Base description which applies to whole site

2. Overzicht belangrijkste suppletoire uitgavenmutaties 2019 (Eerste suppletoire begroting) (bedragen x € 1.000)

 

Art. nr.

Uitgaven 2019

Vastgestelde begroting 2019

 

914.741

     

Belangrijkste suppletoire mutaties:

   

Envelop agrarische bedrijfsopvolging

11

50.000

Regeling sanering varkenshouderij

11 & 50

3.400

Klimaatpilots

11

4.750

Nationaal innovatieprogramma visserij

11

5.000

Monitoring mestbeleid

11

3.000

Uitvoering veenweidegebieden

12

– 6.000

Extra bijdrage IUC

50

5.000

Bedrijfsvoering LNV

50 & 51

12.900

Bijstelling raming uitgaven landbouwbeleid (GLB, NVWA, fosfaat)

51

25.500

Regio envelop

51

59.900

Besteding regiomiddelen

51

– 59.900

Toekenning loon- en prijsbijstellingstranche 2019

51

21.012

Overige mutaties

Div

13.325

Totaal

 

137.887

     

Stand 1e suppletoire begroting 2019

 

1.052.628

Toelichting

Envelop bedrijfsopvolging agrarische sector

Dit betreft de overheveling van middelen uit de envelop Bedrijfsopvolging agrarische sector naar de begroting van LNV. In het Regeerakkoord is opgenomen dat er, om de bedrijfsopvolging binnen het boerenbedrijf te steunen, een fonds voor ondersteuning van bedrijfsopvolging bij jonge agrariërs komt. Dit wordt vormgegeven via een garantieregeling waarmee starters/overnemers aanvullende investeringen kunnen doen voor verduurzaming. Daarnaast worden jonge agrariërs ondersteund bij de socio-economische aspecten van overnames.

Regeling sanering varkenshouderij

Dit betreft de overheveling van middelen uit de envelop cofinanciering warme sanering varkenshouderij naar de begroting van LNV. Deze maatregel uit het Regeerakkoord wordt vormgegeven door een saneringsregeling waarbij de grootste veroorzakers van stankoverlast tegen een vergoeding kunnen stoppen. Daarnaast zijn er middelen voor stalinnovaties in de varkenshouderij, pluimveehouderij en melkgeitenhouderij.

Klimaatpilots

De mutatie op klimaatpilots betreft een overheveling van artikel 12 ten behoeve van de uitvoering van het voorstel Bos en Natuur van Wageningen Research en Klimaatmiddelen die als gevolg van een vertraging in de uitputting zijn doorgeschoven naar 2019.

Nationaal innovatieprogramma visserij

Vanuit de envelop Cofinanciering innovatie visserij wordt in de periode 2019–2021 jaarlijks € 5 mln. beschikbaar gesteld ten behoeve van het subsidiëren van fundamenteel innovatieonderzoek. Kansrijke innovaties die hieruit voorkomen kunnen vervolgens via het EFMZV verder gebracht worden. Daarnaast zijn middelen beschikbaar voor haalbaarheidsonderzoek en samenwerkingsprojecten die de toepassing naar de praktijk mogelijk moeten maken.

Monitoring mestbeleid

Voor de uitvoering van de monitoring mestbeleid is budget beschikbaar gesteld voor de implementatie EU-meststoffenverordening (€ 0,2 mln.), Mest IT versterkte handhavingsstrategie (€ 2,5 mln.) en NVWA handhaving sleepvoetbemester (€ 0,3 mln.). Deze extra middelen worden ingezet om fraude bij mest structureel terug te dringen

Uitvoering veenweidegebieden

Dit betreft de overheveling van middelen naar de provincies Friesland, Noord-Holland en Utrecht als bijdrage voor klimaatslimme pilots in Veenweidegebieden. Het gaat om een integrale gebiedsaanpak in Friesland, het innovatieprogramma veen in Noord-Holland en het project koolstofverwaarding in Utrecht.

