Base description which applies to whole site

3. Financieel en materieel beheer

Het financieel en materieel beheer van de vertegenwoordigingen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten en het College Financieel Toezicht voldoet in het algemeen aan de gestelde eisen.

Het financieel en materieel beheer van de directie Koninkrijksrelaties maakt onderdeel uit van het ministerie van BZK. Voor opmerkingen over de kwaliteit van onder meer de centrale inkoop, personeelsbeheer, financiën en betaalgedrag verwijs ik naar de bedrijfsvoeringparagraaf van BZK (VII).

Toezeggingen aan de Algemene Rekenkamer

Toezicht op de stichtingen

De Algemene Rekenkamer heeft in het jaarverslag over 2011 geen onvolkomenheden geconstateerd. De Algemene Rekenkamer heeft wel aandacht gevraagd voor het toezicht op de drie stichtingen: de Antilliaanse Mede Financieringsorganisatie (AMFO), Fondo Desaroyo Aruba (FDA) en de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA). In 2012 is de rapportagestructuur van de subsidieprogramma’s gewijzigd om meer inzicht te bieden. De uitvoering van het samenwerkingsbeleid loopt voor AMFO, tot en met 2013 voor SONA en FDA tot en met 2014.

In 2012 is de benodigde inhaalslag in de verbetering van het toezicht op en de sturing van de fondsen voortgezet.

Medio 2012 is de beheersovereenkomst tussen BZK en SONA herzien en is een nieuw uitvoeringscontract tussen USONA en SONA overeengekomen. Met deze overeenkomst, inclusief een herzien controleprotocol, en een uitvoeringscontract zijn ook concrete afspraken gemaakt, die goede sturing op de resultaten en transparante verantwoording door SONA en BZK mogelijk maken. De kennis die is opgedaan in de eerste instantie voor SONA is ook bruikbaar voor AMFO en FDA.

Boedelbalans

In maart 2013 wordt de definitieve concept boedelbalans van de Vereffeningscommissie verwacht.

Na aanbieding van deze balans met een rapportage aan St. Maarten, Curaçao en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, voorzien medio 2013, worden in een bestuurlijk overleg de afspraken vastgelegd over de uiteindelijke vereffening. De streefdatum om deze vereffening af te ronden is nog steeds 2014.

Licence