de Mens (T01421).

Kamerdebat 15-11-2011 Wetsvoorstel 32 467 Wet College voor de rechten van de mens.

De Eerste Kamer zal vijf jaren na de oprichting van het College voor de rechten van de mens, in 2017 door middel van een evaluatie worden geïnformeerd over de inbedding van de gelijke behandelingsfunctie bij het College.

De Minister zegt de Eerste Kamer toe, naar aanleiding van vragen en opmerkingen van de leden Engels (D66), De Boer (GroenLinks) en Kox (SP), dat bij de evaluatie over 5 jaar wordt meegenomen of het College voor de Rechten van de Mens oordeels- en de procesbevoegdheid moet krijgen (T01422).

Kamerdebat 15-11-2011 Wetsvoorstel 32 467 Wet College voor de rechten van de mens.

De Eerste Kamer zal vijf jaren na de oprichting van het College voor de Rechten van de Mens, in 2017 door middel van een evaluatie worden geïnformeerd over een mogelijke oordeels- en procesbevoegdheid van het College.

De Minister zegt de Eerste Kamer toe, naar aanleiding van een vraag van het lid Van Bijsterveld (CDA), dat bij de evaluatie over vijf jaar wordt beoordeeld of de balans van grondrechten daadwerkelijk is gerealiseerd (T01424).

Kamerdebat 15-11-2011 Wetsvoorstel 32 467 Wet College voor de rechten van de mens.

De Eerste Kamer zal vijf jaren na de oprichting van het College voor de Rechten van de Mens, in 2017 door middel van een evaluatie worden geïnformeerd over de eventuele realisatie van een balans van grondrechten.

De Minister zegt de Eerste Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Lokin-Sassen (CDA), toe de formulering van de artikel 93 en 94 Grondwet te betrekken in een meer integrale grondwetsherziening (31 570) (T01443).

Kamerdebat 07-02-2012 Kabinetsreactie van 24 oktober 2011 (TK 31 570, nr. 20) op het advies van de Staatscommissie Grondwet (31.570).

Deze toezegging heeft betrekking op een algehele herziening van de Grondwet. De uitvoering van deze toezegging wordt op langere termijn meegenomen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van een opmerking van het lid Van Weerdenburg (PVV), toe een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren en na te gaan welke kosten gemaakt moeten worden om een adequaat referendum te organiseren (T02180).

Kamerdebat 14-12-2015

Begroting BZK/KR en Begrotingsstaat gemeentefonds 2016.

De commissie verplaatst de deadline van de toezegging naar 1 september 2016, korte aantekeningen d.d. 24 mei 2016 https://www.eerstekamer.nl/korteaantekening/20160524_14

De Minister zegt toe een platform Veilig en Integer Bestuur (schakelpunt) op te zetten en hierover de Tweede Kamer voor de herfst van 2016 nader te zullen informeren.

Kamerdebat 01-06-2016

Veilige Publieke Taak.

De Tweede Kamer wordt voor het herfstreces geïnformeerd.

De Minister zegt toe dat de bovengemiddelde slachtoffercijfers in Gelderland en Limburg door middel van gesprekken met deze provincies zullen worden verklaard. Over de uitkomsten wordt de Tweede Kamer voor de herfst van 2016 geïnformeerd.

Kamerdebat 01-06-2016

Veilige Publieke Taak.

De Tweede Kamer wordt voor het herfstreces geïnformeerd.

De Minister zegt toe te laten onderzoeken of er veiligheids-/risicoscans zijn die door gemeenten kunnen worden gebruikt. Ook hierover wordt de Kamer voor de herfst van 2016 geïnformeerd.

Kamerdebat 01-06-2016

Veilige Publieke Taak.

De Tweede Kamer wordt voor het herfstreces geïnformeerd.

De Minister zegt toe de Tweede Kamer te informeren of de door het lid Koser Kaya voorgestelde optie van de invoering van een «defined contribution regeling» in de Appa het mogelijk maakt om de fondsvorming Appa eerder dan 2021 door te voeren.

Kamerdebat 25-05-2016 Rechtspositie politieke ambtsdragers.

Dit zal in het voorjaar van 2017 worden meegenomen in de rapportage van de resultaten van het evaluatieonderzoek naar de effecten van de gewijzigde uitkeringsafspraken («Dijkstalwetgeving»).

De Minister zegt toe de uitvoering van het referendum te evalueren en de Kamer hierover te informeren. Daarbij zal ook aandacht zijn voor de toegankelijkheid tot het referendum.

Brief MBZK d.d. 10 februari 2016 «Beantwoording KV 2016Z01336 en 2016Z02075».

Bij brief van 28 april 2016 is de Tweede Kamer geïnformeerd dat het haalbaar wordt geacht de evaluatie van het referendum van 6 april 2016 voor het einde van het zomer aan de Kamer toe te sturen. (TK 34 270, nr. 18).

De Minister zegt toe met min V&J de uitkomsten van de businesscase ondermijning schriftelijk aan de Kamer te sturen evenals informatie over het afpakfonds georganiseerde criminaliteit (onderdeel van de businesscase).

Kamerdebat 11-11-2015.

Veilige Publieke Taak.

Het gaat hier om een onderzoek dat onder verantwoordelijkheid van V&J wordt uitgevoerd. Indien het onderzoek gereed is, zal het (tevens) naar de vaste cie voor Binnenlandse Zaken worden verstuurd.

De Minister zegt toe de Kamer na de zomer van 2016 te informeren over het onderzoek dat verricht zal worden naar de kosten die gemeenten maken voor het voorbereiden en organiseren van het referendum. De uitkomsten van het onderzoek zullen de basis vormen voor verder overleg met de VNG over de bekostigingswijze van toekomstige referenda, conform artikel 2 van de Financiële-verhoudingswet.

Brief MBZK d.d. 12 januari 2016 «Kosten referendum».

MBZK is voornemens voor het einde van het a.s. zomerreces een evaluatie van het referendum naar beide Kamers te sturen. In die evaluatie zal hij de Kamers ook informeren over de uitkomsten van het onderzoek naar de kosten van het referendum.

De Minister zegt de Tweede Kamer toe samen met belanghebbende partijen (waaronder gemeenten) en externe deskundigen (bijvoorbeeld wetenschappers) na te denken over mogelijke verbeteringen van het reisdocumentenstelsel. Over concrete maatregelen zal de Kamer medio 2016 geïnformeerd worden.

Brief MBZK d.d. 28 augustus 2015 inzake Uitkomst kostenonderzoek reisdocumentenproces G4-gemeenten.

De Tweede Kamer wordt voor het einde van 2016 geïnformeerd over de afhandeling van deze toezegging.

De Minister zegt toe de Kamer spoedig te informeren over de nieuwe cijfers uit de monitor Agressie en geweld openbaar bestuur 2015, die voor de zomer verwacht worden.

Brief MBZK d.d. 7 april 2016 «Beantwoording KV 2016Z04074 Bedreigingen van raadsleden».

De monitor wordt hoogstwaarschijnlijk eind september opgeleverd. Vervolgens verstuurt MBZK het rapport naar de Tweede Kamer.

De Minister zegt toe in de volgende voortgangsrapportage oBRP een (specifiekere) planning op te nemen met releases/tranches die inzichtelijk zijn voor de Kamer en aan te geven welke maatregelen op 5 risico’s BIT worden getroffen.

Kamerdebat 20-04-2016 Beleidsdoorlichting overheid 2011–2014, en BRP met BIT-advies.

De Tweede Kamer ontvangt in oktober 2016 de volgende voortgangsrapportage van Operatie BRP.

De Minister zegt toe het aantal meldingen/fraudegevallen én het aantal gevallen opgelost in volgende rapportages over fraude aan de Tweede Kamer te melden.

Kamerdebat 20-04-2016 Beleidsdoorlichting overheid 2011–2014, en BRP met BIT-advies.

De rapportage waaraan de toezegging refereert, wordt eind 2016 verzonden aan de Tweede Kamer.

De Minister zegt toe de Tweede Kamer te informeren over de uitkomsten met betrekking tot de uitvraag van de markt op grond van de specificaties voor de stemprinter en stemmenteller.

Brief MBZK d.d. 28 april 2016 «Specificaties voor stemprinter en stemmenteller».

De Tweede Kamer wordt uiterlijk 31 december 2016 geïnformeerd over de afhandeling van deze toezegging.

De Minister zegt toe de Kamer te informeren over de situatie in Caribisch Nederland betreffende de rol van volmachten in het verkiezingsproces.

Kamerdebat 12-11-2015

Evaluatie verkiezingen.

De toezegging is in behandeling genomen. De Kamer zal naar verwachting voor het eind van 2016 worden geïnformeerd.

De Minister zegt de Tweede Kamer toe in het najaar van 2016 te zullen informeren over de uitkomsten van de evaluatie van de pilots.

Brief MBZK d.d. 24 juni 2016 inzake actieve openbaarmaking onderzoeksrapporten.

Over de uitkomsten van de evaluatie van de pilots rondom actieve openbaarmaking van onderzoeksrapporten wordt de Tweede Kamer in het najaar van 2016 nader geïnformeerd.

De Minister zegt toe de adviezen van de Kiesraad te willen gebruiken om te bezien waar deze aansluiten op de voornemens verbeteringen in de Kieswet aan te brengen en beide Kamers daarover nader te berichten.

Brief MBZK d.d. 4 juli 2014 «Aanbieding advies Kiesraad d.d. 18 april 2014».

De gesprekken hierover met de Kiesraad zijn afgerond. Er is onderzoek gaande naar een wetswijziging.

De Minister zegt toe in het voorjaar van 2016 de TK te informeren over de resultaten van het vervolgonderzoek kosten reisdocumenten.

Kamerdebat 26-11-2015 Basisregistratie Personen (BRP) en Paspoorten en Reisdocumenten.

De Tweede Kamer wordt voor het einde van 2016 geïnformeerd over de afhandeling van deze toezegging.

De Minister zegt toe eind 2016 de rapportage van de Werkplaats Maak de Buurt aan de Kamer te sturen.

