Base description which applies to whole site

Wetsartikelen 1 tot en met 3

Wetsartikel 1

De begrotingsstaten die onderdeel zijn van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 2.3, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2016 elk afzonderlijk bij wet vastgesteld en derhalve ook gewijzigd. Het onderhavige wetsvoorstel strekt ertoe om voor het jaar 2022 wijzigingen aan te brengen in de departementale begrotingsstaat van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Aangezien alle besluiten in deze zevende Incidentele Suppletoire Begroting niet kunnen wachten tot de Tweede Suppletoire Begroting van 2022 worden de middelen die benodigd zijn nu toegevoegd aan de OCW-begroting. De middelen worden overgeboekt zodat zo spoedig mogelijk verplichtingen en uitgaven kunnen worden aangegaan voor de regelingen met betrekking tot Werk aan Uitvoering (WAU), voor regelingen met betrekking tot Oekraïense vluchtelingen en voor de organisatie van het herdenkingsjaar slavernijverleden.

Normaliter wordt nieuw beleid pas in uitvoering genomen nadat de Staten-Generaal de begrotingswet heeft geautoriseerd. Echter, deze zevende Incidentele Suppletoire Begroting bevat middelen om toelatingsexamens voor het hoger onderwijs te faciliteren voor Oekraïense ontheemden. Hierover bent u geïnformeerd in de Verzamelbrief opvang Oekraïne (Kamerstukken II, 2021/22, 19637 VI, nr. 2899). Het aangaan van verplichtingen en uitgaven hiervoor kan niet wachten tot autorisatie. Daarom zal het kabinet nu al starten met de uitvoering van deze maatregelen. Met het voorgaande wordt gehandeld conform artikel 2.27, tweede lid, van de Comptabiliteitswet.

De in de begrotingsstaat opgenomen begrotingsartikelen worden in onderdeel B van deze memorie van toelichting toegelicht.

Wetsartikel 2

De vaststelling van de begrotingsstaat geschiedt in duizenden euro's.

Wetsartikel 3

Dit artikel regelt de inwerkingtreding van deze wet.

Mede namens de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,RobbertDijkgraaf

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,Dennis Wiersma

Licence