Base description which applies to whole site

2.1 Beleidsartikel 1. Primair onderwijs

Toelichting

Verplichtingen

De verplichtingen worden met € 392,3 miljoen verlaagd.

Toelichting per instrument:

Bekostiging

Het verplichtingenbudget op de bekostiging is per saldo met € 280,7 miljoen afgenomen. Dit komt met name door een mutatie van € 104,7 miljoen op het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). In het oorspronkelijk plan van vier jaar was een afloop van 25% van het budget belegd. Echter, is het NPO voor twee schooljaren beschikbaar gekomen. Om de verplichtingen gelijkmatig over beide schooljaren te verdelen wordt een deel van het verplichtingebudget doorgeschoven naar schooljaar 2022 ‒ 2023. Deze middelen worden via de Vierde Incidentele Suppletoire Begroting (ISB) van 2022 aan de begroting van OCW toegevoegd. Op overige bekostiging zijn de verplichtingen met € 72,8 miljoen naar beneden bijgesteld. Dit wordt met name veroorzaakt doordat het hierbij gaat om aanvraagregelingen, waarbij wat ruimer wordt gebudgetteerd. Daarnaast is binnen de prestatiebox de verplichtenstande met € 44,9 miljoen naar beneden bijgesteld. Het budget is na bestuurlijke afspraken eerder als K=V afgeboekt, maar de verplichtingen hadden verder omlaag gebracht kunnen worden.

Subsidies

Er is per saldo € 4,0 miljoen minder verplicht op subsidies. Dit komt met name door twee meevallers op de subsidies voor extra hulp voor de klas en de inhaal- en ondersteuningsprogramma's van respectievelijk € 2,1 miljoen en € 1,8 miljoen als gevolg van minder aanvragen.

Bijdragen aan medeoverheden

Er is per saldo € 62,7 miljoen minder verplicht op het instrument bijdragen aan medeoverheden. Dit wordt met name veroorzaakt door een verlaging van de verplichtenstand voor het Scholenprogramma Groningen van € 45,0 miljoen. De verplichtingen zijn niet meerjarig beschik, maar per schooljaar. Hiermee worden de verplichtingen in het juiste ritme gezet.

Uitgaven

Het budget wordt met € 147,1 miljoen verlaagd.

Toelichting per instrument:

Bekostiging

Het uitgavenbudget op de bekostiging is met € 88,1 miljoen afgenomen. Dit wordt met name veroorzaakt door een overlopende verplichting op het NPO van € 51,1 miljoen. Dit budget wordt via een overlopende verplichting in de Vierde ISB van 2022 aan de begroting van OCW toegevoegd. Daarnaast is er € 36,7 miljoen minder uitgegeven dan begroot op de hoofdbekostiging. Dit wordt met name veroorzaakt door lagere realisatie op de nieuwkomersbekostiging van circa € 30,0 miljoen als gevolg van dalende migratie door de coronacrisis.

Subsidies

Er is per saldo € 8,8 miljoen minder gerealiseerd op het instrument subsidies. Als gevolg van minder uitgaven op de subsidies voor zieke leerlingen en Kennisnet is € 4,9 miljoen minder gerealiseerd. Daarnaast wordt dit veroorzaakt door twee meevallers op extra hulp voor de klas en de inhaal- en ondersteuningsprogramma's van respectievelijk € 2,1 miljoen en € 1,8 miljoen als gevolg van minder aanvragen.

Opdrachten

Er is per saldo € 45,8 miljoen minder gerealiseerd op het instrument opdrachten. Op het budget voor zelftesten is € 29,2 miljoen minder gerealiseerd dan begroot. De distributie van zelftesten in het onderwijs zal in 2022 worden gecontinueerd en daarom worden deze middelen middels de Vierde ISB in 2022 aan de begroting van OCW toegevoegd. Daarnaast worden de uitgaven op de uitvoeringskosten van het NPO met € 8,0 miljoen naar beneden bijgesteld.

Ontvangsten

Het budget wordt met € 0,7 miljoen verhoogd.

Licence