Brief MBZK d.d. 16 november 2015 «Standpunt Buurtrechten».

De Tweede Kamer ontvangt eind 2016 de rapportage van de Werkplaats Maak de Buurt.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Koole (PvdA), toe de mogelijkheid van een instrumentondersteuning voor lokale politieke partijen ten behoeve van financiële rapportage te betrekken bij de voorbereiding van het wetsvoorstel dat de financiering van deze partijen regelt (T01688).

Kamerdebat 26-02-2013

32 752 Regels inzake de subsidiëring en het toezicht op de financiën van politieke partijen (Wet financiering politieke partijen).

Op 24 april 2016 is bij beantwoording van commissiebrief een verzoek naar de Eerste Kamer gezonden de einddatum te verschuiven naar 1-1-2017 (ipv 1-1-2016)

De Minister zegt toe in de volgende voortgangsrapportage van Operatie BRP (gepland voor april 2015) de Kamer te informeren over de impact op Operatie BRP (qua planning en financiën) van het opnemen van het buitenlands persoonsnummer in de BRP.

Kamerdebat 25-02-2015

Legale identiteitswisselingen en reisdocumenten.

De Tweede Kamer is in de reguliere voortgangsrapportages van Operatie BRP geïnformeerd over de stand van zaken. In de komende voortgangsrapportages (oktober 2016 en april 2017) wordt de Tweede Kamer nader geïnformeerd.

De Minister zegt de Eerste Kamer een integrale evaluatie in 2016 toe, naar aanleiding van een vraag van het lid Lokin-Sassen, van de effecten van de eerdere wijzigingen van de Appa-uitkeringsaanspraken uit 2010 (verkorting uitkeringsduur en invoering sollicitatieplicht) voor alle Appa-gerechtigden (T01602).

Kamerdebat 11-09-2012

Wet aanpassing uitkeringsduur Appa (33.298).

Beide Kamers zullen in het voorjaar van 2017 worden geïnformeerd over de resultaten van het evaluatieonderzoek naar de effecten van de gewijzigde uitkeringsafspraken, de zogeheten Dijkstalwetgeving.

De Minister zegt toe oog te houden op uitvoering van de Verordening Europese politieke partijen (inwerkingtreding: 2017), en de Kamer hierover te informeren.

Kamerdebat 11-09-2014 Verkiezingsaangelegenheden.

De verordening treedt op 1 januari 2017 in werking. De Kamer zal nadat de eerste ervaringen met de verordening zijn opgedaan worden geïnformeerd. Het ligt in de rede dat dit medio 2017 zal zijn.

De Minister zegt toe het programma Veilige Publieke taak in 2017 te evalueren.

Kamerdebat 01-06-2016

Veilige Publieke Taak.

De Tweede Kamer wordt in de loop van 2017 geïnformeerd.

De Minister zegt toe in de evaluatie in 2017 van de zogenaamde Dijkstalwetgeving uit 2010 over de rechtspositie van politieke ambtsdragers de vraag van het lid Fokke of het gerechtvaardigd is dat politieke ambtsdragers geen sollicitatieplicht kennen gedurende de eerste drie maanden na hun aftreden mee te nemen.

Kamerdebat 25-05-2016 Rechtspositie politieke ambtsdragers.

De beantwoording van de vraag zal in het voorjaar van 2017 worden meegenomen bij de rapportage van de resultaten van het evaluatieonderzoek naar de effecten van de gewijzigde uitkeringsafspraken («Dijkstalwetgeving»).

De Minister zegt toe bij de evaluatie Dijkstalwetgeving ten behoeve van het oordeel van de Tweede Kamer een voorstel te doen voor een permanente Adviescommissie die gevraagd en ongevraagd advies kan geven over rechtspositionele aangelegenheden die de politieke ambtsdragers betreffen, zodat de Kamer in staat wordt gesteld goede, weloverwogen en onderbouwde beslissingen te nemen.

Kamerdebat 25-05-2016 Rechtspositie politieke ambtsdragers.

Het voorstel voor een adviescommissie zal in het voorjaar van 2017 worden opgenomen in de rapportage van de resultaten van het evaluatieonderzoek naar de effecten van de gewijzigde uitkeringsafspraken («Dijkstalwetgeving»).

De Minister zegt toe op voorstel van het lid Bisschop de doorgevoerde rechtspositionele wijzigingen van de afgelopen jaren (toen de visie er nog niet was) tegen het toetsingskader van de visie aan te houden om te bezien of deze, gezien deze visie, ook bij nadere beschouwing redelijk en billijk zijn te achten, en in 2017 in het kader van de evaluatie de Tweede Kamer te informeren.

Kamerdebat 25-05-2016 Rechtspositie politieke ambtsdragers.

Dit zal in het voorjaar van 2017 worden meegenomen in de rapportage van de resultaten van het evaluatieonderzoek naar de effecten van de gewijzigde uitkeringsafspraken («Dijkstalwetgeving»).

De Minister zegt toe de werking van de wet, binnen de jaarschijven die het indienen van jaarverslagen en de controle daarop van accountants met zich meebrengen, na de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen te evalueren.

Kamerdebat 25-01-2012

Wet financiering politieke partijen (32 752) + Wijziging van de Wet subsidiëring politieke partijen met het oog op verlaging van de subsidies (31 906) 1e termijn.

De Minister van BZK neemt de toezegging mee in de evaluatie van de wet, die naar verwachting eind 2017 zal worden afgerond.

De Minister zegt toe in de evaluatie aandacht te schenken aan de aanwijzing van lokale afdelingen als neveninstellingen en het eventueel doorsluizen van giften aan lokale afdelingen naar landelijke partijen.

Kamerdebat 25-01-2012

Wet financiering politieke partijen (32 752) + Wijziging van de Wet subsidiëring politieke partijen met het oog op verlaging van de subsidies (31 906) 1e termijn.

De Minister van BZK neemt de toezegging mee in de evaluatie van de wet, die naar verwachting eind 2017 zal worden afgerond.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Koole (PvdA), toe bij de evaluatie over vijf jaar het principe van gelijkheid van kansen mee te wegen en te bezien of dit tot een giftenmaximum moet leiden (T01682).

Kamerdebat 26-02-2013

32 752 Regels inzake de subsidiëring en het toezicht op de financiën van politieke partijen (Wet financiering politieke partijen).

De Eerste Kamer wordt eind 2017 geïnformeerd.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Van Bijsterveld (CDA), toe de keuze voor het sanctiestelsel te betrekken bij de evaluatie van de wet (T01686).

Kamerdebat 26-02-2013

32 752 Regels inzake de subsidiëring en het toezicht op de financiën van politieke partijen (Wet financiering politieke partijen).

De Eerste Kamer wordt eind 2017 geïnformeerd.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid De Graaf (D66), toe de lacune van kandidaten die zich hebben afgesplitst, zich niet als vereniging organiseren en daardoor niet (direct) onder de wet vallen, bij een volgende gelegenheid te dichten, wanneer dit in de praktijk voorkomt (T01687).

Kamerdebat 26-02-2013

32 752 Regels inzake de subsidiëring en het toezicht op de financiën van politieke partijen (Wet financiering politieke partijen).

De Eerste Kamer wordt eind 2017 geïnformeerd. De toezegging zal worden meegenomen bij de evaluatie van de wet, die voor over enkele jaren voorzien is.

De Minister zegt toe een kabinetsreactie op te stellen over het EU-burgerschapsrapport en aan de Tweede Kamer in mei 2016 te doen toekomen.

Brief MBZK d.d. 16 oktober 2015 «Verzoek om reactie op raadpleging van de Europese Commissie inzake EU-burgerschap».

In eerste instantie zou de Europese Commissie op 9 mei (dag van Europa) met een nieuw EU-burgerschapsrapport komen. Dit is echter uitgesteld (waarschijnlijk vanwege het referendum over de Brexit). De Commissie komt waarschijnlijk in september/oktober met het rapport.

De Minister zegt toe, na het rapporteren van de commissie Kuipers begin juni 2016 en een voorstel voor vervolgstappen aan het Kabinet vóór het zomerreces, de Kamer daarover dan zo spoedig mogelijk te informeren.

Brief MBZK d.d. 18 april 2016 «Evaluatie pilots eID».

In de kabinetsbrief van augustus/september 2016 aan de Tweede Kamer wordt hierop nader ingegaan.

De Minister zegt de Tweede Kamer een brief toe over de planning evaluatie pilots (publiek én privaat en tijdstip beslissing GO/NO-GO).

Kamerdebat 20-04-2016 Beleidsdoorlichting overheid 2011–2014, en BRP met BIT-advies.

In de kabinetsbrief van augustus/september 2016 aan de Tweede Kamer wordt hierop nader ingegaan.

De Minister zegt de Tweede Kamer toe medio 2016 te zullen informeren over de conclusies, de aanbevelingen voor de vervolgstappen en de mogelijk daaruit voortvloeiende aanpassingen in het ontwerp van Idensys respectievelijk de publieke eID-middelen.

Brief MBZK d.d. 30 juni 2015 inzake pilotvoorwaarden en pilotcriteria eID Stelsel.

In de kabinetsbrief van augustus/september 2016 aan de Tweede Kamer wordt hierop nader ingegaan.

De Minister zegt de Tweede Kamer toe volgend jaar te informeren over nadere voorstellen, onder meer op het gebied van «privacy by design».

Brief MBK d.d. 30 juni 2015 inzake Pilotvoorwaarden en pilotcriteria eID Stelsel.

In de kabinetsbrief van augustus/september 2016 aan de Tweede Kamer wordt hierop nader ingegaan.

De Minister zegt de Tweede Kamer toe een analyse van de kosten en baten toe te sturen van overheidsdata en de resultaten daarvan.

Brief MBZK d.d. 3 juni 2015 inzake kabinetsreactie op het eerste en tweede trendrapport van de Algemene Rekenkamer.

De Minister zal begin 2017 rapporteren aan de Tweede Kamer.

