Base description which applies to whole site

D. EXTRACOMPTABELE BIJLAGE

Op de begroting van de Koning staan naast de grondwettelijke uitkeringen aan de uitkeringsgerechtigde leden van het Koninklijk Huis (artikel 1), ook de uitgaven die functioneel samenhangen met de uitoefening van het koningschap (artikel 2 en 3). De Minister-President is verantwoordelijk voor de begroting van de Koning. Binnen de Rijksbegroting worden ook op begrotingen van andere ministeries uitgaven geraamd die in verband met het koningschap kunnen worden beschouwd. Het gaat om de begrotingen van Veiligheid & Justitie en Defensie voor de beveiliging, Wonen & Rijksdienst voor het ter beschikking stellen van paleizen en Buitenlandse Zaken voor uitgaande staatsbezoeken, officiële bezoeken en werkbezoeken van het Koninklijk Huis en inkomende bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders. De betreffende ministers zijn ervoor verantwoordelijk.

De begroting van de Koning en deze andere begrotingen vormen het stelsel van te ramen en verantwoorden uitgaven die samenhangen met de uitoefening van het koningschap. In het voorjaar van 2015 heeft een evaluatie van de begroting van de Koning en het samenhangende stelsel plaatsgevonden (Kamerstukken II 2014–2015 34 000 I, nr. 11). Naar aanleiding van deze evaluatie is met ingang van de begroting 2016 een extracomptabele bijlage opgenomen bij de begroting van de Koning, die bovengenoemde begrotingsposten op andere begrotingen weergeeft (Kamerstukken II, 2015–2016, 34 300 I, nr. 1 en 2). Ook het jaarverslag over 2015 bevat een extracomptabele bijlage, waarin de gerealiseerde uitgaven van andere begrotingen zijn gepresenteerd. Door deze uitgaven op een integrale wijze bij het jaarverslag van de Koning te presenteren wordt de vindbaarheid van en het inzicht in deze uitgaven vergroot. De extracomptabele bijlage brengt geen verandering in de ministeriële verantwoordelijkheid voor de respectievelijke begrotingsposten.

Met ingang van dit jaarverslag zijn, naast de uitgaven die in verband met het koningschap kunnen worden beschouwd, ook andere onderwerpen opgenomen in paragraaf 2 «Overige onderwerpen», zoals de in 2015 verantwoorde uitgaven voor het onderhoud aan de Groene Draeck en een verwijzing naar de stichtingen die vermogensbestanddelen bevatten die functioneel zijn voor de uitoefening van het koningschap.

Licence