Base description which applies to whole site

BIJLAGE 6: VOORTGANG REORGANISATIE EN KRIJGSMACHT OP ORDE

In het jaarverslag over 2011 is de Kamer toegezegd dat de Kamer twee keer per jaar key performance indicators zou ontvangen. De Kamer heeft een eerdere rapportage ontvangen op 18 september (Kamerstuk 32 733, nr. 81). Hierbij ontvangt u de rapportage over de herinrichting en verkleining van de organisatie en de uitvoering van de krijgsmacht op orde.

Heringericht en verkleind (reorganisaties)

Heringericht en verkleind (reorganisatie)

Prognose

1.

Eenheden opgeheven

behaald

2.

Wapensystemen afgestoten (2013–2019)

oranje

Nieuwe organisatie ingericht in 2013

3.

Bestuursstaf heringericht en staven dertig procent verkleind

groen

4.

Systeemlogistieke bedrijven geheel bij Operationele commando’s

behaald

5.

DPOD opgericht bij CDC

groen

6.

JIVC opgericht bij DMO

groen

Omvang en opbouw van formatie en personeel in 2016 conform numerus fixus

7.

Omvang: ongeveer 53.000

groen

8.

Onder – bovenbouw: 60/40

groen

 

Militair – burger: 80/20

groen

9.

Minder topfunctionarissen: 80 +10 in projectpool

groen

10.

Gemiddelde leeftijd met 1 jaar gedaald t.o.v. 2011

oranje

Vastgoed gereduceerd en herbelegd

 

11.

2012–2016: uitvoering herbeleggingsplan vastgoed

oranje

12.

Vanaf 2017: structurele besparing € 61 miljoen

oranje

LEGENDA

Prognose

Groen

Doelstelling wordt naar verwachting behaald.

Oranje

Behalen doelstelling is nog niet volledig zeker, maar aanvullende maatregelen zijn nog niet aan de orde.

Rood

Doelstelling wordt naar verwachting niet behaald. Aanvullende maatregelen zijn vereist.

Toelichting op de tabel

Eenheden opgeheven

  • 1. De desbetreffende eenheden staan sinds mei 2011 stil en zijn formeel opgeheven.

Wapensystemen afgestoten

  • 2. Voor enkele wapensystemen die zullen worden afgestoten bestaat belangstelling. De markt voor defensiematerieel is als gevolg van de economische crisis en het grote aanbod echter moeilijk. Onderzocht is in hoeverre het aanhouden van materieel voor reservedelen doelmatiger is dan verkoop. Op grond daarvan heb ik eerder besloten alle 40 Fenneks, drie van de zes pantserhouwitsers en vier van de negentien F-16’s aan te houden voor hergebruik van de reservedelen (Kamerstuk 32 733, nr. 64). Het bevoorradingsschip Hr.Ms. Zuiderkruis zal, vanwege gebrek aan capaciteit bij CZSK en de naar verwachting geringe netto-opbrengst bij verkoop, worden ontmanteld.

Nieuwe defensieorganisatie ingericht in 2013

  • 3. Een behoorlijk aantal reorganisaties, waaronder die van de Staven en de DPOD, is in 2012 geheel gereed met het opstellen van alle documenten, inclusief het voltooien van het formele overleg met de medezeggenschap en de bonden. Deze reorganisaties staan daarmee op het punt om te worden geïmplementeerd, echter het overleg met de bonden is eind 2012 opgeschort. Tot eind 2012 lagen de reorganisaties op schema.

  • 4. Per 1 januari 2012 zijn de onderhoudsbedrijven Logistiek Centrum Woensdrecht, het Marine Bedrijf en het Defensie Bedrijf Grondgebonden Systemen overgeheveld naar de operationele commando’s en is IVENT overgeheveld naar de DMO. Ook het personeel is hierbij overgegaan. De Kamer is over de financiële consequenties van de overheveling geïnformeerd met een Nota van Wijziging (Kamerstuk 33 000, nr. 15). De financiële overgang van deze organisatieonderdelen is bij de jaarovergang naar 2013 probleemloos gerealiseerd. Dit positieve resultaat toont aan dat de draaiboeken en instrumenten werken voor de komende reorganisaties.

  • 5/6. De DPOD en het Joint IV Commando (JIVC) worden in 2013 formeel opgericht bij het CDC en de DMO. In 2013 zullen ook het FABK en de (Staf) Defensie Gezondheidsorganisatie (DGO) worden opgericht. De voorbereidingen voor de personele vulling, maar ook voor de ontvlechting en de overheveling van budgetten, materieel, IV, dossiers en taken en verantwoordelijkheden, liggen op schema. In verband met de benodigde ondersteuning tijdens de reorganisaties worden de personele dienstencentra per 1 januari 2013 ongewijzigd in de DPOD opgenomen, maar worden zij pas in 2014 gereorganiseerd als onderdeel van de doorontwikkeling van de DPOD.

Omvang en opbouw van formatie en personeel in 2016 conform numerus fixus

  • 7. Alle maatregelen uit de beleidsbrief zijn verwerkt in het nieuwe formatieplan van Defensie. In totaal betreft het een vermindering van 11.182 vte’n. Met de uitvoering van de verschillende reorganisaties wordt deze doelstelling bereikt.

  • 8. De numerus fixus-aantallen in rangen en schalen, gekoppeld aan een tijdschema en volgens de defensiebrede 60/40 en 80/20 verhoudingen, zijn toebedeeld aan de defensieonderdelen die binnen deze kaders hun organisatie vormgeven. Het bereiken van de verhoudingen maakt daarmee deel uit van de reorganisatietrajecten van de defensieonderdelen.