De Minister van V&J zegt namens de Minister van BZK toe dat de Kamer over een jaar door de Minister van BZK wordt geïnformeerd, indien mogelijk in het openbaar, of er onderzoeken hebben plaatsgevonden naar de buitenlandse financiële en personele steun aan moskeeën en organisaties waarbij het ernstige vermoeden is van antidemocratische invloeden, en wat in algemene zin daar de conclusie van is geweest.

Dertigledendebat over de bouw van een nieuwe moskee in Gouda op 11 juni 2015.

De Minister informeert de Tweede Kamer in het najaar van 2016.

B.2 Uitgevoerde toezeggingen

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De Minister zegt de Eerste Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Koole (PvdA), toe de werknemersorganisaties te betrekken bij de uitvoering van de onderdelen van het regeerakkoord over maximering van salarissen (T01604)

Kamerdebat 06-11-2012

Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (32 600).

Afgedaan. De Eerste Kamer is op 26 april 2016 per brief geïnformeerd (EK 2015–2016, 32 600, P).

De Minister spant zich in om het wetsvoorstel WNT-3 voor het zomerreces aan de Tweede Kamer aan te bieden. Of dit haalbaar is, is ondermeer afhankelijk van de benodigde afstemming met de betrokken departementen en – met name – de consultatie met sociale partners. Daarnaast is advisering van de Raad van State noodzakelijk.

Kamerdebat 27-01-2016 Evaluatie van de Wet normering topinkomens (WNT).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 11 april 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 30 111 nr. 99).

De Minister zegt toe bereid te zijn tot wetswijzigingen om schijnconstructies te stoppen, mocht de evaluatie van de wet daartoe aanleiding geven

Kamerdebat 13-10-2015 Mondelinge vraag van het lid KERSTENS (PvdA) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht «Rotterdam straft topinkomens in de zorg» (Ad.nl, 9 oktober 2015).

Afgedaan. De op 16 februari 2016 aangenomen motie Kerstens vervangt deze toezegging volledig.

De Minister zegt toe de Tweede Kamer te informeren over protocollen en modellen die het stellen van decentrale normen ondersteunen. De Minister spant zich in om dit in het eerste kwartaal van 2015 te doen, maar is daarbij afhankelijk van de gesprekspartners (VNG en IPO).

Kamerdebat 16-10-2014

Wet verlaging bezoldigingsmaximum WNT (33 978) + Reparatiewet WNT (34 017) (plenaire afronding in één termijn).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 9 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 30 111 nr. 88).

De Minister zegt toe de Kamer voor de zomer te informeren over de voortgang van het proces van het vaststellen van de sectorale regelgeving voor 2016.

Kamerdebat 05-02-2015 Uitvoering Wet verlaging bezoldigingsmaximum.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 9 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 30 111 nr. 88).

De Minister zegt toe dat de algemene maatregel voor bestuur voor topfunctionarissen zonder dienstbetrekking («interimmers») die in de WNT 2 is opgenomen, er in de eerste helft van 2015 komt. De Tweede Kamer wordt over de inhoud van deze AMvB geïnformeerd.

Kamerdebat 16-10-2014

Wet verlaging bezoldigingsmaximum WNT (33 978) + Reparatiewet WNT (34 017) (plenaire afronding in één termijn).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 9 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 30 111 nr. 88).

De Minister zegt toe, nav motie Segers c.s., in overleg te treden met de decentrale overheden en spoedig met een voorstel te komen dat het mogelijk maakt dat decentrale overheden eigen normen kunnen stellen met betrekking tot het bezoldigingsmaximum. Er moet echter wel ruimte zijn om open met de decentrale overheden te overleggen. Daarnaast zullen Justitie en VWS bij dit overleg betrokken worden.

Kamerdebat 30-01-2014 Aanpassingswet Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (33 715).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 9 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 30 111 nr. 88).

De met het toezicht op de naleving van de Wet normering topinkomens (WNT) belaste Eenheid toezicht WNT zal nader onderzoeken of al deze componenten terecht en op de juiste grondslag zijn toegekend en de Minister zal de Tweede Kamer informeren zodra dit onderzoek is afgerond

Brief MBZK d.d. 22 juni 2015 inzake aanbieding antwoord Kamervragen met kenmerk 2015Z10156.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 9 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 30 111 nr. 88).

De Minister zegt toe binnen een maand met een brief zal komen waarin zal worden weergegeven wat de staffels zullen worden

Kamerdebat 13-10-2015 Mondelinge vraag van het lid KERSTENS (PvdA) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht «Rotterdam straft topinkomens in de zorg» (Ad.nl, 9 oktober 2015).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 17 november 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 30 111 nr. 89).

De Minister zegt toe de Kamer voorafgaand aan de begrotingsbehandeling (voor dinsdag 17 november 2015) schriftelijk te informeren over de argumenten om de startsubsidie voor het EVPT niet te verlengen

Kamerdebat 11-11-2015

Veilige Publieke Taak.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 16 november 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 28 684 nr. 456).

De Minister zegt toe de Kamer voorafgaand aan de begrotingsbehandeling (voor dinsdag 17 november 2015) schriftelijk te informeren hoeveel verstoringen van de lokale democratie er zijn geweest en wat daarop de reacties zijn geweest (jurisprudentie)

Kamerdebat 11-11-2015

Veilige Publieke Taak.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 16 november 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 28 684 nr. 456).

De Minister zegt toe de Kamer voorafgaand aan de begrotingsbehandeling (voor dinsdag 17 november 2015) schriftelijk te informeren over de mogelijkheden voor een beschavingsoffensief. Ook de inzet van omstanders bij incidenten van agressie en geweld wordt meegenomen.

Kamerdebat 11-11-2015

Veilige Publieke Taak.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 16 november 2015 per brief geïnformeerd (2015–2016, 28 684 nr. 456).

De Minister zegt toe de Kamer een overkoepelend evaluatierapport inclusief het standpunt van het kabinet samen met de WNT-jaarrapportage over verslagjaar 2014, na behandeling in de ministerraad in de loop van de maand december 2015 toe te sturen.

Brief MBZK «Voortgang normering topinkomens» d.d. 16 november 2015.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 15 december 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 366 nr. 1).

De Minister zegt toe de (resultaten van de) beleidsverkenning naar de uitbreiding van de reikwijdte van de WNT naar alle medewerkers in de (semi-)publieke sector (WNT 3) in de eerste helft van 2015 naar de Tweede Kamer te sturen.

Kamerdebat 16-10-2014

Wet verlaging bezoldigingsmaximum WNT (33 978) + Reparatiewet WNT (34 017) (plenaire afronding in één termijn).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 9 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 30 111 nr. 87).

De Minister zegt de Eerste Kamer, naar aanleiding van vragen en opmerkingen van de leden Van Bijsterveld, Ester, Engels en De Boer, toe dat hij binnen twee jaar met de evaluatie van de effecten van de wet zal komen, en daarbij aandacht zal besteden aan:

– de effecten op de zorgsector;

– het sanctieregime;

– de kwaliteit van nieuw aangetrokken topfunctionarissen;

– het effect op het loongebouw.(T01603)

Kamerdebat 06-11-2012

Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (32 600).

Afgedaan. De Eerste Kamer is op 15 december 2015 per brief geïnformeerd (EK 2015–2016, 32 600 nr. O).

De Minister zegt toe dat in de evaluatie van de WNT zal worden gekeken naar de kwaliteit van het openbaar bestuur en zal er aandacht zijn voor internationale vergelijking.

Kamerdebat 16-10-2014

Wet verlaging bezoldigingsmaximum WNT (33 978) + Reparatiewet WNT (34 017) (plenaire afronding in één termijn).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 9 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 30 111 nr. 87).

De Minister zegt toe dat er gelijktijdig met de inwerkingtreding van het wetsvoorstel een ambtenarenstatuut met flankerend beleid zal worden ingevoerd

Kamerdebat 23-01-2014 Initiatiefvoorstel Van Weyenberg/Van Hijum; Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (32 550) 2e termijn antwoord.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 9 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 30 111 nr. 87).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe te berichten over de conclusies van het onderzoek en en het oordeel van de Minister over de vertrekregeling

Brief MBZK d.d. 22 juni 2015 inzake Aanbieding antwoord Kamervragen met kenmerk 2015Z10174.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 15 januari 2016 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, Aanhangselnr. 2665).

De Minister zegt toe de Kamer nader te berichten indien uit nader onderzoek mbt de toelaatbaarheid van de vertrekregeling en de wijze waarop beide partijen de op hen rustende verplichting tot het zoeken van andere passende werkzaamheden nakomen, blijkt dat dat de vertrekregeling geheel of gedeeltelijk in strijd is met WNT.

Brief MBZK d.d. 22 juli 2015 «Beantwoording Kamervragen met kenmerk 2015Z10174.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 14 januari 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, Aanhangselnr. 1147).

De Minister zegt toe de Eerste Kamer nader te informeren over de reactie van de VNG en IPO op de ontwerphandreiking

Brief MBZK d.d. 8 juli 2015 inzake voortgang normering topinkomens (semi)publieke sector.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 20 januari 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 30 111 nr. 92).

De Minister zegt toe dat de Eenheid toezicht WNT een nader onderzoek zal starten naar wie gedurende het jaar 2014 feitelijk leiding gaf aan de organisatie (netbeheerder Alliander) en voor de toepassing van de Wet normering topinkomens (WNT) als topfunctionaris moet worden aangemerkt

Brief MBZK d.d. 27 augustus 2015 «Beantwoording Kamervragen met kenmerk 2015Z14747».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 25 januari 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, Aanhangselnr. 1284).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe het rapport van de Studiegroep Openbaar Bestuur voor het meireces 2016 aan de Kamer te bieden.

Brief MBZK d.d. 6 november 2015 «Schriftelijke beantwoording op vragen gesteld tijdens de eerste termijn van de begrotingsbehandeling BZK 2016».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 14 maart 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 31 490 nr. 198).

De Minister zegt toe alsnog uitvoering te geven aan de motie Schouw/Taverne en voor het einde van april 2016 een voorstel van wet tot intrekking van de Zondagswet in consultatie te doen.

Kamerdebat 10-03-2016 Verzamel algemeen overleg.

