Base description which applies to whole site

BIJLAGE 2

SANCTIEBELEID EN MALVERSATIES

In de nota «beheer en toezicht» welke in 1998 aan de Tweede Kamer werd voorgelegd (kamerstuk nr. 25 860, nr.1), is toegezegd dat het parlement bij de jaarlijkse rekening van het ministerie van Buitenlandse Zaken geïnformeerd zal worden over de bij het ministerie aangemelde gevallen van malversaties en onregelmatigheden, en gevallen waarbij wederpartijen hun contractuele of subsidieverplichtingen niet zijn nagekomen. Ter uitvoering van deze toezegging werd de Directie Juridische Zaken van het ministerie aangewezen als centraal meldpunt.

Evenals voorgaande jaren is ook in 2004 een aantal gevallen van «wanprestatie» onder de aandacht van de Directie Juridische Zaken gebracht, zowel met betrekking tot contractpartijen als subsidieontvangers. In veel gevallen betrof het tekortkomingen in de verantwoordingsverplichting. Soms volstond het uitsturen van één of meerdere rappelen waarna de betreffende wederpartijen alsnog hun verplichtingen behoorlijk nakwamen. In enkele gevallen moest worden overgegaan tot ontbinding van de overeenkomst, of intrekken van de subsidie, en het terugvorderen van verleende voorschotten. Ook moest in enkele gevallen, nadat terugvorderingsactie's niet tot de beoogde resultaten leidden, uit doelmatigheidsoverwegingen besloten worden tot buiteninvorderingsstelling van de vordering.

Enkele van deze meldingen waren aanleiding om nader onderzoek in te stellen. Deze onderzoeken zijn nog niet (allemaal) afgerond.

Het sanctiebeleid wordt zowel ten aanzien van privaatrechtelijke als volkenrechtelijke wederpartijen en overheden toegepast.

Licence