Base description which applies to whole site

2.2 Beleidsartikel 3. Voortgezet onderwijs

Toelichting

Verplichtingen

De verplichtingen worden met € 188,9 miljoen verlaagd.

Toelichting per instrument:

Bekostiging

Er is per saldo € 33,1 miljoen minder verplicht op bekostiging dan begroot. Dit komt enerzijds door een verlaging van het verplichtingenbudget op het NPO van € 48,7 miljoen. Anderzijds wordt het verplichtingenbudget op de regeling leerlingendaling verhoogd met € 17,1 miljoen, omdat het budget per abuis niet eerder is opgehoogd.

Subsidies

Er is per saldo € 35,8 miljoen minder verplicht op subsidies dan begroot. Dit wordt met name veroorzaakt doordat het verplichtingenbudget op de instellingssubsidie Kennisnet is verlaagd met € 21,0 miljoen. Het budget wordt normaliter in T-1 verplicht voor het jaar T. Vanwege verlate behandeling wordt de verplichting nu alsnog in het jaar T geboekt.

Opdrachten

Er is per saldo € 113,0 miljoen minder uitgegeven aan opdrachten. Dit komt met name door een lagere realisatie op zelftesten van € 94,6 miljoen. Deze middelen worden middels de Vierde Incidentele Suppletoire Begroting overgeheveld naar 2022, waarin ze worden ingezet voor de distributie van zelftesten in het onderwijs. Daarnaast vallen de uitvoeringskosten voor het NPO € 10,0 miljoen lager uit dan vooraf geraamd. Tot slot wordt € 7,0 miljoen op de middelen voor de effectmeting middels een overlopende verplichting naar het jaar 2022 overgeheveld. Deze middelen worden bij Voorjaarsnota 2022 via een kasschuif in de juiste jaren gezet.

Garantieverplichtingen

Er is per saldo voor € 8,6 miljoen aan garantieverplichtingen verleend.

Uitgaven

Het budget wordt met € 135,7 miljoen verlaagd.

Toelichting per instrument:

Bekostiging

Er is per saldo € 6,6 miljoen minder uitgegeven aan bekostiging. Dit komt met name doordat de realisatie op de nieuwkomersbekostiging met € 4,6 miljoen lager is uitgevallen begroot. Dit komt door een lager aantal nieuwkomers dan geraamd.

Subsidies

Er is per saldo € 7,9 miljoen minder uitgegeven aan subsidies. Dit komt met name door een meevaller van € 5,1 miljoen op het budget capcaiteitentoets binnen het NPO. Dit wordt veroorzaak door minder aanvragen.

Opdrachten

Er is per saldo € 113,0 miljoen minder uitgegeven aan opdrachten. Dit komt met name door een lagere realisatie op zelftesten van € 94,6 miljoen. Deze middelen worden middels de Vierde ISB overgeheveld naar 2022, waarin ze worden ingezet voor de distributie van zelftesten in het onderwijs. Daarnaast vallen de uitvoeringskosten voor het NPO €10,0 miljoen lager uit dan vooraf geraamd. Tot slot wordt € 7,0 miljoen op de middelen voor de effectmeting middels een overlopende verplichting naar het jaar 2022 overgeheveld. Deze middelen worden bij Voorjaarsnota 2022 via een kasschuif in de juiste jaren gezet.

Ontvangsten

Het budget wordt met € 0,2 miljoen verlaagd.

Licence