Afgedaan. Het conceptwetsvoorstel is op 18 april 2016 in consultatie gegaan, evenals de internetconsultatie.

De Minister zegt toe het onderzoek naar de mogelijkheden voor gemeenten om voor, tijdens en na het herindelingsproces actief te sturen op efficiency-voordelen medio voorjaar 2016 aan de Tweede Kamer te zenden

Brief MBZK d.d. 12 augustus 2015 inzake antwoorden Kamervragen over het bericht dat de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude zichzelf in de verkoop zet.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 29 maart 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 28 750 nr. 63).

De Minister zegt toe na ontvangst van het onderzoek van het CBP de Tweede Kamer in het voorjaar van 2016 te informeren over de uitvoering van de motie Veldman over privacybescherming

Kamerdebat 09-12-2015 Decentralisatie en participatie.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 29 april 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 32 761 nr. 98).

De Minister zegt toe in de volgende rapportage aandacht te schenken aan het leveren van maatwerk bij invoering van de Participatiewet. Die rapportage zal ongeveer over een halfjaar naar de Kamer komen

Kamerdebat 09-12-2015 Decentralisatie en participatie.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 22 maart 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 300-VII nr. 61).

De Minister zegt toe na te gaan of het onderzoek van TNO openbaar gemaakt kan worden

Kamerdebat 10-03-2016 Verzamel algemeen overleg.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 21 maart 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 30 696 nr. 41).

Het kabinet zoekt – samen met de ARK – naar de wijze waarop het beschikbaar stellen van open data kan worden versneld en vergroot. Het kabinet zal in de Miljoenennota 2015 concrete stappen zetten bij het onsluiten van informatie, ook informatie die is verbonden met de begroting (Van Hijum houdt hierop zijn motie 33 930, nr. 7 aan)

Kamerdebat 28-05-2014 Verantwoordingsdebat 2013.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 3 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 32 802 nr. 12).

De Minister zegt toe de Kamer in het voorjaar van 2015 te berichten over de voortgang en uitkomsten van de pilots actieve openbaarmaking van onderzoeksrapporten bij OCW en BZK

Brief MBZK d.d. 2 juli 2014 «Kabinetsreactie op de motie Voortman».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 26 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 32 802 nr. 13).

De Minister zegt toe om in het voorjaar van 2015 een rijksbreed overzicht van beschikbare data te kunnen presenteren op data.overheid.nl. Deze gaat vergezeld van een leidraad voor het gebruik van open data.

Brief MBZK d.d. 6 november 2014 «Antwoorden vragen Tweede Kamer begroting BZK 2015».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 10 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 32 802 nr. 16).

De Minister zegt toe de reactie op de buurtrechtennotitie van mevrouw Tanamal (na het zomerreces) naar de Tweede Kamer te sturen

Kamerdebat [23-04-2015] – Agenda Lokale democratie, Doe-democratie.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 17 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 34 065 nr. 4).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe een brief met uitgangspunten en criteria pilots eID stelsel

Kamerdebat 20-05-2015

ICT-aangelegenheden, digitale dienstverlening door de overheid.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 1 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 26 643 nr. 363).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe vertrouwelijke inzage in externe audit DigiD toe te sturen

Kamerdebat 20-05-2015

ICT-aangelegenheden, digitale dienstverlening door de overheid.

Afgedaan. De Tweede Kamer heeft in de week van 6 juli 2015 een vertrouwelijke brief ontvangen.

De Minister zegt toe de Kamer medio 2015 te informeren over het onderzoek naar de kosten van het aanvraag-en uitgifteproces voor paspoorten en identiteitskaarten bij de G4-gemeenten en hoe die leiden tot de gewenste kostenbeheersing

Brief MBZK d.d. 16 december 2014 «Transparantie van leges reisdocumenten en mogelijkheden voor kostenbeheersing».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 1 september per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 25 764 nr. 92).

De Minister zegt toe de Tweede Kamer in mei 2015 te rapporteren over de broncode en gebleken interesse

Kamerdebat 25-06-2014 Digitale overheid.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 11 september 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 27 859 nr. 81).

De Minister zegt toe de klachtbehandeling in het sociaal domein te bespreken tijdens de volgende Regietafel Decentralisaties en de Kamer hiervan op de hoogte te stellen. Daarbij zal in het bijzonder worden ingegaan op eventuele knelpunten die in de praktijk kunnen ontstaan bij klachten ten aanzien van private instanties

Kamerdebat 03-12-2014 Jaarverslagen Nationale ombudsman over 2012 en 2013.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 14 september 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 34 000-VII nr. 56).

De Minister zegt de Tweede Kamer de Nationale Open Data Agenda toe te sturen voor het AO open data op 8 december.

Kamerdebat 18-11-2015 Begrotingsbehandeling BZK 2016 antwoord regering + re- en duplieken.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 30 november 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 32 802 nr. 20).

De Minister zegt toe dat voor het kerstreces 2015 de Kamer een brief ontvangt met daarin informatie over welke organisaties zijn aangesloten op SILA en wat voor soort organisaties kunnen aansluiten

Kamerdebat 26-11-2015 Basisregistratie Personen (BRP) en Paspoorten en Reisdocumenten.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 4 december 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 27 859 nr. 84).

De Minister zegt toe de Kamer vóór de Kerst een brief te sturen met daarin de volgende punten verwerkt:

– de toezegging om in te gaan op de eisen waaraan buitenlandse bedrijven moeten voldoen om toegang te krijgen tot de Nederlandse markt. Hoe gaan zij bijv. om met privacybescherming?

– de toezegging om op te nemen waarom er sprake is van een publiek-privaat stelsel en waarom niet alleen van een publiek regime?

– de toezegging om in te gaan op de uniformering van regimes mbt veiligheids- en betrouwbaarheidseisen en audits uit te voeren;

– het al of net anoniem kunnen winkelen op internet;

– wanneer de BIT-toets kan worden uitgevoerd;

– ingaan op de wens van de Kamer om eerst een publiek middel te hebben, voordat er private middelen beschikbaar zijn;

– antwoorden op de, veelal technische, vragen van het lid Verhoeven; Ook moet de wetenschap worden betrokken.

Kamerdebat 25-11-2015 Pilotvoorwaarden en pilotcriteria eID Stelsel.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 14 december 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 26 643 nr. 379).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe te informeren over de ambities met betrekking tot publicatie beschikbare datasets

Brief MBZK d.d. 21 mei 2015 inzake voortgang in het gebruik van open data.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 30 november 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 32 802 nr. 20).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe in het najaar de criteria SMARTER geformuleerd toe te sturen

Brief MBZK d.d. 30 juni 2015 inzake Pilotvoorwaarden en pilotcriteria eID Stelsel.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 17 november 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 26 643 nr. 371).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe voor het einde van het jaar de beleidsdoorlichting over de dienstverlenende en innovatieve overheid over de periode 2011–2014 toe te zenden.

Brief MBZK d.d. 6 november 2015 «Schriftelijke beantwoording op vragen gesteld tijdens de eerste termijn van de begrotingsbehandeling BZK 2016».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 15 december 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 30 985 nr. 19).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe een brief over het oplossen van de openstaande ARK bevindingen bij DigiD

Kamerdebat 20-05-201

ICT-aangelegenheden, digitale dienstverlening door de overheid.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 24 november 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 26 643 nr. 372).

De Minister zegt toe het onafhankelijk oordeel van prof. dr. P.H.M. van Hoesel, die erop toeziet dat het onderzoeksbureau het onderzoek beleidsdoorlichting van artikel 6.1, 6.2 en 6.3 volgens de regels van de Regeling Periodiek Evaluatieonderzoek (RPE) uitvoert, naar de Tweede Kamer te sturen

Brief MBZK d.d. 7 april 2015 inzake Beleidsdoorlichting artikel 6.1, 6.2 en 6.3 begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 15 december 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 30 985 nr. 19).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe een brief over de stand van zaken GDI – eind van het jaar (monitor digitale overheid)

Kamerdebat 20-05-201

ICT-aangelegenheden, digitale dienstverlening door de overheid.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 15 december 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 26 643 nr. 381).

De Minister zegt toe in januari 2016 de TK te informeren dmv een brief over Operatie BRP, met daarin een toelichting op de aanpak naar aanleiding van adviezen van het BIT.

Kamerdebat 26-11-2015

Basisregistratie Personen (BRP) en Paspoorten en Reisdocumenten.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 17 februari 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 27 859 nr. 88).

De Minister zegt toe om op korte termijn een brief naar de Tweede Kamer te sturen om de criteria voor de pilots meer helder te maken. Deze brief zal gezamenlijk met de verantwoordelijke bewindspersonen (Minister EZ, Staatssecretaris FIN) worden ondertekend.

Kamerdebat 25-11-2015 Pilotvoorwaarden en pilotcriteria eID Stelsel.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 14 december 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 26 643 nr. 379).

De Minister zegt toe in het voorjaar van 2016 de Kamer een brief ontvangt met informatie (na gesprek hierover met SILA) over hoe mensen beter kunnen worden geïnformeerd over mogelijkheden om zich uit de administratie van Sila en de aangesloten organisaties te laten uitschrijven en mogelijkheid van burgers om bezwaar te maken tegen verstrekking van gegevens uit BRP

Kamerdebat 26-11-2015 Basisregistratie Personen (BRP) en Paspoorten en Reisdocumenten.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 16 februari 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 27 859 nr. 87).

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Van Bijsterveld (CDA) en Meijer (SP), toe om, als bij de overgang van taken van de gemeenschappelijke Wgr-plusstructuren naar de provincie de belangen van de gemeenten in de knel komen, dit in het overleg over de financiële verhoudingen tussen Rijk, provincies en gemeenten aan de orde te stellen en zich in te zetten voor een goede balans tussen de provincies en de gemeenten (T02048)

Kamerdebat 16-12-2014 Wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen en enkele andere wetten in verband met de afschaffing van de plusregio’s (33 659).

Afgedaan. Toezegging wordt meegenomen in het reguliere BZK beleid.

