Base description which applies to whole site

Beleidsartikel 5 Een veilig Groningen met perspectief

Op dit artikel is ten opzichte van de Najaarsnota in 2019 € 8,1 mln minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 1,5 mln meer aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 242,4 mln lager dan begroot bij Najaarsnota.

Verplichtingen en Uitgaven

De mutaties groter dan € 2 mln:

  • Er is € 7,3 mln meer aan schadevergoedingen uitgekeerd door de TCMG voor Groningen dan bij Najaarsnota werd geraamd omdat de TCMG in 2019 een versnelling van de afhandeling van schademeldingen heeft ingezet.

  • Omdat de versterking in 2019 niet goed op gang is gekomen, zijn er nauwelijks subsidies uitgekeerd voor duurzaamheid in combinatie met versterking. Het onbenutte bedrag van € 14,3 mln blijft meerjarig beschikbaar voor duurzaamheid in combinatie met versterking.

  • Voor het Nationaal Programma Groningen is € 2,9 mln meer toegekend aan projecten in Groningen Omdat er meer kansrijke projecten zijn ingediend dan bij NJN was geraamd.

  • Het budget voor het woonbedrijf wordt meerjarig ingezet voor de kosten van het beheren van opgekochte woningen. Meerjarig is in € 10 mln beschikbaar gekomen. Eind 2019 is nog € 8,7 mln beschikbaar. De beheerkosten per jaar zijn lastig te ramen omdat dit afhankelijk is van de woningportefeuille van het woonbedrijf. Deze middelen blijven meerjarig beschikbaar voor het woonbedrijf.

  • Er is € 9,1 mln meer uitgegeven aan uitvoeringskosten RVO.nl voor de schadeafhandeling door de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). De TCMG handelde in 2019 meer schades af dan gepland, waardoor met name de kosten voor de schadetaxaties hoger uitvielen dan geraamd. Hogere uitvoeringskosten worden gedeclareerd bij de NAM.

  • In 2019 was een budget van € 2,2 mln geraamd voor het Tijdelijk Instituut Versterkingsopgave (T)IVO, wat later Adviescollege Veiligheid Groningen (ACVG) is gaan heten. Het beschikbare bedrag is niet uitgegeven omdat de ACVG pas medio november formeel is ingesteld.

Ontvangsten

De ontvangstenmutaties groter dan € 2 mln:

  • De tegenvallende aardgasbaten van € 202 mln ten opzichte van de raming van de Najaarsnota is veroorzaakt door verminderde gaswinning en aardbevingsgerelateerde kosten.

  • De NAM heeft aangegeven dat de Stuwmeerregeling van € 45 mln niet valt onder de reguliere schade-overeenkomst valt en is daarom door NAM niet in 2019 betaald. EZK is in gesprek met NAM hierover. Naar verwachting worden deze middelen in 2020 alsnog overgemaakt.

  • De factuur aan NAM voor het derde kwartaal voor uitvoeringskosten voor Groningen was € 3,0 mln hoger dan bij Najaarsnota werd geraamd. De TCMG heeft meer schademeldingen afgehandeld waardoor de uitvoeringskosten hoger waren.

Licence