Base description which applies to whole site

4. Overige bedrijfsvoeringaspecten

Totstandkoming jaarverslag

Het proces van de totstandkoming van het jaarverslag, en dan met name die van de saldibalans, is voor verbetering vatbaar. Hiervoor zijn diverse oorzaken aan te wijzen, zoals de in- en ontvlechting van het departement, de verhuizing en ICT-problematiek en een gebrekkige aandacht voor beheersmatige aspecten van de administratie. De reeds in 2012 genomen maatregelen om het hoofd te bieden aan de diverse problemen renderen nog onvoldoende. In 2013 zal BZK aan de hand van een verbeterplan het totstandkomingsproces oppakken en doorontwikkelen.

Voorschotten SONA

Koninkrijksrelaties heeft het bestuur van SONA tot en met 2010 decharge verleend over het gevoerde beheer. SONA heeft de rechtmatigheid van de projectuitgaven niet voldoende kunnen aantonen. Daardoor bestaat onzekerheid over de rechtmatigheid van die uitgaven (circa € 270 miljoen). Omdat in 2012 decharge is verleend over het jaar 2010 heeft alleen de afwikkeling van de voorschotten over 2010 overschrijding van de toleranties in dit jaar tot gevolg (zie ook punt 1 «rechtmatigheid»). De rest betreft voorgaande jaren.

Begin 2012 zijn verbeteracties afgesproken die onder meer de rechtmatigheid van de uitgaven beter moeten waarborgen. Dit jaar moet uit het rapport van de accountant van SONA blijken in hoeverre deze maatregelen effectief zijn geweest.

Licence