De Minister zegt toe, op voorstel van de commissie Van Beek, een groep van (externe) deskundigen samen te stellen die de specificaties uitwerkt voor de stemprinter en de stemmenteller en de Kamer hierover voor het zomerreces nader te informeren.

Brief MBZK d.d. 13 februari 2015 «Elektronisch stemmen en tellen in het stemlokaal».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 11 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 829 nr. 11).

De Minister zegt toe voor het zomerreces de evaluatierapporten mbt de waterschapsverkiezingen, zowel van het Ministerie van BZK als van de Kiesraad (en het advies van deze laatste aan MBZK) aan de Kamer te sturen, voorzien van een reactie.

Brief MBZK d.d. 2 maart 2015 «Evaluatie waterschapsverkiezingen».

Afgedaan. De Tweede Kamer is 3 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 31 142 nr. 51).

De Minister zegt toe in de evaluatie van de verkiezingen van 18 maart 2015 mee te nemen of gemeenten voor deze verkiezingen van zoveel mogelijk geregistreerden zekerheid krijgen of uitsluiting terecht is en de Kamer hierover met de alsdan beschikbare gegevens te informeren.

Brief MBZK d.d. 25 februari 2015 «Uitsluiting kiesrecht».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 3 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 20114–2015, 31 142 nr. 51).

De Minister zegt toe bij de aankomende verkiezingen het fenomeen stemfies nadrukkelijk te monitoren

Kamerdebat 13-11-2014 Evaluatie verkiezingen.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 3 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 31 142 nr. 51).

De Minister zegt toe bereid te zijn om te kijken of er overgegaan moet worden tot het invoeren van een grenseffectentoets. Daarbij wordt ook uitgezocht wanneer er een voorstel in de EK is geweest voor een grenseffectentoets voordat de Minister met voorstellen komt en de Kamer hierover informeert

Kamerdebat 06-11-2014

Begrotingsbehandeling BZK 2015 (1e termijn Minister en 2e TK).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 17 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 32 851 nr. 27).

De Minister zegt toe de mogelijkheden te gaan onderzoeken om de wettelijke bepalingen aan te passen om het goed functioneren van rekenkamers verder te bevorderen. Bovendien zullen de voordelen van de gemeenschappelijke rekenkamers nog eens helder bij gemeenten onder de aandacht worden gebracht. Bij dit proces zullen de NVRR en de VNG worden betrokken en de Kamer zal hierover vóór het zomerreces 2015 worden geïnformeerd

Brief MBZK d.d. 6 november 2014 «Antwoorden vragen Tweede Kamer begroting BZK 2015».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 13 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 34 000-VII nr. 54).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe te informeren over lokale rekenkamers (voor het zomerreces). Tevens zal daarbij ook de reactie met standpunt inzake de position paper over de rekenkamerfunctie bij de waterschappen betrokken worden

Kamerdebat 23-04-2015 Agenda Lokale democratie, Doe-democratie.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 13 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 34 000-VII nr. 54).

De Minister zegt de Tweede Kamer een brief toe over tijdpad deskundigengroep elektronisch stemmen en tellen

Kamerdebat 22-04-2015 Kiesrechtaangelegenheden.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 11 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 829 nr. 11).

De Minister neemt zich voor de waterschapsverkiezingen te organiseren op basis van de Kieswet. Aangezien deze verkiezingen nu plaatsvinden op grond van de Waterschapswet, dient de Kieswet veranderd te worden.

Kamerdebat 19-12-2012 Begroting BZK rest.

Afgedaan. De waterschapsverkiezingen hebben op 18 maart 2016 plaatsgevonden.

De Minister zegt de Tweede Kamer toe het tussenbericht van de Deskundigengroep naar de Kamer te sturen

Brief MBZK d.d. 10 juni 2015 inzake deskundigengroep electronisch stemmen en tellen in het stemlokaal.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 16 oktober 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 33 829 nr. 13).

De Minister zegt toe de gemeenten met rekenkamers «op afroep» te informeren over zijn standpunt terzake.

Brief MBZK d.d. 6 november 2014 «Antwoorden vragen Tweede Kamer begroting BZK 2015».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 13 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 34 000-VII nr. 54).

De Minister zegt toe de effecten van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen op het punt van de studentenflats en zorginstellingen te volgen in de Periodieke onderhoudsrapporten bij het gemeentefonds. In de tweede fase groot onderhoud wordt bekeken welke (structurele) maatregelen al mogelijk zijn. Hierover zal desgewenst worden gesproken met een delegatie van BAG-gemeenten als er meer duidelijkheid is over het vervolg.

Kamerdebat 04-09-2014 Gemeentefonds.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 15 september 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 300-B nr. 4).

De Minister zegt toe de Tweede Kamer te berichten over de uitkomsten van het gesprek met de VNG over de kosten van uitvoering van het referendum op 6 april a.s. Daarnaast zal de Kamer vöór de begrotingsbehandeling BZK geïnformeerd worden over de cijfers van de eventuele ja-campagne

Kamerdebat 03-11-2015 Mondelinge vraag van het lid VAN RAAK (SP) aan de Minister voor Wonen en Rijksdienst, bij afwezigheid van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, over de waarschuwing dat gemeenten te weinig geld krijgen om het referendum te organiseren (Binnenlandsbestuur.nl, 30 oktober 2015).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 17 november 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 270 nr. 4).

De Minister zegt toe voor het eind van 2013 de Kamer informeren over de uitkomsten van het empirisch onderzoek naar de ontwikkeling van het burgemeesterschap en daarbij verslag doen van

– Overleg met het NGB over de ondersteuning van (ook ervaren) burgemeesters bij crisissituaties;

– Overleg met de CdK’s over het benoemen van waarnemers en de inbreng van gemeenteraden daarbij;

– Overleg met het NGB en de CdK’s over de ontwikkeling van herbenoemingprocedures

Kamerdebat 06-06-2013

Taken en verantwoordelijkheden burgemeesters.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 16 december 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 31 570 nr. 31).

De Minister zegt toe de Kamer nader te informeren over het onderzoek mbt hoe vaak de Zondagswet wordt toegepast en hoe dat wordt ervaren. Ook zal in kaart worden gebracht wat de gevolgen zijn van het intrekken van de wet en hoe dat zal worden ervaren.

Brief MBZK d.d. 16 oktober 2014 «Zondagswet».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 26 oktober 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 300-VII nr. 10).

De Minister zegt toe samen met min V&J rondetafelgesprekken met burgemeesters te organiseren over hoe om te gaan met bedreigingen op lokaal niveau. Bovendien zal het trainingsprogramma over hoe om te gaan met intimidaties en bedreigingen beschikbaar worden gesteld voor alle burgemeesters. Terugkoppeling naar de Tweede Kamer zal in een gezamenlijke brief met min V&J gebeuren.

Kamerdebat 31-03-2015

Mondelinge vraag van het lid VAN OOSTEN (VVD) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht waarin burgemeesters in Brabant de macht van criminelen zien groeien en zich door criminelen geïntimideerd voelen (Volkskrant, 28 maart 2015).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 9 november 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 28 684 nr. 455).

De Minister zegt toe in overleg met de Kiesraad te bezien hoe de Kieswet inzichtelijker kan worden gemaakt

Kamerdebat 13-11-2014 Evaluatie verkiezingen.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 17 september 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 31 142 nr. 52).

De Minister zal een uitgewerkt voorstel betreffende het beëindigen van de krimpstaf per 2016 en het toekennen van de betreffende middelen via een decentralisatieuitkering aan 8 gemeenten binnen de door het kabinet aangewezen krimpregio's ná weging van de adviezen van de VNG en de Rfv aan de TK sturen.

Brief min W&R d.d. 25 maart 2015 «Beantwoording Kamervragen van de Commissie Wonen en Rijksdienst over de Beleidsdoorlichting van het Programma Bevolkingsdaling (kenmerk 2014Z23805)».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 11 september 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 34 000-B nr. 29).

De Minister zegt toe de uitkomsten van het onderzoek (verruiming van het gemeentelijke belastinggebied) aan de Tweede Kamer toe te zenden.

Brief MBZK d.d. 4 mei 2015 inzake verzoek van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken om een reactie op een brief van het Rfv met betrekking tot uitbreiding van het lokaal belastinggebied.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 19 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 32 140 nr. 13).

Het kabinet zegt toe de viermaandelijkse rapportages van de Transitiecommissie Sociaal Domein aan de Tweede Kamer te sturen

Kamerdebat 18-09-2014 Algemene Politieke Beschouwingen (rest).

Afgedaan. Toezegging wordt meegenomen in het reguliere BZK beleid.

De Minister zegt toe te bevorderen dat er voor uitvaartverzorgers een heldere procedure komt over hoe om te gaan met overledenen die op het moment van overlijden een besmettelijke ziekte hadden en de Kamer hierover te informeren

Kamerdebat 16-10-2014 Lijkbezorging.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 29 februari 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 30 696 nr. 40).

De Minister zegt toe samen met de Staatssecretaris van Financiën en de VNG te onderzoeken of en hoe een verruiming van het gemeentelijk belastinggebied vorm en draagvlak kan krijgen.

Brief MBZK d.d. 6 november 2014 «Antwoorden vragen Tweede Kamer begroting BZK 2015».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 19 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 32 140 nr. 13).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe de mogelijkheden te verkennen om naar Deens voorbeeld bij wijze van experiment knellende regels buiten werking te stellen. De looptijd van de regeling is een jaar. Na afloop van de regeling wordt de Kamer geïnformeerd over de geleerde lessen en opgedane inzichten.

Brief MBZK d.d. 6 november 2014 «Antwoorden vragen Tweede Kamer begroting BZK 2015».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 13 november 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 300-VII nr. 17).

De Minister zegt toe in overleg met de VNG de Kamer (naar verwachting zomer 2015) te informeren over de bestaande wensen in het veld en de mogelijkheden om experimenten uit te voeren mbt een samenwerkingsbestuurder.

Brief MBZK d.d. 6 november 2014 «Antwoorden vragen Tweede Kamer begroting BZK 2015».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 17 februari 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 300-VII nr. 57).

