Base description which applies to whole site

5. Financieel en materieel beheer

Toezicht

Het wetsvoorstel wijziging Wet op het Onderwijstoezicht (WOT) is in 2010 niet in werking getreden. Begin 2010 was er nog afstemming nodig over de sanctie-uitwerking en de uitvoering van de WOT. Vervolgens is het wetsvoorstel wijziging WOT in maart 2010, als gevolg van de kabinetswijziging, controversieel verklaard. De verwachting is dat de wijziging WOT in het vierde kwartaal van 2011 in werking kan treden.

Duurzaam inkopen

In 2010 heeft OCW vooraf aan potentiële leveranciers en dienstverleners bekend gemaakt dat duurzaamheidcriteria meewegen in de beslissing tot aankoop van een product of dienst. Dit is in lijn met de kabinetsafspraak dat in 2010 100% duurzaam zal worden ingekocht. Met ingang van 2011 heeft het Rijk de criteria van het begrip duurzaamheid uitgebreid met sociale aspecten, zoals kinderarbeid. Binnen OCW worden de nodige maatregelen genomen om in 2011 ook aan deze sociale criteria van duurzaam inkopen te voldoen.

Betaalgedrag ministerie

Na een eerste onderzoek in 2009 is door de Rijksauditdienst in 2010 wederom onderzoek gedaan naar het betaalgedrag van departementen. De maatregelen die OCW in 2009 heeft genomen en in 2010 zijn gecontinueerd, hebben een duidelijk positief effect gehad op het betaalgedrag. Zo is het percentage tijdig betaalde facturen binnen de norm van 30 dagen gestegen tot 88,5% (in 2009 was dit 64%). Daarmee heeft OCW de sterkste verbetering van alle departementen behaald. Omdat het betaalgedrag een belangrijk aandachtspunt blijft, wordt de interne monitoring gecontinueerd. Daarnaast is in 2010 het programma Goudvis gestart om het gehele proces van inkopen tot betalen verder te verbeteren.

Licence