Base description which applies to whole site

7.2 Investeringsfaciliteiten

Tabel 7.2.1 bevat voorlopige realisatiegegevens over het jaar 2017 voor de investeringsfaciliteiten waarvoor een aanmeldingsverplichting geldt.

Tabel 7.2.1 Gegevens investeringsfaciliteiten over 2017 (stand april 2018 in miljoenen euro)

Regeling

Budget 2017 (MN 2018)

Voorlopige realisatie 2017

Energie-investeringsaftrek (EIA)

164

135

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

97

114

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

40

27

In 2017 was er volgens de voorlopige cijfers sprake van overschrijding van de MIA en onderuitputting bij de EIA en de Vamil.

Wat betreft de EIA blijkt uit de voorlopige realisatiecijfers dat van het beschikbare budget van € 164 miljoen circa € 135 miljoen is benut. Het budget van de EIA is in 2017 per saldo geïntensiveerd met € 3 miljoen, door enerzijds een verruiming van de besparingsnormen (een budgettaire derving van € 15 miljoen) en anderzijds een verlaging van het aftrekpercentage van 58% naar 55% (een budgettaire opbrengst van € 12 miljoen). Ondanks deze intensivering is bij het vaststellen van het budget en de energielijst al gerekend op een lichte onderuitputting. Het feit dat de realisatie nog lager ligt dan verwacht, heeft te maken met het beperkte aantal meldingen van met name de industrie in 2017. Uit een analyse van de projecten die in het kader van het Addendum MEE zijn beoordeeld, volgt dat er voor de komende tijd extra EIA-meldingen van de industrie kunnen worden verwacht.

Het gerealiseerde budgettaire belang van de MIA is volgens de huidige stand € 17 miljoen hoger dan het budget. Bij de MIA was in 2017 een toename te zien van het aantal meldingen voor schone transportmiddelen, grote gebouwen en grote industriële projecten. Het tekort ten opzichte van het budget kan worden opgevangen door de budgetreserve uit eerdere jaren.

Van het beschikbare budget voor de Vamil van € 40 miljoen is volgens de voorlopige cijfers € 27 miljoen benut. Net als in 2016 is er sprake van een aanzienlijke onderuitputting, die samenhangt met het feit dat er geen Vamil meer wordt verleend bij investeringen in duurzame gebouwen en elektrische auto’s. Een nadere beschouwing op de verdeling van de budgetten wordt gegeven in de kabinetsreactie op de evaluatie van de MIA en de Vamil die dit jaar aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Achtergrond

Op basis van de Vamil mag willekeurig worden afgeschreven op aangewezen milieu-investeringen. Deze regeling leidt in principe, evenals de andere regelingen voor vervroegde afschrijving, tot een liquiditeits- en rentevoordeel voor de belastingplichtige. Het budgettaire belang wordt berekend met de netto contante waarde-methode gebaseerd op het gemelde investeringsbedrag.

Het budgettaire belang van de EIA en MIA wordt gebaseerd op gemelde investeringsbedragen, in principe volgens de volgende formule: budgettair belang = (investeringsbedrag –/– correctiepercentage) * aftrekpercentage faciliteit * gemiddeld marginaal belastingtarief.

Licence