Base description which applies to whole site

4. Overige aspecten van de bedrijfsvoering

Externe inhuur

Het verwachte sturingspercentage over heel 2013 komt uit op 18,5%. Het kerndepartement en de agentschappen BPR en DHC blijven binnen de norm van 10% (samen 6,4%). De agentschappen met een rijksbrede dienstverlening komen daar ver boven (25%).

In de bijlage Overzicht Niet-Financiële Informatie over inkoop van adviseurs en tijdelijk personeel zijn de uitgaven van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor externe inhuur in 2013 toegelicht.

Betaalsnelheid

Het Ministerie van BZK voldoet aan de rijksbrede norm van ten minste 90% tijdig betaalde facturen.

Werkkosten Regeling (WKR)

Rijksbreed hebben alle departementen voor de WKR gegevens aangeleverd bij het Ministerie van Financiën. Op basis van de voorlopige opgave van het Ministerie van Financiën blijft het Rijk als geheel binnen de kaders. BZK is ook onder de grens gebleven en er vindt derhalve geen naheffing plaats.

Grote ICT-projecten

Het Ministerie van BZK heeft vier grote ICT projecten en één afgerond groot ICT project. Over deze projecten wordt gerapporteerd aan de Tweede Kamer in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering. De rapportage wordt gepubliceerd op de website www.rijksictdashboard.nl. Het betreft de volgende projecten: modernisering Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA) (nu: operatie BRP), Elektronische identificatie (eID), DigiInkoop, Overheidsdatacenter Haagse km2 en Orion (afgerond).

In het regeerakkoord Rutte-Asscher is vastgelegd dat de uitvoering van een Privacy Impact Assessment (PIA) een vanzelfsprekende maatregel is bij de bouw van systemen en het aanleggen van databestanden om de risico’s voor privacy beter beheersbaar te maken. Dit heeft geleid tot het verplicht stellen van de PIA per 1 september 2013 voor projecten boven de € 50.000. Bij het Ministerie van BZK ziet de Chief Information Officer (CIO) en de Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) toe op de naleving.

De risico’s ten aanzien van de uitvoering van grote ICT-projecten vormen de basis van de rapportage in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering. In dit jaarverslag wordt daarom volstaan met een verwijzing naar het dashboard waarop de informatie wordt gepubliceerd.

Wet Normering Topinkomens

Het Ministerie van BZK heeft, als gevolg van de complexiteit van de Wet normering topinkomens (Wnt), pas op een laat moment invulling gegeven aan zijn systeemverantwoordelijkheid voor de wet. De definities en normstelling die nodig waren om een goede verantwoording over 2013 te kunnen opleveren, zijn op 26 februari 2014 in een ministeriële regeling Wnt 2013 (inclusief beleidsregels) aan de Staten-Generaal aangeboden en gepubliceerd op de website www.topinkomens.nl.

Activiteiten Audit Committee

In 2013 is in het Audit Committee veel aandacht geweest voor de verbetering van het financieel beheer. Daarnaast is uitgebreid stil gestaan bij de systeemverantwoordelijkheid inzake decentralisaties en het toezicht op zelfstandige organisaties.

Licence