Extra bijdrage IUC

Het Inkoop Uitvoering Centrum (IUC) is ondergebracht bij RVO en voert inkooptaken uit voor LNV en EZK. Het IUC krijgt meer opdrachten dan voorheen verwacht. Daarnaast is er door de strengere wet- en regelgeving voor inkoop meer werk ontstaan, waardoor de kosten stijgen. De additionele uitgaven hiervoor zijn geraamd op € 5 mln. in zowel 2019 als 2020.

Bedrijfsvoering LNV

Binnen de bedrijfsvoering van LNV vinden op het gebied van personeel en materieel diverse mutaties plaats, waaronder extra middelen voor de Cloud-werkplek en een bijdrage aan de informatiebeveiliging. Deze middelen stonden voor een deel reeds gereserveerd in het kader van de herinrichting.

Bijstelling raming uitgaven landbouwbeleid (GLB, NVWA, fosfaat)

Dit betreft een verzamelpost van diversie LNV-onderwerpen waarvoor binnen het kabinet geld is vrijgemaakt. Het gaat onder andere om uitgaven die hoger zijn dan verwacht als gevolg van een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over retributies bij de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA), extra verwachte uitgaven bij de RVO in verband met de vele procedures die voortkomen uit de aangescherpte wet- en regelgeving omtrent het fosfaatrechtensysteem en implementatiekosten voor het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Regio envelop

Dit betreft de overheveling van middelen uit de Regio envelop naar de begroting van LNV. Deze middelen worden vervolgens overgeheveld naar de regio’s.

Besteding regiomiddelen

Als besteding van de Regio envelop vinden verschillende mutaties plaats voor de volgende onderwerpen:

  • Regiodeal 2019 brainport Eindhoven, waarbij middelen via de LNV-begroting worden doorgezet naar het Gemeentefonds (– € 41,6 mln.)

  • Regiodeal 2019 provincie Zeeland, waarbij middelen via de LNV-begroting worden doorgezet naar het Provinciefonds (– € 9,2 mln.)

  • Regiodeal 2019 erosie St. Eustasius, waarbij middelen via de LNV-begroting worden doorgezet naar het Ministerie van IenW (– € 3,5 mln.)

  • Regio envelop middelen voor Bonaire, waarbij middelen via de LNV-begroting worden doorgezet naar andere departementen (– € 2,4 mln.)

  • Uitvoering van de Regio deals, waarbij middelen via artikel 51 worden doorgezet naar het Ministerie van BZK en andere artikelen van de LNV-begroting (– € 3,2 mln.)

Overige mutaties

Onder overige mutaties vallen onder andere mutaties op het terrein van landbouwattachées, de High Containment Unit (HCU), de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en de publieke dienstverlening op de kaart (PDOK).

Overzicht belangrijkste suppletoire ontvangstenmutaties 2019 (Eerste suppletoire begroting) (bedragen x € 1.000)
 

Artikelnummer

Ontvangsten 2019

Vastgestelde begroting 2019

 

88.597

     

Belangrijkste suppletoire mutaties:

   

Ontvangsten agroketens

11

7.900

Identificatie en registratie (I&R) dieren

11

5.200

Overige mutaties

Div.

3.653

Totaal

 

16.753

     

Stand 1e suppletoire begroting 2019

 

105.350

Toelichting

Ontvangsten agroketens

Er komen in 2019 twee ontvangstenbedragen binnen die oorspronkelijk in 2018 waren geraamd. Het gaat hierbij om de uitvoeringskosten van het fosfaatreductieplan die volgens afspraak voor rekening van Zuivel.nl komen (€ 6,9 mln.) en diverse ontvangsten visserij (€ 1 mln.).

Identificatie en registratie (I&R) dieren

Met ingang van 2019 vindt er een technisch-administratieve wijziging plaats met betrekking tot de opdracht aan RVO voor de uitvoering van identificatie en registratie van dieren, waarvoor leges in rekening worden gebracht. De uitvoeringskosten van RVO en de ontvangsten van de sector werden tot dit jaar gesaldeerd en vanaf dit jaar gescheiden verantwoord. Dit is in de begroting verwerkt door de uitvoeringskosten van RVO te verhogen en tegelijkertijd voor hetzelfde bedrag leges-ontvangsten te ramen.

Overige mutaties

Dit betreft diverse ontvangsten onder andere op het agrodomein en het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in het kader van weide- en akkervogels.

Licence