  • 9. Ook de vermindering van het aantal topfunctionarissen maakt deel uit van de kaders van de numerus fixus waarbinnen de defensieonderdelen hun nieuwe organisaties vormgeven.

  • 10. In 2012 zijn er nog geen vorderingen gemaakt met de gewenste verjonging van het personeelsbestand. De verjonging is de resultante van twee factoren: voldoende instroom van jong personeel aan de onderkant van de organisatie en de uitstroom, in lijn met de numerus fixus, van ouder personeel in de bovenbouw. De instroom blijft momenteel achter. De komende jaren komt de nadruk nog meer te liggen op het aantrekken van nieuw, jong personeel om de operationele eenheden maximaal gevuld en inzetbaar te houden. Ook vanuit het oogpunt van de continuïteit van werkzaamheden en een gezondere leeftijdsopbouw is de aanwas van jong personeel onontbeerlijk. De uitstroom voltrekt zich weliswaar kwantitatief volgens plan, maar de reorganisaties die voor de uitstroom in de bovenbouw gaan zorgen, krijgen pas vanaf 2013 hun beslag. De effecten op de uitstroom zullen daardoor pas vanaf 2014 zichtbaar worden. Beide factoren combinerend zal de verjonging vooral in 2014 en 2015 vorm krijgen.

Vastgoed gereduceerd en herbelegd

  • 11/12. In 2012 is verder gewerkt aan de invulling van het Herbeleggingsplan Vastgoed Defensie. Fase 1 is voltooid en besproken met de Kamer. In het jaarverslag over 2011 is gemeld dat ook de besluiten over fase 2 en fase 3 van de vastgoedoperatie zouden volgen in 2012. De uitwerking van enkele maatregelen heeft echter langer op zich laten wachten dan gepland, omdat deze veelal samenhangen met reorganisaties die nog niet zijn voltooid. Ook is er nog overleg gaande met lagere overheden. Hierdoor kon ook de besluitvorming over een aantal vastgoedtrajecten nog niet worden voltooid in 2012. De maatregelen uit de eerste fase van het herbeleggingsplan leiden tot een structurele bezuiniging die oploopt tot € 37 miljoen in 2017. Met fase 2a is daar € 4 miljoen aan toegevoegd. De maatregelen in fase 2b moeten nog worden vastgesteld en de Kamer ontvangt deze naar verwachting in het eerste kwartaal van 2013. Bij dit jaarverslag ontvangt de Kamer een uitgewerkt overzicht met alle maatregelen die in het kader van de herbelegging zijn genomen. Daarin wordt ook zichtbaar gemaakt in hoeverre de uitvoering van het Herbeleggingsplan Vastgoed Defensie de beoogde besparingen heeft opgeleverd.

Krijgsmacht op orde

Op orde en inzetbaar

Huidige status

Prognose

Personeel gereed

1. 2013 (eind): operationele eenheden gevuld

rood

rood

2. 2014 (eind): overige eenheden gevuld

rood

rood

Voorraden op niveau

3. 2012 (eind): brandstof voor inzet, inzetvoorbereiding en oefenprogramma

groen

behaald

4. 2012 (eind): kleding en uitrusting

groen

behaald

5. 2013: urgente munitievoorraden

rood

oranje

6. 2014: overige munitievoorraden

rood

oranje

7. 2014: voorraad reservedelen en onderhoud gestabiliseerd

rood

oranje

Normering

8. 2013: normering instandhouding gereed

groen

oranje

9. 2013: normering ondersteuning gereed

groen

oranje

Eenheden geoefend

10. 2013 (eind): een bij de operationele doelstellingen passend oefenprogramma gerealiseerd, trainingsniveau voldoende

rood

groen

LEGENDA

Huidige status

Prognose

Groen

Doelstelling is op dit moment behaald.

Doelstelling wordt naar verwachting behaald.

Oranje

N.v.t.

Het behalen van de doelstelling is nog niet geheel zeker, maar aanvullende maatregelen zijn nog niet aan de orde

Rood

Doelstelling is op dit moment niet behaald.

Doelstelling wordt naar verwachting niet behaald. Aanvullende maatregelen zijn vereist.

Personeel gereed

  • 1. De operationele eenheden zijn op dit moment niet volledig gevuld. Ook in 2013 zal dit het geval zijn omdat de instroom in 2012 is achtergebleven bij de planning.

  • 2. De vulling van de overige eenheden is op dit moment evenmin volledig. Voor de schaarse categorieën van technisch en medisch personeel worden ook in 2014 problemen voorzien.

Voorraden op niveau

  • 3. De brandstofvoorraden zijn volledig aangevuld en worden op peil gehouden. Deze doelstelling is daarmee behaald.

  • 4. De kledingpakketten voor de voorbereiding en de uitvoering van missies zijn op orde. Dit geldt ook voor de opkomst- en de functionele pakketten. Deze doelstelling is daarmee behaald.

  • 5. De beschikbaarheid van de munitievoorraden zal de komende jaren verbeteren. Voor sommige munitiecategorieën vormen munitie-technische problemen en lange levertijden wel een risico.

  • 6. Zie punt 5.

  • 7. De voorraden reservedelen en het onderhoud zijn op dit moment nog niet op orde. De verbeteringen liggen wel op schema. Onvoldoende technisch personeel vormt wel een risico voor onderhoud.

Normering

8/9. De normering voor instandhouding en ondersteuning wordt op dit moment verder uitgewerkt.

De voltooiing daarvan is voorzien in voor 2013 en de maatregel ligt daarmee op schema.

Eenheden geoefend

Defensie kan in 2013 het oefenprogramma uitvoeren. Wel is dit een programma dat passend is bij een gereedstellingsopdracht die lager is dan op grond van de beleidsbrief uit 2011 wenselijk wordt geacht. Dit geldt ook nog voor 2014.

Licence