Base description which applies to whole site

1. Inhoudelijke toelichting

Dit onderdeel van de memorie van toelichting bestaat uit een inhoudelijk deel en een artikelsgewijs deel. Per beleidsartikel wordt een overzicht van de wijzigingen gegeven, inclusief toelichting. Daarbij worden mutaties groter of gelijk aan onderstaande staffel toegelicht:

Omvang begrotingsartikel

Beleidsmatige mutaties

Technische mutaties

(stand ontwerpbegroting in € miljoen)

(ondergrens in € miljoen)

(ondergrens in € miljoen)

< 50

1

2

=> 50 en < 200

2

4

=> 200 < 1000

5

10

=> 1000

10

20

Werk aan Uitvoering

In het coalitieakkoord heeft het kabinet aangekondigd het programma Werk aan Uitvoering (WAU) voort te zetten. Minister Schouten is voornemens om u voor het zomerreces te berichten over de stand van zaken van het programma Werk aan Uitvoering. Voor OCW wordt vanuit het coalitieakkoord in totaal € 538,8 miljoen incidenteel beschikbaar gesteld voor de periode 2022 ‒ 2031. Om hier uitvoering aan te kunnen geven worden deze middelen middels de zevende Incidentele Suppletoire Begroting toegevoegd aan de OCW-begroting. De middelen beschikbaar in 2022 worden ook in deze ISB doorverdeeld naar de juiste artikelen. Bij Miljoenennota 2023 vindt de doorverdeling van de middelen van 2023 en verder plaats. Tevens zal een deel van de middelen van OCW (in totaal circa € 9,7 mln) worden ingezet op het terrein van inburgering, waarvoor geldt dat DUO uitvoerder is. Dit geschiedt vanuit de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Oekraïne

Door de voortdurende oorlog in Oekraïne is aan de gemeenten in Nederland en de veiligheidsregio's verzocht om hun inspanning nog verder op te voeren. Daartoe heeft de Oekraïense ambassade in Nederland en het Oekraïense ministerie van Onderwijs en Wetenschap een verzoek ingediend om toelatingsexamens voor het hoger onderwijs te faciliteren. Het bedrag dat hiervoor beschikbaar wordt gesteld bedraagt € 0,3 miljoen. Deze toelatingsexamens vinden eind juli en in augustus plaats. In de brief van 10 juni 2022 over Verzamelbrief opvang Oekraïne (Kamerstukken II 2021/22, 19637 VI, nr. 2899) bent u hierover geïnformeerd. In de Eerste Suppletoire Begroting (Kamerstukken II 2021/22, 36120 VIII, nr. 2) bent u geïnformeerd over de middelen die beschikbaar zijn gesteld voor de nieuwkomersregeling, het leerlingenvervoer en de onderwijshuisvesting. Deze regelingen hadden een budgettair beslag tot 16 juli 2022 (einde schooljaar). Gezien de huidige situatie worden deze regelingen verlengd tot en met december 2022. Hierover wordt u per brief geïnformeerd begin juli. Aan de regeling voor nieuwkomers uit Oekraïne die in aanmerking komen voor de nieuwkomersbekostiging wordt € 119,0 miljoen toegevoegd. Er wordt € 249,9 miljoen beschikbaar gesteld aan gemeenten voor het regelen van extra onderwijshuisvesting in gevallen waar de bestaande onderwijshuisvesting niet toereikend is om de Oekraïense leerlingen op te vangen. Tot slot wordt er € 12,8 miljoen beschikbaar gesteld aan gemeenten voor het organiseren van leerlingenvervoer voor nieuwkomersonderwijs. In totaal wordt middels deze Incidentele Suppletoire Begroting € 382,0 miljoen toegevoegd voor Oekraïense vluchtelingen aan de OCW-begroting.

Herdenkingsjaar, 150 jaar afschaffing slavernij

Tijdens het herdenkingsjaar, 150 jaar afschaffing van de slavernij, staat het hele koninkrijk een jaar lang stil bij het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden. Het herdenkingsjaar zal plaatsvinden van juni 2023 tot en met 1 juli 2024. De organisatie van het herdenkingsjaar is een kabinetsverantwoordelijkheid waarbij OCW de organisatie coördineert. Er wordt een openings- en sluitingsevenement gefaciliteerd en twee subsidieregelingen, waarmee betrokken gemeenschappen en organisaties zelf (culturele en/of educatieve) activiteiten kunnen organiseren. Hierover bent u reeds geïnformeerd in de Voorjaarsnota 2022 (Kamerstukken II 2021/22, 36120, nr. 1) en in de Eerste Suppletoire Begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Kamerstukken II 2021/22, 36120 XV, nr. 2). Hiertoe wordt middels de zevende Incidentele Suppletoire Begroting € 7,0 miljoen aan de OCW-begroting toegevoegd. Het betreft hier middelen voor bestaand beleid, die momenteel op de begroting van SZW staan. SZW verwerkt de afboeking van deze middelen binnen het reguliere begrotingsproces bij Najaarsnota.

Licence