Base description which applies to whole site

BIJLAGE 4: INTEGRITEITSMELDINGEN

Defensie heeft in 2012 de rapportagesystematiek inzake integriteit in overeenstemming gebracht met de sector Rijk. Om dit jaar een vergelijking mogelijk te maken met 2011 zijn de cijfers uit dat jaar opnieuw ingedeeld naar de huidige indeling van type schendingen.

In 2012 zijn 434 meldingen in de registratiesystemen over een vermoedelijke integriteitschending gedaan. Dit is een daling ten opzichte van 2011. De meest voorkomende typen van vermoedelijke integriteitschendingen zijn misdragingen in de privésfeer en het oneigenlijk gebruik van dienstmiddelen en/of de overschrijding interne regels. De meldingen over misdragingen in de privésfeer zijn vaak agressiemeldingen die betrekking hebben op gedragingen in de vrije tijd van de defensiemedewerkers. De meldingen over het oneigenlijk gebruik van dienstmiddelen en/of overschrijding gaan voornamelijk over de overschrijding van interne regels, zoals drugsgebruik.

Type schending

Aantal vermoedelijke

2012

2011

Financiële schendingen

71

77

Misbruik positie en belangenverstrengeling

10

9

Lekken en misbruik van informatie

20

20

Misbruik van bevoegdheden

2

32

Misbruik van geweldsbevoegdheid

2

1

Ongewenste omgangsvormen

65

66

Misdragingen in de privésfeer

130

183

Oneigenlijk gebruik van dienstmiddelen/

overschrijding interne regels

134

111

Misstand volgens de klokkenluidersregeling

Totaal

434

499

Bron: registratiesysteem «Melding Voorvallen» en «Politie Bedrijfs Processen Systeem»

De 434 meldingen van vermoedelijke integriteitschendingen hebben in 2012 geleid tot 356 onderzoeken naar deze vermoedens. De onderzoeken zijn door de defensieonderdelen uitgevoerd. Naar aanleiding van deze onderzoeken zijn in 2012 in totaal 295 integriteitschendingen geconstateerd. Hierbij zijn de volgende maatregelen genomen:

  • 52 werknemers zijn ontslagen;

  • In 102 zaken is een ambtsbericht opgemaakt of is de medewerker berispt;

  • In 72 zaken is een andere maatregel genomen;

  • In 50 zaken is geen maatregel genomen.

In de overige gevallen is over de afdoening van het incident nog niet besloten of de afdoening is nog niet geregistreerd. In sommige gevallen is ook aangifte gedaan bij de Koninklijke marechaussee.

Licence