Base description which applies to whole site

2.2 Groeiparagraaf

Dit is het eerste jaarverslag van VenJ dat volledig volgens de regels van Verantwoord Begroten is opgesteld. Deze presentatie geeft meer inzicht in de financiële informatie, de rol en verantwoordelijkheid van de Minister en laat een duidelijke splitsing tussen middelen voor apparaats- en programma uitgaven zien. Door de nieuwe indeling is het in de budgettaire tabellen niet mogelijk realisatiecijfers van 2012 en eerdere jaren op te nemen. Ook is het niet mogelijk om apparaatsuitgaven (artikel 91) te vergelijken met voorgaande jaren doordat nieuwe uniforme Rijksbrede definities worden gehanteerd voor apparaatsuitgaven. Conform de afspraak met het Ministerie van Financiën bij Begroting 2013 zijn deze eerdere jaren niet opgenomen. Met ingang van de ontwerpbegroting 2014 worden om de inzichtelijkheid en de leesbaarheid van de agentschapsparagrafen te vergroten de materiële programma-uitgaven separaat gepresenteerd in de staat van baten en lasten.

De paragraaf «Beleidsprioriteiten» bevat een uiteenzetting op hoofdlijnen van de bereikte resultaten. De resultaten zijn gegroepeerd naar de zeven kernthema’s van VenJ. Het betreft een vernieuwde thematische indeling, de verdere onderverdeling naar onderwerp en de indicatoren etc. komen exact overeen met begroting 2013. Nieuw in deze paragraaf is het overzicht van de door VenJ verstrekte garanties.

Zoals toegezegd aan de Tweede Kamer zijn de jaarlijkse tapstatistieken opgenomen in dit jaarverslag. Deze gegevens zijn als kengetallen toegevoegd aan artikel 33, tabel 33.3.

Licence