De Minister zegt toe in den brede en niet alleen ten aanzien van de G1000 te onderzoeken of in de Gemeentewet en/of in andere wetgeving een algemene wettelijke basis kan komen voor burgerinitiatieven of, andersom, juist belemmeringen moeten worden weggenomen.

Brief MBZK d.d. 6 november 2014 «Antwoorden vragen Tweede Kamer begroting BZK 2015».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 16 november 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 065 nr. 9).

De Minister zegt toe de Tweede Kamer voor eind 2015 over de voortgang en resultaten van het Actieteam grensoverschrijdende economie en arbeid te zullen informeren

Brief MBZK d.d. 17 juli 2015 inzake grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van economie en arbeid.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 22 januari 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 32 851 nr. 29).

De Kiesraad heeft in zijn advies van 12 juni 2015 over »Strafbepalingen in het verkiezingsproces» voorgesteld het benaderen van kiezers om een volmacht af te geven strafbaar te stellen. De Minister zegt de Tweede Kamer toe hier voor het einde van het jaar nader op in te gaan

Brief MBZK d.d. 1 juli 2015 inzake evaluatie gecombineerde provinciale staten en waterschapsverkiezingen en eilandsraadverkiezingen 18 maart jl.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 19 februari 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 31 142 nr. 54).

De Minister zegt toe de Tweede Kamer inhoudelijk te informeren mbt het rapport na behandeling in de plenaire vergadering van het Europees Parlement en de daarop volgende behandeling in Raadsverband.

Brief MBZK d.d. 26 oktober 2015 «Wijziging Kiesakte».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 3 december 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 166 nr. 23).

De Minister zegt toe januari/februari 2016 de Tweede Kamer te informeren dmv een standvanzakenbrief over de goedkeuringsverklaringen bij gemeenten, met haakje voor beschouwing accountantscontrole breed gemeentelijk domein

Kamerdebat 09-12-2015 Decentralisatie en participatie.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 22 februari 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 300-VII nr. 58).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe er naar te streven om in december 2015 de Kamer te informeren over de uitkomst van de eerste stap die nu gezet gaat worden om na te gaan of er leveranciers zijn van reeds (bij verkiezingen) gebruikte internetstemdiensten die bereid zijn hun stemdienst te onderwerpen aan de test

Brief MBZK d.d. 19 mei 2015 «Test met internetstemmen kiezers buitenland».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 14 maart 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 33 829 nr. 14).

De Minister zegt toe het belang van mensenrechten bij de Regiegroep Decentralisatie aan de orde te stellen

Kamerdebat 10-04-2014 Mensenrechten.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 3 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 826 nr. 8).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe na afloop van de Koninkrijksconferentie te informeren over de voortgang van de geschillenregeling

Kamerdebat 20-05-2015 Koninkrijksconferenties 2014 en 2015.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 23 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 845 nr. 11).

De Minister zegt toe het overzicht van internationale aanbevelingen aan Nederland voor de zomer van 2014 aan de TK te zenden

Kamerdebat 10-04-2014

Mensenrechten.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 10 juli 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 826 nr. 11).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe een kabinetsreactie naar aanleiding van de resultaten van de consultatie over het concept-wetsvoorstel

Brief MBZK d.d. 4 juni 2015 inzake wetsvoorstel splitsing RvS en opheffing CRvB en CBb.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 11 september 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 29 279 nr. 273).

De Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Veiligheid en Justitie zeggen de Kamer, naar aanleiding van een vraag de leden Duthler (VVD) en Engels (D66), toe de Kamer te berichten over het standpunt van het kabinet naar aanleiding van de uitkomsten van de consultatie over het conceptwetsvoorstel splitsing Raad van State en opheffing Centrale Raad van Beroep en College van Beroep voor het bedrijfsleven (T02031).

Brief min BZK en min V&J d.d. 10 december 2014 «Splitsing Raad van State».

Afgedaan. De Eerste Kamer is 11 september 2015 per brief geïnformeerd (EK 2014–2015, 30 585 nr. N).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe te zullen informeren over de mogelijkheid om een termijn te verbinden aan de ratificatie van de protocollen bij het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten, het Verdrag inzake de rechten van het kind en het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap

Kamerdebat 24-06-2015 Nationaal Actieplan Mensenrechten.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 29 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 826 nr. 9).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe dat het belang van (het uitdragen van de) kernwaarden van de democratische rechtsstaat wordt meegenomen in het Nationaal Actieplan Discriminatiebestrijding

Kamerdebat 24-06-2015

Notitie antidemocratische groeperingen (tweede termijn).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 22 januari 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 30 950 nr. 84).

De Minister zegt toe de Tweede Kamer in het najaar van 2015 de resultaten van de aangekondigde evaluatie en herijking van het actieprogramma te doen toekomen. Dit zal leiden tot een aangepaste wijze van rapporteren over de voortgang.

Brief MBZK d.d. 11 februari 2015 «Voortgangsbrief discriminatie 2014».

De Tweede Kamer is op 22 januari 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 30 950 nr. 84).

De Minister zegt de Eerste Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Koole (PvdA), toe de Minister van OCW te vragen om de mogelijkheid om een oordeel van het College voor de Rechten van de Mens te vragen als er een ontslagprocedure plaatsvindt, onder de aandacht te brengen van de daarvoor in aanmerking komende werkgevers- en werknemersorganisaties (T02070)

Kamerdebat 03-03-2015

Voorstel van wet van de leden Bergkamp, Van Ark, Yücel, Jasper van Dijk en Klaver Annuleren enkele-feitconstructie in de Algemene wet gelijke behandeling (32 476).

Afgedaan. De Eerste Kamer is op 15 december 2015 per brief geïnformeerd (EK 2015–2016, 32 476 nr. G).

De Minister zegt, mede namens de Minister van OCW, de Eerste Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Koffeman (PvdD), toe te monitoren of scholen na aanname van het wetsvoorstel vaker een beroep doen op verstoorde verhoudingen, terwijl daar feitelijk helemaal geen sprake van is (T02071)

Kamerdebat 03-03-2015 Voorstel van wet van de leden Bergkamp, Van Ark, Yücel, Jasper van Dijk en Klaver Annuleren enkele-feitconstructie in de Algemene wet gelijke behandeling (32 476).

Afgedaan. De Eerste Kamer is op 15 december 2015 per brief geïnformeerd (EK 2015–2016, 32 476 nr. G).

De Minister zegt toe in het voorjaar van 2015 een kabinetsreactie op het rapport van de Raad voor het openbaar bestuur, «Hoe hoort het eigenlijk», aan de Tweede Kamer te sturen.

Brief MBZK d.d. 6 november 2014 «Antwoorden vragen Tweede Kamer begroting BZK 2015».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 9 maart 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 300-VII nr. 60).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe begin 2016 te onderzoeken of de oproep aan alle gemeenten om ter onderbouwing van de tarieven in hun legesverordening een kostenonderbouwing te publiceren, het gewenste effect heeft gehad en de Kamer daarover te informeren

Brief MBZK d.d. 28 augustus 2015 inzake uitkomst kostenonderzoek reisdocumentenproces G4-gemeenten.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 4 april 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 25 764 nr. 97).

De Minister zegt toe in april 2016 in de voortgangsrapportage Operatie BRP de Kamer te informeren over de integrale planning en kosten Operatie BRP (naar aanleiding van signaal kans op uitloop ontwikkeltraject) en over factoren die tot overschrijding kosten en tijd hebben geleid

Kamerdebat 26-11-2015 Basisregistratie Personen (BRP) en Paspoorten en Reisdocumenten.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 18 april 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 27 859 nr. 91).

De Minister zegt toe de Kamer in het voorjaar te informeren over registratie uitsluiting van kiesgerechtigden en de mogelijkheid om de bewaartermijn van gerechtelijke bevelen daartoe te verlengen

Kamerdebat 12-11-2015 Evaluatie verkiezingen.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 30 maart 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 27 859 nr. 90).

De Minister zegt toe na te gaan hoeveel verstoringen van de lokale democratie er zijn geweest en wat daarop de reacties zijn geweest (jurisprudentie).

Kamerdebat 11-11-2015

Veilige Publieke Taak.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 20 april 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 28 684 nr. 465).

De MP zegt toe dat de Minister van BZK een brief over de evaluatie van het referendum aan de Tweede Kamer zal sturen

Kamerdebat 13-04-2016

De uitkomst van het referendum.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 2 mei 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 270 nr. 18).

De Minister zegt toe na het opstellen van het wetsvoorstel waarmee pensioenaanspraken van politieke ambtsdragers gelijk worden getrokken aan de aanspraken van overheidswerknemers, in het Kabinet een voorstel voor de waardeoverdracht te bespreken en de Kamer daarover zo spoedig mogelijk te informeren.

Brief MBZK d.d. 6 november 2014 «Antwoorden vragen Tweede Kamer begroting BZK 2015».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 20 mei 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 28 479 nr. 76).

De Minister zegt toe de Tweede Kamer te informeren zodra er meer duidelijk is over een eventuele hersteloperatie mbt «omgekeerde» vingerafdrukken

Brief MBZK d.d. 11 maart 2016 «Verkeerd om opgenomen vingerafdrukken op paspoort».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 19 april 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 25 764 nr. 98).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe om het wetsvoorstel fondsfinancie ring Appa (volledige inhoudelijke gelijktrekking Appa- en ABP-regeling) in het najaar van 2015 in te dienen

Kamerdebat 18-06-2015

Wet verkorting duur voortgezette uitkering Appa (34 112).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 20 mei 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 28 479 nr. 76).

De Minister zegt toe de Kamer in het voorjaar van 2016 te rapporteren over de wijze van uitvoering van de motie Veldman over het bundelen van financiële middelen voor de digitale infrastructuur van de overheid (Kamerstuk 34 300 VII, nr. 30)

Kamerdebat 08-12-2015

Open data.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 12 mei 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 26 643 nr. 408).

