Base description which applies to whole site

1. Bijlage Zelfstandige Bestuursorganen en Rechtspersonen met een Wettelijke Taak

Overzicht Rechtspersonen met een Wettelijke Taak en Zelfstandige Bestuursorganen vallend onder Ministerie van VWS (bedragen x € 1 miljoen)

Naam organisatie

RWT

ZBO

Functie

Begrotingsartikel

Begrotingsraming

Verwijzing (URL-Link website)

Hyperlink uitgevoerde evaluatie ZBO onder kaderwet

Zorg Onderzoek Nederland/ Medische Wetenschappen (ZonMw)

x

x

De organisatie heeft tot taak het doen uitvoeren en het subsidiëren of het verlenen van opdrachten met betrekking tot projecten, experimenten, onderzoek en ontwikkeling op het terrein van gezondheid, preventie en zorg. De organisatie bewaakt daarbij de kwaliteit en de samenhang en bevordert tevens het gebruik van de resultaten.

4

€ 270,95

www.zonmw.nl

Evaluatie ZonMw

Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)

x

x

Het CIZ beoordeelt of mensen recht hebben op WLZ-zorg. Dit gebeurt op basis van objectieve criteria, welke een vertaling zijn van de richtlijnen van het Ministerie van VWS.

3

€ 89,18

www.ciz.nl

Evaluatie wordt uitgesteld vanwege nieuwe wettelijke taken Wzd en ggz.

               

CAK

x

x

Het CAK voert diverse wettelijke taken uit, te weten:

4

€ 114,37

www.hetcak.nl

Evaluatie wordt uitgevoerd in 2019.

               
     

– Vaststellen en innen van de eigen bijdrage op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz).

       
     

– Vaststellen en innen van de eigen bijdrage op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor de gemeenten.

       
     

– Verrichten van betalingen aan zorgaanbieders op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz).

       
     

– Legaliseren van verklaringen voor het meenemen van medicijnen naar het buitenland (Schengenverklaringen).

       
     

– Regelingen voor klanten die anders buiten het Nederlandse zorgstelsel vallen: de regeling wanbetalers, de regeling onverzekerden, de regeling gemoedsbezwaarden, de regeling onverzekerbare vreemdelingen en de buitenlandregeling (verdragsgerechtigden).

       
     

Ook valt het Nationaal Contactpunt grensoverschrijdende zorg (NCP) onder het CAK. Het doel is om patiënten die zich binnen de Europese Unie willen laten behandelen, te informeren over de medische behandeling in een ander EU-land.

       
               

Pensioen- en Uitkeringsraad (PUR)

x

x

De Pensioen- en Uitkeringsraad is verantwoordelijk voor de toelating tot de regelingen die financiële ondersteuning bieden aan (nabestaanden van) verzetsdeelnemers en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de periode van ongeregeldheden in het voormalig Nederlands-Indië. De Raad stelt het beleid voor deze wettelijke regelingen vast en adviseert de Sociale Verzekeringsbank, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van deze regelingen, in alle zaken waarin het vastgestelde beleid niet voorziet.

7

€ 1,23

https://www.svb.nl/nl/verzetsdeelnemers-en-oorlogsgetroffenen/pensioen-en-uitkeringsraad/pur

Evaluatie SVB

Nieuwe evaluatie wordt uitgevoerd in 2019.

Centrale Commissie voor Mensgebonden Onderzoek (CCMO), inclusief Medisch Ethische Toetsingscommissies (METC’s)

 

x

CCMO is een bij wet (Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen en de Embryowet) ingestelde commissie en waarborgt de bescherming van proefpersonen betrokken bij medisch-wetenschappelijk onderzoek, via toetsing aan de daarvoor vastgestelde wettelijke bepalingen en met inachtneming van de voortgang van de medische wetenschap.

10

€ 5,07

www.ccmo.nl

Evaluatie CCMO

De volgende evaluatie van de Wmo vindt plaats in 2023. De beoordeling van het functioneren van de CCMO is onderdeel van de Wmo-evaluaties. Mede om die reden zal de evaluatie die is voorgeschreven in de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen voor de CCMO en de zelfevaluatie van de CCMO die is voorgeschreven in artikel 27 van de Wmo, gelijktijdig plaatsvinden met de volgende evaluatie van de Wmo.

Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

x

x

De NZa is belast met het toezicht op markten voor de zorg. De taken zijn tarieven en prestaties in de zorg reguleren, toezien op de rechtmatige uitvoering van de Zvw en op de recht- en doelmatige uitvoering van de Wlz, alsmede de naleving van de Wmg.

4

€ 58,31

www.nza.nl

Evaluatie NZa.

Zorginstituut Nederland (ZiNL)

x

x

Het ZiNL beheert het pakket Zvw/ Wlz, beheert het Zorgverzekeringsfonds en het Algemeen Fonds Bijzondere Ziektekosten, voert de financiering van verzekeraars uit de fondsen uit, beoordeelt de rechtmatige en doelmatige uitvoering van de Wlz Tevens is het Kwaliteitsinstituut onderdeel van het ZiNL.

