Base description which applies to whole site

6.1 Inleiding

Het Financieel Beeld Zorg (FBZ) geeft een integraal beeld van de ontwikkeling van de uitgaven en ontvangsten onder het Uitgavenplafond Zorg. Dit hoofdstuk geeft op hoofdlijnen een toelichting op de financiële cijfers.

Het FBZ in de ontwerpbegroting 2021 heeft ten opzichte van de ontwerpbegroting 2020 de onderstaande veranderingen ondergaan:

  • Wijziging inhoudsopgave van het FBZ

    De indeling van de hoofdstukken is gewijzigd. In het eerste hoofdstuk zijn de wijzigingen in het FBZ opgenomen. In de hoofdstukken 6.2, 6.3 en 6.4 wordt de uitgavenontwikkeling in beeld gebracht. Vervolgens wordt in hoofdstuk 6.5 de financiering van de zorguitgaven gepresenteerd.

    Het verdiepingshoofdstuk wordt alleen nog integraal als open data beschikbaar gesteld. Op https://opendata.rijksbegroting.nl/#dataset_4c en https://data.overheid.nl/data/dataset?tags=vws worden de financiële bijstellingen per deelsector tussen de ontwerpbegroting 2020 en 2021 gepresenteerd en toegelicht.

  • De presentatie van de ontwikkeling van het Uitgavenplafond Zorg en de plafondtoets is overzichtelijker gemaakt

    De plafondtoets is technisch van aard. Voorheen werd de ontwikkeling van het Uitgavenplafond Zorg en de plafondtoets in één paragraaf en in één tabel gepresenteerd. Nu worden ze in drie verschillende paragrafen en tabellen gepresenteerd. In paragraaf 6.2.4 wordt de ontwikkeling van de netto zorguitgaven gepresenteerd en toegelicht, in paragraaf 6.2.5 de ontwikkeling van het Uitgavenplafond Zorg en in paragraaf 6.2.6 worden de netto zorguitgaven aan het Uitgavenplafond Zorg getoetst.

  • Aanpassen naam kader geneesmiddelen in apotheekzorg

    De naam van de Zvw sector ‘geneesmiddelen’ is per ingaande deze begroting gewijzigd in ‘apotheekzorg’. Reden hiervoor is het feit dat de term ‘geneesmiddelen’ te breed geformuleerd is. Niet alle uitgaven aan geneesmiddelen vallen namelijk onder dit financiële kader; er worden immers ook geneesmiddelen binnen de medisch-specialistische zorg gebruikt en binnen die sector verantwoord. Met de term apotheekzorg is duidelijker dat het hier gaat om farmaceutische zorg die geleverd wordt via openbare apotheken en apotheekhoudende huisartsen.

  • Paragraaf over effecten COVID-19 op zorguitgaven

    In paragraaf 6.2.2 zijn de effecten van COVID-19 op de Zvw- en Wlz-uitgaven opgenomen.

Licence