Base description which applies to whole site

2.3 Artikel 5 Schuldsanering/lopende inschrijving/leningen

Op dit artikel is circa € 15,7 mln. minder verplicht. Daarnaast is er circa € 21,3 mln. minder uitgegeven en circa € 36,4 mln. meer ontvangen.

Toelichting

Het verschil tussen de realisatie en het budget van uitgaven en verplichtingen van de tweede suppletoire begroting wordt veroorzaakt door wisselkoersverschillen. Verder is er een meevaller omdat € 23 mln. gereserveerd was voor liquiditeitssteun aan Aruba terwijl € 6,1 mln. (AWG 12 mln.) volstond. Ook zijn er minder leningen toegekend, omdat de landen minder steun nodig hadden dan verwacht.

Het verschil tussen verplichtingen en uitgaven is voornamelijk veroorzaakt doordat in 2022 de verlaging van het rentevoordeel van Aruba alleen in de uitgaven geboekt is.

De meerontvangsten in 2022 bestaan voornamelijk uit niet geraamde ontvangsten op uitstaande leningen van Curaçao van € 26,6 mln. ten behoeve van de lening Girobank. Daarnaast is er € 8,9 mln. meer rente ontvangen door wisselkoersverschillen.

Wisselkoersmee- en tegenvallers op aflossingen vloeien terug naar de schatkist. De wisselkoersverschillen op renteontvangsten worden verrekend met de wisselkoersreserve op artikel 7 van begrotingshoofdstuk 4, Koninkrijksrelaties.

Licence