Base description which applies to whole site

2. Beleidsartikelen Koninkrijksrelaties

De coronacrisis laat diepe sporen achter op de Caribische delen van het Koninkrijk. De landen hebben op grond van artikel 36 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden een beroep gedaan op de solidariteit binnen het Koninkrijk. Er wordt een derde bijdrage verstrekt voor voedselpakketten en hygiëneproducten in de landen. Ook wordt een bijdrage geleverd aan een lening aan Winair via de begroting van het Ministerie van Infastructuur en Waterstaat, om de connectiviteit in Caribisch Nederland te waarborgen.

Op 18 december 2020 heeft Sint Maarten in de Rijksministerraad ingestemd met het aanpassen van de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten en het definitief bekrachtigen en met terugwerkende kracht uitvoeren van de voorwaarden van de tweede tranche liquiditeitssteun in de Staten van Sint Maarten. Ook heeft Sint Maarten formeel laten weten akkoord te gaan met de inhoud van het voorstel van de consensus Rijkswet Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (COHO). De instemming van Sint Maarten maakte voor de Rijksministerraad de weg vrij om over te gaan tot het verstrekken van een derde tranche liquiditeitssteun, die reeds in 2020 is verstrekt, en een voorschot op de vierde tranche liquiditeitssteun die in deze incidentele suppletoire begroting wordt geregeld. Het hieraan gekoppelde investeringspakket voor de jaren 2021–2027 wordt tevens in deze incidentele suppletoire begroting vastgelegd. Sint Maarten is ermee akkoord gegaan dat de voortgang in de uitvoering van de voorwaarden en de nog te maken nadere afspraken in het kader van de uitvoeringsagenda gelden als voorwaarde voor een volgende tranche liquiditeitssteun. De Tweede Kamer is over het volledige pakket geïnformeerd in de Kamerbrief van 22 december 2020 «Akkoord derde tranche liquiditeitssteun Sint Maarten» (Kamerstukken II 2020/21, 35420, nr. 203).

Daarnaast heeft Aruba tijdens de Rijksministerraad van 18 december 2020 ingestemd met de voorwaarden behorende bij de vierde tranche liquiditeitssteun, waarmee uitvoering wordt gegeven aan maatregelen die voortkomen uit het landspakket. Daarop is op basis van advies van het College Aruba financieel toezicht (CAft) besloten tot het verstrekken van een voorschot op de vierde tranche liquiditeitssteun voor Aruba om te voorzien in de benodigde liquiditeiten voor de eerste zes weken van 2021.

Curaçao heeft Nederland verzocht om financiële steun om een oplossing voor de financiële problemen bij Girobank mogelijk te maken. In de Rijksministerraad van 18 december 2020 heeft de Minister van Financiën de Staatssecratris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gemachtigd om hiertoe een lening te verstrekken zodra Curaçao voldoet aan de daaraan gekoppelde voorwaarden.

Licence