De Minister zegt toe, nadat de Europese Commissie de resultaten van de raadpleging gebruikt heeft bij het formuleren van het nieuwe Europese actieplan e-overheid dat in mei 2016 verwacht wordt, het kabinetstandpunt dat zoals gebruikelijk in de werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen wordt ingenomen de Kamer te doen toekomen

Brief MBZK d.d. 8 december 2015 «Verzoek om reactie op consultatie van de Europese Commissie inzake het Europese actieplan e-overheid».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 4 mei 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 22 112 nr. 2132).

De Minister zegt toe in het departementale jaarverslag 2014 in te gaan op de definitieve percentages externe inhuur over 2014.

Brief MBZK d.d. 6 november 2014 «Antwoorden vragen TK Begroting BZK 2015».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 20 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 34 200-VII nr. 1).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe schriftelijk te reageren op de amendementen nr. 6, 8, 9, 10 en 16

Kamerdebat 18-11-2015 Begrotingsbehandeling BZK 2016 antwoord regering + re- en duplieken.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 26 november 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 300-B nr. 12).

De Minister zegt toe samen met steden en andere partijen (onder andere bedrijven, provincies, wetenschap, maatschappelijke organisaties) de komende maanden te verkennen welke vraagstukken en oplossingsrichtingen onderdeel moeten zijn van Agenda Stad. Dit resulteert medio 2015 in een eerste pakket maatregelen Agenda Stad die aan de Tweede Kamer wordt aangeboden

Brief MBZK d.d. 6 november 2014 «Antwoorden vragen Tweede Kamer begroting BZK 2015».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 26 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 31 757 nr. 73).

De Minister zegt toe voorbeelden uit het buitenland mee te nemen bij het opstellen van de Agenda Stad.

Kamerdebat 06-11-2014 Begrotingsbehandeling BZK 2015 (1e termijn Minister en 2e TK).

Afgedaan. De Eerste en Tweede Kamer zijn op 26 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 31 757 nr. 73).

De Minister zegt toe de SER te vragen een vervolgadvies uit te brengen en deze vervolgadviesaanvraag ook aan de Tweede Kamer toe te sturen. De vervolgadviesaanvraag gaat in op de vraag hoe regionale infrastructuren rond de driehoek economie – onderwijs – arbeidsmarkt functioneren, en hoe deze een bijdrage kunnen leveren aan de economische kracht van stedelijke regio’s.

Kamerdebat 23-09-2015 Agenda Stad.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 15 december 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 31 757 nr. 79).

De Minister zegt toe overheidsinstanties en andere instanties die de suggestie wekken dat Bonaire «buitenland» is, aan te spreken en te corrigeren

Kamerdebat 13-01-2015 Mondelinge vraag van het lid VAN LAAR (PvdA) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de onvrede op Bonaire over de keuzes van de rijksoverheid (werkbezoek van een delegatie van leden van de Eerste en Tweede Kamer).

Afgedaan.Toezegging wordt meegenomen in het reguliere BZK beleid.

De Minister zegt toe tijdens de Koninkrijksconferentie 2015, die in april 2015 in Curaçao zal plaatsvinden, het Koninkrijk an sich aan de orde te stellen in de context van begrippen als meerwaarde, samenhorigheid, integriteit, publieke zaak, democratie (en in dat kader het kopen van stemmen noemen)

Kamerdebat 12-11-2014

Koninkrijksaangelegenheden.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 23 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 845 nr. 11).

De Minister zegt toe de Tweede Kamer te informeren over de werkzaamheden van de werkgroep geschillenbeslechting die aan de orde zullen komen in de Koninkrijksconferentie in de tweede week van juni 2013 te Aruba. Dit ivm het gevolg geven aan de uitvoering van de in 2010 aangenomen motie Yrausquin/Herdé (Kamerstuk 32 213 (R1903), nr. 14)

Brief MBZK d.d. 11 april 2013 «Reactie op de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 23 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 845 nr. 11).

De Minister zegt toe de Tweede Kamer het meerjarenplan toe te zenden zodra dat vastgesteld is.

Kamerdebat 10-04-2014 Evaluatie rijkscoördinatie Caribisch Nederland.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 12 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 34 000-IV nr. 44).

De Minister doet de regering van Curaçao (tijdens de koninkrijksconferentie) de handreiking om mee te denken over de Isla en informeert de Tweede Kamer hierover voor de zomer

Kamerdebat 21-05-2015 Verzamel overleg Koninkrijksrelaties.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 23 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 845 nr. 11).

De Minister zegt toe het meerjarenplan dat in de CN-week tot stand komt aan de Kamer te sturen zodra het concept, waarin kinderrechten, economische ontwikkeling en armoede nadrukkelijk voorop stonden, is vastgesteld.

Kamerdebat 13-01-2015 Mondelinge vraag van het lid VAN LAAR (PvdA) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de onvrede op Bonaire over de keuzes van de rijksoverheid (werkbezoek van een delegatie van leden van de Eerste en Tweede Kamer).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 12 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 34 000-IV nr. 44).

De Minister zegt toe een overzicht met (plannen voor) vastgoed om rijksoverheidsdiensten in te huisvesten op Bonaire, in eigendom van de rijksdienst, mee te in de rapportage rond het meerjarenplan en de Kamer hierover te informeren

Kamerdebat 13-01-2015 Mondelinge vraag van het lid VAN LAAR (PvdA) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de onvrede op Bonaire over de keuzes van de rijksoverheid (werkbezoek van een delegatie van leden van de Eerste en Tweede Kamer).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 12 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 34 000-IV nr. 44).

De Minister zal tijdens de Koninkrijksconferentie de landen polsen hoe zij tegenover de invoering van een Rijkswet Integriteit staan en zal de Tweede Kamer daarover na afloop van de Koninkrijksconferentie informeren

Kamerdebat 20-05-2015 Koninkrijksconferenties 2014 en 2015.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 23 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 845 nr. 11).

De Minister zal tijdens de Koninkrijksconferentie de landen polsen hoe zij tegenover de invoering van een werkgroep Voedselvoorziening staan en zal de Tweede Kamer na afloop van de Koninkrijksconferentie hierover informeren

Kamerdebat 20-05-2015 Koninkrijksconferenties 2014 en 2015.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 23 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 845 nr. 11).

De Minister zal tijdens de Koninkrijksconferentie de landen polsen hoe zij tegenover de invoering van een werkgroep Duurzame economie staan en zal de Tweede Kamer na afloop van de Koninkrijksconferentie hierover informeren

Kamerdebat 20-05-2015 Koninkrijksconferenties 2014 en 2015.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 23 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 845 nr. 11).

De Minister zal tijdens de Koninkrijksconferentie de landen polsen hoe zij tegenover over het meer betrekken van de jeugd bij kinderrechten staan en zal de Tweede Kamer na afloop van de Koninkrijksconferentie hierover informeren

Kamerdebat 20-05-2015 Koninkrijksconferenties 2014 en 2015.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 23 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 845 nr. 11).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe na de Koninkrijksconferentie een overzicht van maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij de werkgroep Cohesie toe te sturen

Kamerdebat 20-05-2015

Koninkrijksconferenties 2014 en 2015.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 23 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 845 nr. 11).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe (na afloop van de Koninkrijksconferentie) te informeren wat het standpunt van Aruba en Curaçao is ten aanzien van de benedenwindse vaarverbinding, inclusief gezamenlijke doorrekening

Kamerdebat 20-05-2015 Koninkrijksconferenties 2014 en 2015.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 23 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 845 nr. 11).

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Linthorst, toe om de ontwikkelingsplannen per eiland inclusief het beoogde voorzieningenniveau, nadat zij afgestemd zijn met de andere departementen, aan de Kamer te doen toekomen (T01752)

Kamerdebat 04-06-2013 Begrotingsstaat Koninkrijksrelaties 2013 (33 400 IV).

Afgedaan. De Eerste Kamer is op 12 juni 2015 per brief geïnformeerd (EK 2014–2015, 34 000-IV nr. S).

De Minister zegt toe het voorstel voor de rijkswet toezicht integriteit op de Koninkrijksconferentie te bespreken en dit terugkoppelt in het verslag van de Koninkrijksconferentie aan de Tweede Kamer hoe dat is gegaan

Kamerdebat 31-03-2015

Staat van het bestuur Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 23 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 845 nr. 11).

De Minister zegt toe dat in juni 2015, na het komende Justitieel Vierpartijenoverleg, de Tweede Kamer nader wordt geïnformeerd over het integrale plan ter versterking van de rechtshandhavingsketen in de landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk

Kamerdebat 31-03-2015

Staat van het bestuur Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 7 september 205 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 31 568 nr. 165).

De Minister zegt toe de Kamer in het tweede kwartaal van 2015 te informeren over de uitwerking van het besluit dat de vier landen uit het Koninkrijk gezamenlijk zullen werken aan een nadere uitwerking ten behoeve van een meerjarige, fundamentele, ketenbrede aanpak voor de versterking van de rechtshandhavingsketen en deze in te brengen in de Rijksministerraad.

Brief MBZK d.d. 23 maart 2015 «Staat van het bestuur in de landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk».

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 7 september 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 31 568 nr. 165).

De Minister zal na het JVO de Tweede Kamer informeren over de beraadslagingen die hebben plaatsgevonden over de uitvoering van het onderzoek naar geldstromen tussen onder- en bovenwereld

Kamerdebat 20-05-2015 Koninkrijksconferenties 2014 en 2015.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 7 september 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 31 568 nr. 165).

De Minister zegt de Eerste en Tweede Kamer toe inzake Akkoord Aruba over de verdere uitwerking te berichten, zodra vervolgstappen op basis van dit akkoord zijn gezet.

Brief MBZK d.d. 7 mei 2015 inzake Akkoord Aruba.

Afgedaan. De Eerste en Tweede Kamer zijn op 12 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 34 000-IV nr. 45).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe te zullen informeren over het vervolg van het bestuurlijk toezicht St. Eustatius

Brief MBZK d.d. 10 juni 2015 inzake instellen toezicht St. Eustatius.

Afgedaan. De toezegging is mondeling besproken in het AO BES van 10 december 2015.

