Base description which applies to whole site

7. Overige aspecten van de bedrijfsvoering

P-Direkt

Eind oktober 2011 is Financiën overgegaan naar P-Direkt. De overgang naar P-Direkt brengt veranderingen met zich mee in de decentrale beheerstructuur, onder meer wat betreft het administreren en de interne controle hierop. Ultimo 2011 is de interne beheersing op dit punt nog onvoldoende. Financiën treft in 2012 maatregelen om de interne beheersing op orde te krijgen. Hierbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij het – deels nog nader uit te werken – rijksbrede normenkader.

Betaalapplicatie RBS

De Royal Bank of Scotland (RBS) voert betalingen uit voor de Rijksoverheid en maakt daarbij gebruik van een aantal betaalapplicaties. Uit onderzoek blijkt dat de huidige type 1 verklaringen geen goed inzicht geven in de werking van de beveilingsmaatregelen bij RBS over een langere periode maar dat er mogelijkheden zijn om het beveiligingsniveau te verhogen. Een aantal verbetermaatregelen zijn reeds ingevoerd. De overige verbetervoorstellen heeft het Agentschap bij de volgende aanbesteding van het betalingsverkeer als wens meegenomen. Het is de vraag of banken wel kunnen voldoen aan deze wensen.

Betaalgedrag

Het vorige kabinet heeft besloten de betalingstermijn voor de Nederlandse overheid op dertig dagen te stellen. Doel is om 90% van de nota’s op tijd te betalen.

Het betaalgedrag van het Ministerie is conform de eis die gesteld wordt: 96,9% van de facturen wordt op tijd (binnen 30 dagen) betaald.

Conclusie

Bij het Ministerie van Financiën is, afgezien van de hiervoor genoemde punten, sprake geweest van ordelijk en beheerst verlopen bedrijfsprocessen, welke tevens voorzien in waarborgen voor een rechtmatige begrotingsuitvoering, inclusief een toereikend beleid ter voorkoming van misbruik en oneigenlijk gebruik. Wat betreft de genoemde uitzonderingen zijn maatregelen getroffen om de bedrijfsvoering te verbeteren.

Licence