Base description which applies to whole site

3.4 Fraude

De aanpak van fraude op het terrein van de sociale zekerheid en arbeidsmarkt is in 2014 op diverse terreinen aan de orde geweest. In de wet is de norm opgenomen dat fraude niet kan en niet mag en zijn boetes substantieel verhoogd. Ook zijn extra maatregelen door de Belastingdienst en het Ministerie van BZK genomen om misbruik en fraude bij toeslagen tegen te gaan. Op het beleidsterrein van SZW zijn in 2014 aan de orde geweest:

  • De Wet maatregelen wet werk en bijstand bevat duidelijke regels over de aan het recht op bijstand verbonden arbeidsverplichtingen voor alle bijstandsgerechtigden en bevat een kader dat aangeeft wanneer er sprake is van verwijtbaar onnodig gebruik van uitkering.

  • De CRvB heeft in november 2014 een uitspraak gedaan over de wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving (Fraudewet) en het Boetebesluit socialezekerheidswetten. Om recht te blijven doen aan de uitgangspunten van het fraudebeleid en om de uitvoeringspraktijk te verbeteren worden aanpassingen van wet- en regelgeving voorbereid. Totdat de wet- en regelgeving is aangepast, zijn het UWV, de SVB en gemeenten gehouden om de boeteoplegging in overeenstemming met de uitspraak toe te passen. Na een korte opschorting van het boeteopleggingsproces, ter bestudering van de uitspraak en het aanpassen van de uitvoeringsprocessen, is de boetoplegging begin 2015 hervat.

  • Bij de Inspectie SZW is een pilot aanpak grootschalig georganiseerde uitkeringsfraude gestart. Op grond van die pilot wordt besloten of het mogelijk is hiervoor een sluitende businesscase in te richten. Bij het UWV is eveneens een businesscase gestart. Bij de instroom van uitkeringsgerechtigden in de WW wordt er extra gewezen op de voorwaarden en verplichtingen die behoren bij de uitkering. Het doel is onder andere om te bepalen of de extra uitvoeringskosten kunnen worden opgebracht uit besparingen op uitkeringen, die als gevolg van deze extra handhaving optreden. Als onderdeel van de businesscase worden 50.000 extra signalen van mogelijke regelovertreding afgehandeld en is de controle op gefingeerde dienstverbanden geïntensiveerd.

Licence