Base description which applies to whole site

Artikel 1. Raad van State

1. Financiële rechtmatigheid

De begrotingsuitvoering is in het algemeen rechtmatig verlopen. Tijdens het jaar 2012 zijn er diverse stappen gezet om het financiële- en personele beheer verder te verbeteren. Er is sprake van een getrouwe weergave.

In 2012 heeft een overschrijding plaatsgevonden van de tolerantiegrenzen voor de rechtmatigheid van verplichtingen bij de Raad van State. De artikeltolerantie wordt niet overschreden. Het betreft de volgende transacties:

  • Met het verlenen van enkele (vervolg)opdrachten is in 2012 de drempelwaarde voor Europese aanbesteding overschreden. Deze (vervolg)opdrachten (AEF, Sarah Lee enz) zijn verleend om continuïteit in de bedrijfsvoering te borgen. De uitgaven en de verplichtingen aan desbetreffende leveranciers zijn tot een totaal bedrag van

    € 0,2 mln respectievelijk € 0,4 miljoen onrechtmatig;

  • Na de transitie van Rebes naar Rebes.net is het applicatiebeheer niet apart Europees aanbesteed, omdat de Raad van State abusievelijk van mening was dat het beheer van de applicatie deel heeft uitgemaakt van de aanbesteding ten behoeve van de bouw van de applicatie. Vanuit dat perspectief heeft de Raad van State een aantal (vervolg-)overeenkomsten afgesloten met de oorspronkelijke leverancier om de instandhouding van het opgeleverde systeem te garanderen, en daarmee ook de continuïteit van de bedrijfsvoering en de ondersteuning van de primaire processen van de Raad. Formeel is er echter sprake van een onrechtmatigheid tot een totaalbedrag van € 0,7 miljoen;

  • De verplichtingen in het kader van het DigiO programma houden verband met de voortzetting van het onder het Raster-project gestarte en aanbestede project PG 33. Vanuit het perspectief van continuïteit van de bedrijfsvoering is de opdracht aan de oorspronkelijke leverancier gegund. Waarmee de verplichting onrechtmatig is tot een totaalbedrag van € 0,24 mln.

2. Totstandkoming (niet financiële) informatie

De totstandkoming van de financiële – en niet financiële informatie in het jaarverslag voldeed aan de eisen.

3. Financieel en materieel beheer

De ADR adviseert de Raad van State het verplichtingenbeheer zodanig in te richten dat een zo goed mogelijke inschatting van de aangegane verplichtingen kan worden gemaakt. Ook heeft de ADR aandacht gevraagd voor de naleving van de Europese aanbestedingsregels. Tenslotte heeft de ADR aandacht gevraagd voor een samenhangende beschrijving van bepaalde controles en cijferanalyses in het interne controleplan en risicoanalyse ten aanzien van het materieel beheer.

4. Overige aspecten

Er hebben zich geen bijzonderheden voorgedaan.

Licence