De Minister zegt toe direct na de CN-week het Meerjarenprogramma en de additionele toezeggingen naar de Tweede Kamer te sturen

Kamerdebat 21-05-2015

Verzamel overleg Koninkrijksrelaties.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 12 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 34 000-IV nr. 44).

De Minister zegt aan de Tweede Kamer toe de door Bosman genoemde dossiers aan het Cft voor te leggen om een nadere beschouwing op die dossiers te krijgen en zal de reactie van het Cft bij een eerstvolgende gelegenheid (halfjaarrapportage) naar de Kamer sturen.

Kamerdebat 21-05-2015 Verzamel overleg Koninkrijksrelaties.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 6 oktober 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 300-IV nr. 7).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe tijdens de Koninkrijksconferentie te suggereren dat op alle zes eilanden kinderrechtenfestivals worden georganiseerd en zal hierover de Kamer informeren na de Koninkrijksconferentie.

Kamerdebat 21-05-2015 Verzamel overleg Koninkrijksrelaties.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 23 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 33 845 nr. 11).

De Minister zegt toe de Tweede Kamer te informeren over de ontwikkelingen nav de brief aan MP Wescot d.d. 8 februari jl.

Kamerdebat 12-02-2013 Verzamel algemeen overleg Koninkrijksrelaties.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 27 november 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 300-IV nr. 30).

De Minister zegt toe de Tweede Kamer te informeren over de blogger die in Sint Maarten is opgepakt

Kamerdebat 02-07-2015 Verzamel algemeen overleg Koninkrijksrelaties.

Afgedaan. De toezegging is afgedaan door rechtstreeks contact met de 2 vragende Kamerleden Van Raak en Bosman door Minister en PG Schram (Curaçao en Sint Maarten).

De Minister zegt toe – samen met zijn collega van OCW – de Tweede Kamer een brief te sturen over de gelijkstelling van havo/vwo diploma’s (met name Curaçao)

Kamerdebat [02-07-2015] – Verzamel algemeen overleg Koninkrijksrelaties.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 2 oktober 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 31 289 nr. 264).

De Minister zegt de Eerste Kamer toe te zullen informeren over het vervolg van het bestuurlijk toezicht St. Eustatius

Brief MBZK d.d. 10 juni 2015 inzake instellen toezicht St. Eustatius.

Afgedaan. De Eerste Kamer is op 7 september 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 31 568 nr. 166).

De Minister zal bij de regering van Curaçao checken of men zich aan de milieunormen houdt en de Kamer hiervan over twee maanden middels een brief te informeren

Kamerdebat 08-10-2015 Begrotingsbehandeling Koninkrijksrelaties (antwoord regering in 1e termijn + re- en duplieken).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 20 januari 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 300-IV nr. 35).

De Minister zegt toe dat de uiteindelijke besteding van de amendementsgelden voor de kinderrechten voor het eind van het jaar bij de Kamer ligt.

Kamerdebat 08-10-2015 Begrotingsbehandeling Koninkrijksrelaties (antwoord regering in 1e termijn + re- en duplieken).

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 18 december 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 31 839 nr. 499).

De Minister zegt toe om in zijn kabinetsbrief inzake kinderrechten in Caribisch Nederland (verwacht in de week van 14 december a.s.) aandacht te geven aan de wijze waarop kinderen zelf betrokken kunnen worden bij het beleid over dit onderwerp.

Kamerdebat 10-12-2015 Verzamel algemeen overleg BES-aangelegenheden.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 18 december 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 31 839 nr. 499).

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen en opmerkingen van de leden De Graaf en Van Bijsterveld, toe om de opzet en opdracht voor de evaluatie van de nieuwe staatkundige structuur binnen het Koninkrijk in november/december 2013 aan de Kamer te doen toekomen. Bij het maken van de planning van de evaluatie zal de Minister goed afwegen of een extern aanbesteed onderzoek ten aanzien van de evaluatie van de nieuwe staatkundige structuur nodig is. De Minister zal bij het formuleren van de opzet en opdracht ook ingaan op de vraag of het Statuut aan de orde wordt gesteld, nadat hij dit besproken heeft met de andere landen in het Koninkrijk. Voorts zal de Minister bij de evaluatie de functie, naamgeving en bevoegdheden van de Rijksvertegenwoordiger meenemen (T01753)

Kamerdebat 04-06-2013 Begrotingsstaat Koninkrijksrelaties 2013 (33 400 IV).

Afgedaan. De Eerste Kamer is op 12 mei 2016 per brief geïnformeerd (EK 2015–2016, 34 300-IV nr. K).

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag/opmerking van de leden van de CDA-fractie (i.c. Doek), toe dat de invoering van het dualisme in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba vijf jaar na inwerkingtreding van deze wet zal worden geëvalueerd (T01154)

Nota nav verslag commissie Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken (NAAZ) d.d. 27 april 2010.

Afgedaan. De Eerste Kamer is op 12 mei 2016 per brief geïnformeerd (EK 2015–2016, 34 300-IV nr. K).

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Van Bijsterveld (CDA), toe bij de eerder toegezegde evaluatie van de nieuwe staatkundige structuur, die zal plaatsvinden vijf jaar na inwerktreding (T01031), ook de mogelijkheden voor vereenvoudiging van de BES-wetgeving te betrekken (T01224)

Kamerdebat 06-07-2010 Consensus rijkswetsvoorstellen (32 017 t/m 32 020, 32 026, 32 041, 32 178 en 32 179, 32 186, 32 213).

Afgedaan. De Eerste Kamer is op 12 mei 2016 per brief geïnformeerd (EK 2015–2016, 34 300-IV nr. K).

De Minister van Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen/opmerkingen van de leden Van Kappen (VVD), mevrouw Ten Horn (SP) en Laurier (GroenLinks), toe dat de nieuwe staatkundige structuur in werking zal worden geëvalueerd na ommekomst van 5 jaar, waarbij met name ook zal worden gekeken naar de integratie van de BES in het Nederlandse staatsbestel (T01031)

Kamerdebat 19-05-2009

Het staatkundig proces Nederlandse Antillen.

Afgedaan. De Eerste Kamer is op 12 mei 2016 per brief geïnformeerd (EK 2015–2016, 34 300-IV nr. K).

De Minister zegt toe de Tweede Kamer te blijven informeren over de uitkomst van de overleggen met Bonaire, Sint Eustatius en Saba over de beleidsopvolging van de conclusies van het rapport van de evaluatiecommissie Caribisch Nederland

Brief MBZK d.d. 24 september 2015Antwoorden op de schriftelijke vragen met kenmerk Kamerstuk 34 300 IV.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 12 oktober 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 300-IV nr. 23).

De Minister zegt toe om in het kader van de evaluatie van cie. Spies en het nog te verwachten kabinetsstandpunt te kijken naar de positie, inclusief de taken, van de Hoge Colleges van Staat in relatie tot Caribisch Nederland – en in het bijzonder de financieringsmogelijkheden van de Nationale ombudsman t.b.v. Caribisch Nederland

Kamerdebat 10-12-2015 Verzamel algemeen overleg BES-aangelegenheden.

Afgedaan. De Eerste Kamer is op 12 mei 2016 per brief geïnformeerd (EK 2015–2016, 34 300-IV nr. K).

De Minister zegt toe, conform de wens van de Tweede Kamer, dat het kabinetstandpunt inzake het rapport evaluatiecommissie Spies zodanig tijdig beschikbaar is dat het in ieder geval voor het zomerreces 2016 in beide Kamers behandeld kan worden. De in een bijlage bij het commissieverzoek d.d. 17 november jl. opgesomde openstaande toezeggingen zullen bij deze kabinetsreactie betrokken worden

Brief MBZK d.d. 26 november 2015 «Kabinetsreactie op rapport evaluatiecommissie Spies».

Afgedaan. De Eerste Kamer is op 12 mei 2016 per brief geïnformeerd (EK 2015–2016, 34 300-IV nr. K).

De Minister zegt toe dat het kabinet in 2016 met een reactie op het evaluatierapport Caribisch Nederland komt zodat de Kamer voor het zomerreces hierover kan debatteren

Kamerdebat 08-10-2015 Begrotingsbehandeling Koninkrijksrelaties (antwoord regering in 1e termijn + re- en duplieken).

Afgedaan. De Eerste Kamer is op 12 mei 2016 per brief geïnformeerd (EK 2015–2016, 34 300-IV nr. K).

De Minister zegt in reactie op het betoog van het lid Van Raak over de afvalwaterzuivering op Bonaire toe dat nu deze met behulp van geld uit Nederland en Europa is gerealiseerd in CN-tafelverband wordt gekeken naar de structurele bekostiging hiervan en de Tweede Kamer hierover te informeren

Kamerdebat 15-05-2014

BES-aangelegenheden.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 12 mei 2016 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 34 300-IV nr. 59).

De Minister zegt toe vanaf november 2013 tweemaal per jaar aan beide Kamers een overzicht te verstrekken van de bij de departementen in voorbereiding zijnde wet- en regelgeving met consequenties voor Caribisch Nederland. Dit overzicht komt in de plaats van de overzichten die tot op heden afzonderlijk werden verzonden door de verschillende departementen.

Brief MBZK d.d. 7 november 2013 «Kabinetsreactie onderzoek deregulering en taakverlichting Caribisch Nederland».

Afgedaan. Toezegging wordt meegenomen in het reguliere BZK beleid.

De Minister zegt toe (via geëigende kanalen) de Tweede Kamer te informeren over nadere context en duiding van de Duitse autoriteiten

Brief MBZK d.d. 26 mei 2015 inzake reactie op berichtgeving «Nederland afluisterdoelwit Duitse geheime dienst»

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 30 juni 2015 per brief geïnformeerd (TK 2014–2015, 30 977 nr. 120).

De Minister zegt de Tweede Kamer toe een gezamenlijke analyse van AIVD en NCTV over het salafisme en een eerder door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toegezegde kabinetsreactie hierop toe te sturen

Brief MBZK d.d. 29 juni 2015 inzake Beleidsimplicaties Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 39.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 23 september 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 29 614 nr. 38).

Licence