Base description which applies to whole site

Artikel 1. Raad van State

De Raad van State besteedt op een gestructureerde wijze aandacht aan het primair proces, aan de ondersteunende processen en aan de hiermee samenhangende beheerstaken. De Raad beschikt over een planning en controlcyclus, die voorziet in momenten waarop (financiële) managementinformatie wordt beoordeeld.

1. Rechtmatigheid

In 2014 zijn de tolerantiegrenzen voor de rechtmatigheid niet overschreden. Er is sprake van een getrouwe weergave.

2. Totstandkoming beleidsinformatie

De totstandkoming van de beleidsinformatie in het verslagjaar voldeed aan de eisen die daaraan worden gesteld in de Rijksbegrotingsvoorschriften van de Minister van Financiën. Er hebben zich geen bijzonderheden voorgedaan.

3. Financieel en materieelbeheer

De inzet van de in de Rijksbegrotingsvoorschriften genoemde instrumenten heeft in 2014 geresulteerd in beheerste bedrijfsprocessen.

De Raad van State heeft in 2014 structurele maatregelen doorgevoerd in het inkoopbeheer en de procedures omtrent aanbesteden. Deze procedures zijn begin 2014 binnen de organisatie geïmplementeerd. Aanbesteden vindt door de Raad van State op beheerste wijze plaats. Een punt van aandacht is nog een gestructureerde vastlegging van de motivering van de gekozen aanbestedingsprocedure.

In november 2014 heeft de Raad van State het financieel systeem van de Tweede Kamer in gebruik genomen. De conversie is op beheerste wijze verlopen. Ondanks enkele opstartproblemen met het gebruik is de implementatie geslaagd.

Daarnaast is de onder regie van de Belastingdienst uitgevoerde Rijksbrede aanbesteding op de inkoop van boeken en tijdschriften/vakliteratuur mislukt door het faillissement van de partij aan wie is gegund. De Raad van State is een intensieve kennisorganisatie. Uit oogpunt van de continuïteit van het primair proces was de Raad genoodzaakt orders te plaatsen bij onder andere Kluwer. Deze orders zijn als onrechtmatig gekwalificeerd. Overigens hebben binnen de Rijksdienst meer kennisintensieve organisaties met het mislukken van de aanbesteding te maken.

4. Overige aspecten van bedrijfsvoering

Er hebben zich geen bijzonderheden voorgedaan.

Licence