4

€ 55,86 (ovb)

www.zorginstituutnederland.nl

Evaluatie Zorginstituut

Nieuwe evaluatie wordt uitgevoerd in 2019.

College Sanering Zorginstellingen (CSZ)

x

x

Het CSZ voert taken uit in het kader van de Wet toelating zorginstellingen (WTZi) en de Wet ambulancevervoer (WAV):

– de saneringsregeling voor de zorginstellingen en het ambulancevervoer;

– de meldings- en goedkeuringsregeling voor de vervreemding van onroerende zaken.

Daarnaast voert het College sanering onderzoeken uit op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit is de zogenaamde niet-wettelijke taak van het College sanering.

4

€ 2,20

www.collegesanering.nl

Evaluatie wordt niet uitgevoerd. CSZ zal op termijn worden opgeheven en medewerkers zijn al in dienst van de Nza.

College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

 

x

Het College is zowel verantwoordelijk voor de toelating en bewaking van geneesmiddelen op de Nederlandse markt als medeverantwoordelijk voor de toelating van de geneesmiddelen in de gehele Europese Unie.

Agentschappen

€ 51,61

www.cbg-meb.nl

Evaluatie aCBG

Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS)

x

x

NTS is een dienstverlenende non-profitorganisatie ten behoeve van publiek, donorziekenhuizen en trans-plantatiecentra in Nederland.

2

€ 22,10

www.transplantatiestichting.nl

Evaluatie NTS

FMMU

   

FMMU heeft een opdracht van VWS voor de Indicatiestelling van de Hoge Persoonlijke Kilometer Budgetten voor het Bovenregionaal vervoer. Kosten zijn gebaseerd op de uitgaven 2018.

3

€ 0,25

https://www.fmmu.nl/home.html

 

Keuringsinstanties op grond van de Warenwet

 

x

Het betreft 25 private organisaties die voor wat betreft de kwaliteit van werkzaamheden onder toezicht staan van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

1

 

 

Keuringsinstanties op grond van de Wet op de Medische Hulpmiddelen (DEKRA)

 

x

In Nederland zijn DEKRA en Dare!! Medical Certifications de toegelaten instanties, die bevoegd zijn medische hulpmiddelen te certificeren.

2

 

www.dare.nl/nb-medische-hulpmiddelen

 

Registratiecommissies en opleidingscolleges KNMG, KNMP en NMT

 

x

Het betreft 10 private organisaties. De instellingsgrondslag betreft de Wet beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG), art. 14 en 15.

4

 

www.knmg.nl

www.knmp.nl

Evaluatie

Financiering uit premiemiddelen

             

Zorgverzekeraars Zvw (x 1 miljard)

x

 

De zorgverzekering is een verplichte ziektekostenverzekering voor ingezetenen en mensen die in Nederland werken. De zorgverzekeringswet wordt uitgevoerd door zorgverzekeraars.

FBZ

€ 51,16

Zie FBZ

 

Concessie-houders zorgkantoren (x 1 miljard)

x

x

Voor de uitvoering van de Wlz-taken fungeren 12 zorgverzekeraars als zogenoemde concessiehouders. Zij zijn als het ware de beheerders van het zorgkantoor in hun zorgkantoorregio. Een zorgkantoor voert de Wlz uit namens de zorgverzekeraars. De Wlz-zorgaanbieders leveren de daadwerkelijke zorg aan de cliënt.

FBZ

€ 24,95

Zie FBZ

 
1

Betreft Totale Begroting, de bijdrage vanuit VWS bedraagt 1,08 miljoen

Overzicht Rechtspersonen met een Wettelijke Taak en Zelfstandige Bestuursorganen vallend onder andere Ministeries (bedragen x € 1 miljoen)

Naam organisatie

Ministerie

RWT

ZBO

Functie

Begrotingsartikel

Begrotingsraming

Verwijzing (URL-Link website)

Sociale verzekeringsbank – onverzekerden (VWS)

 

x

 

Op grond van de Wet opsporing en verzekering onverzekerden zorgverzekering (Wet Ovoz) worden onverzekerde verzekeringsplichtigen actief opgespoord. Die opsporing vindt plaats door het CAK in samenwerking met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

2

€ 3,78

www.svb.nl/CAK

Sociale verzekeringsbank – trekkingsrecht (VWS)

 

x

 

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert namens VWS het trekkingsrecht uit voor de pgb's vanuit de Zvw, Jeugdwet, Wmo en de Wlz.

3

€ 8.141

 

Sociale verzekeringsbank

SZW

x

 

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert namens VWS de wetten en regelingen voor oorlogsgetroffenen en verzetsdeelnemers uit. Uitvoeringkosten 2019 op grond van de goedgekeurde begroting 2018.

7

€ 8,65

www.svb.nl

1

De begroting 2020 ten behoeve van de uitvoeringskosten trekkingsrecht pgb door de SVB is nog niet vastgesteld Na vaststelling worden de middelen voor uitvoering van het trekkingsrecht voor het Wmo- en Jeugd-domein aan de VWS-begroting toegevoegd.

Licence