Base description which applies to whole site

B1.1 Inspectie Werk en Inkomen (IWI)

IWI heeft de wettelijke taak om als toezichthouder voor de minister onafhankelijk inzicht te bieden in de bijdragen die de uitvoeringsinstanties in de sociale zekerheid leveren aan de kabinetsdoelen op het terrein van werk en inkomen. Daarbij gaat het om de effectiviteit van de uitvoeringspraktijk in samenhang met het beleid op het terrein van werk en inkomen. Waar nodig (groot risico) en waar mogelijk (duidelijke normen) zal IWI tot oordelen komen. De focus van het toezicht van IWI is systeemgericht.

Op 1 januari 2012 is de Inspectie SZW van start gegaan. De Inspectie SZW voegt de organisaties en de activiteiten van IWI, de Arbeidsinspectie en de SIOD samen. Met de vorming van de Inspectie SZW is een inspectie ontstaan die werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen. Sinds 1 januari 2012 staat de Inspectie SZW onder leiding van één inspecteur-generaal voor het gehele domein.

De Inspectie SZW rapporteert in haar jaarverslag 2012 over de bereikte resultaten. Dit jaarverslag wordt tegelijkertijd met het jaarverslag van SZW op Verantwoordingsdag aan de Tweede Kamer aangeboden. In het jaarverslag van de Inspectie SZW wordt uitgebreid verslag gedaan van de rapportages van IWI. In dit jaarverslag van SZW wordt in de beleidsartikelen 43 en 44 aandacht geschonken aan de prestaties van de Inspectie SZW.

Licence