Base description which applies to whole site

33. Veiligheid en criminaliteitsbestrijding

Op dit artikel is ten opzichte van de tweede suppletoire begroting in 2019 € 8,4 mln. minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 44,9 mln. meer aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 69,3 mln. lager dan begroot bij tweede suppletoire begroting.

Toelichting

Uitgaven

Op de uitgaven is € 8,4 mln. minder uitgegeven dan begroot. Deze verlaging wordt met name veroorzaakt door de volgende mutaties:

  • Een gedeelte van de verwachte kosten voor de vervolging en berechting van MH17 verdachten heeft zich niet voorgedaan, met name vanwege het later aanvangen van de eerste zittingsdag dan eerder verwacht werd. Dit leidt tot een meevaller van € 5,4 mln.

  • Bij het Openbaar Ministerie is op het programma onderdeel Verkeershandhaving OM een overschot van € 6,4 mln. doordat de oplevering van trajectcontroles op het onderliggend wegennet vertraging heeft opgelopen en is doorgeschoven naar 2020.

  • Het restant van het saldo bestaat uit diverse mutaties kleiner dan € 5 mln. zoals een tegenvaller van 4,2 mln. bij het OM voor terugbetaling aan Zwitserland in het kader van assetsharing en een tegenvaller van € 1,8 mln. op eigen personeel OM in verband met de uitbetaling van de nieuwe cao van de rechterlijke macht in 2019 met terugwerkende kracht over 2018.

Verplichtingen

Op dit artikel zijn de verplichtingen verhoogd met € 44,9 mln. door o.a. de volgende mutaties:

  • in 2019 is het verplichtingenbudget «aanpak ondermijning» met € 52,6 mln. hoger uitgevallen omdat voor dit programma er meerjarige verplichtingen zijn vastgelegd met een kaseffect in latere jaren.

  • Op de verkeershandhavingsmiddelen is de oplevering van trajectcontroles op het onderliggend wegennet vertraagd Dit zorgt voor een verlaging van de verplichting met € 13,2 mln.

  • Bij het onderdeel Keten Informatie Management (KIM) is een hogere verplichting te zien van € 4,4 mln. door een extra bijdrage aan Justid.

  • Restant van het saldo betreft kleinere mutaties.

Ontvangsten

De ontvangsten zijn € 69,3 mln. lager uitgevallen dan geraamd door o.a. de volgende mutaties:

  • het onderdeel afpakken is € 68,3 mln. lager uitgekomen dan bij de begroting was geraamd. Deze tegenvaller komt voor € 44,5 mln. ten laste van het generale beeld. In 2019 is één grote zaak ontvangen: Telia 183,7 mln. Het aantal grote zaken is bepalend voor de opbrengsten per jaar aan afpakken. Hierdoor fluctueren de opbrengsten per jaar.

  • Op het dossier MH17 is € 5,5 mln. geboekt voor een bijdrage vanuit Australie. Ook andere betrokken landen dragen bij aan de vervolgingskosten in het kader van MH17.

  • Op materieel Openbaar Ministerie is € 4,3 mln. minder gerealiseerd omdat de ontvangsten op de inruil van motorvoertuigen daalt vanwege de verplichte lease van dienstauto's.

  • De ontvangsten uit boeten en transacties zijn circa € 2,7 mln. lager ten opzichte van de stand bij tweede suppletoire begroting.

Licence