Base description which applies to whole site

LEESWIJZER

Met ingang van 2008 is voor de programmagelden van Wonen, Wijken en Integratie een apart begrotingshoofdstuk (XVIII) ingesteld. De verantwoording hierover vindt plaats in het jaarverslag van Wonen, Wijken en Integratie. De apparaatsbudgetten worden wel volledig verantwoord in het jaarverslag van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (XI) en van de begrotingsstaat van het Waddenfonds.

Ministeriële verantwoordelijkheid

Het kabinet heeft bij zijn aantreden op 14 oktober 2010 besloten om het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer op te heffen en samen te voegen met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat tot het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ook is besloten tot een herverdeling van bepaalde beleidsaangelegenheden over andere ministeries (zie het Koninklijk besluit van 14 oktober 2010 in de Staatscourant van 18 oktober 2010, nr. 16525). Onderstaand overzicht laat de verantwoordelijksverdeling van de ministers naar de (niet-)beleidsartikelen zien:

Art. no.

Artikelomschrijving

Beleidsverantwoordelijke ministers

 

Beleidsartikelen

 

01

Optimalisering van de ruimtelijke afweging

Minister van IenM

02

Realisatie Nationaal Ruimtelijk Beleid

Minister van IenM en de Minister van BZK

03

Klimaat en Luchtkwaliteit

Minister van IenM en de Minister van EL&I

04

Duurzaam produceren

Minister van IenM

05

Vervallen

 

06

Risicobeleid

Minister van IenM en de Minister van EL&I

07

Versterken van het internationale milieubeleid

Minister van IenM en de Minister van BZK

08

Vervallen

 

09

Handhaving en toezicht

Minister van IenM

10

Leefomgevingskwaliteit

Minister van IenM

   
 

Niet-beleidsartikelen

 

91

Algemeen

Minister van IenM

 

• Apparaat begroting WWI

Minister van IenM en de Minister van BZK

 

• Gemeenschappelijke voorzieningen

Minister van IenM en de Minister van BZK

92

Nominaal en onvoorzien

Minister van IenM en de Minister van BZK

Experiment verantwoording nieuwe stijl

Dit jaarverslag is evenals het jaarverslag over 2009 opgemaakt onder de condities en doelstellingen vanuit het «experiment verbetering verantwoording en begroting».

Wijzigingen in de artikelstructuur van de VROM-begroting 2010

In de begroting 2010 is een aantal wijzigingen in de artikelstructuur doorgevoerd. De Tweede kamer is hierover in juni en juli 2009 geïnformeerd (Kamerstukken II, 2008–2009, 31 700 XI, nrs. 89, 90 en 97). Het betreft de volgende wijzigingen:

  • de beleidsartikelen 5 «Milieukwaliteit in de bebouwde leefomgeving» en 8 «Externe Veiligheid» zijn vervallen. De afzonderlijke onderdelen zijn geïntegreerd in de overige beleidsartikelen. Daar is onder meer beleidsartikel 10 «Leefomgevingskwaliteit» aan toegevoegd.

  • de algemene en operationele doelen zijn aangescherpt.

Deze wijzigingen dragen bij aan een verdere verbetering van de meetbaarheid en afrekenbaarheid van de begroting. Ze hebben geen beleidsmatige gevolgen.

Hoewel de artikelen 5 en 8 zijn komen te vervallen, zijn in het jaarverslag de tabellen inzake de budgetatiare gevolgen van deze beleidsartikelen wel opgenomen. Hierdoor sluiten de realisatiecijfers van dit jaarverslag aan bij die van voorgaande jaren.

Opbouw jaarverslag

De opbouw van het jaarverslag 2010 volgt de Rijksbegrotingvoorschriften 2011 waaronder de aanvullende voorschriften die gelden in het kader van het «Experiment verantwoording en begroting».

Het jaarverslag bestaat uit vier delen:

  • a. een algemeen deel met de dechargeverlening;

  • b. het beleidsverslag 2010;

  • c. de Jaarrekening 2010;

  • d. de bijlagen.

Het beleidsverslag 2010

Het beleidsverslag bestaat uit vier onderdelen: het verslag over de beleidsprioriteiten, de beleidsartikelen, de niet-beleidsartikelen en de bedrijfsvoeringsparagraaf.

Beleidsprioriteiten

In de paragraaf over de beleidsprioriteiten wordt verantwoording over de bereikte resultaten van de beleidsagenda in de begroting 2010 afgelegd. De beleidsmatige conclusie is net als vorig jaar, steeds apart na iedere prioriteit opgenomen.

Beleids- en niet beleidsartikelen

In de paragraaf over de beleids- en niet-beleidsartikelen wordt verantwoording over de realisatie van verplichtingen, uitgaven en ontvangsten afgelegd. Daarbij zijn de budgettaire en financiële consequenties te vinden waarbij de opmerkelijke verschillen tussen de begroting en realisatie worden toegelicht. Voor het toelichten van de verschillen wordt een ondergrens van € 3,0 mln gehanteerd, met dien verstande dat waar politiek relevant ook posten onder deze grens zijn toegelicht.

Bedrijfsvoeringsparagraaf

In de bedrijfsvoeringsparagraaf wordt verslag gedaan over de bedrijfsvoering van het begrotingshoofdstuk Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (XI). De bedrijfsvoeringsparagraaf bestaat uit vier onderdelen, te weten rechtmatigheid, totstandkoming beleidsinformatie, financieel en materieel beheer en overige aspecten van bedrijfsvoering. In de bedrijfsvoeringsparagraaf wordt tevens ingegaan op de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer bij het jaarverslag over 2009 en de maatregelen die zijn getroffen om de door de Algemene Rekenkamer geconstateerde onvolkomenheden in 2010 en de jaren daarna te voorkomen. De bedrijfsvoeringsparagraaf is inclusief de informatie over het financieel- en materieelbeheer en de overige aspecten van de bedrijfsvoering van het begrotingshoofdstuk Wonen, Wijken en Integratie (XVIII).

De Jaarrekening 2010

De jaarrekening bevat de volgende onderdelen:

  • de verantwoordingsstaat 2010 van het begrotingshoofdstuk Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (XI) (een cijfermatige staat waarbij inzicht wordt gegeven in de financiële afwijkingen tussen de begroting en de realisatie op artikelniveau);

  • de saldibalans van het begrotingshoofdstuk Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (XI) met de daarbijbehorende toelichting;

  • de samenvattende verantwoordingsstaat van de baten-lastendienst Nederlandse Emissieautoriteit (NEa);

  • de balans per 31 december 2010, de staat van baten en lasten en het kasstroomoverzicht van de baten-lastendienst Nederlandse Emissieautoriteit (NEa).

Diverse bijlagen

Aan het jaarverslag zijn vier bijlagen toegevoegd:

  • a. Jaarverslag van het Waddenfonds;

  • b. een overzicht van de toezichtrelaties en ZBO’s/RWT’s;

  • c. een overzicht van de inkoop van adviseurs en tijdelijk personeel (inhuur externen);

  • d. de publicatie personele inkomens.

Groeiparagraaf

De opzet van het jaarverslag is nagenoeg onveranderd ten opzichte van het jaarverslag 2009. De Algemene Rekenkamer heeft over 2009 geoordeeld dat ten opzichte van het jaar daarvoor, er een betere aansluiting gemaakt is tussen de doelen van het beleid, de geleverde prestaties en de ingezette middelen. De ingezette verslagleggingslijn is in dit jaarverslag gecontinueerd. Ook is naar aanleiding van opmerkingen van o.a. de Algemene Rekenkamer in dit jaarverslag extra aandacht besteed aan de totstandkoming van de saldibalans.

Licence