Base description which applies to whole site

I. Maatregelen Beleidsbrief 2011

In de rapportage van 15 oktober jl. heb ik u geïnformeerd dat de maatregelen van 2011 grotendeels zijn voltooid of specifiek aan de orde komen in andere rapportages. In deze voortgangsrapportage rapporteer ik daarom niet meer over deze maatregelen, met uitzondering van de maatregelen op het gebied van de personeelslogistiek en de gezondheidszorg, die nog niet zijn voltooid.

Personeelslogistiek

De verdere concentratie van uitvoerende P&O-taken in de Divisie Personeel & Organisatie Defensie (DPOD) bij het CDC wordt in twee fasen doorgevoerd. In de eerste fase, die in 2013 is voltooid, zijn de P&O-capaciteiten gebundeld in de DPOD. De tweede fase betreft de doorontwikkeling van de DPOD om de opgelegde reducties te behalen. In overleg met de bonden is besloten om eerst het rapport De Veer (Kamerstuk 33 400 X, nr. 74) te evalueren en de uitkomsten hiervan te betrekken bij de vormgeving van deze fase. De evaluatie van het rapport de Veer wordt begin 2016 behandeld in de Tweede Kamer. Mogelijke effecten van het rapport zullen naar verwachting geen verregaande gevolgen hebben voor de inrichting en het huidige reorganisatieplan van de nieuwe organisatie van DPOD. Naar verwachting zal de reorganisatie per 1 januari 2017 zijn voltooid. De taakstelling wordt tot voltooiing van de reorganisatie gerealiseerd met een lagere vullingsgraad van het CDC.

Gezondheidszorg

Deze maatregel behelst de concentratie van reguliere zorgcapaciteiten bij de Defensie Gezondheidszorg Organisatie (DGO) van het CDC en de verankering van operationele elementen bij de operationele commando’s. Nadat in mei 2014 overeenstemming is bereikt tussen Defensie en de centrales voor overheidspersoneel over het voorzieningenniveau van de gezondheidszorg, is het vertraagde reorganisatietraject DGO hervat. Het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (DGOT) – voorheen Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen (IDGO) – en het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (CEAG) zijn inmiddels gereorganiseerd.

Na overleg met de centrales van overheidspersoneel en de respectievelijke medezeggenschapscommissies zijn de reorganisatieplannen van het Eerstelijns Gezondheidzorg Bedrijf (EGB) en het CEAG, afdeling bedrijfsgeneeskundige zorg, goedgekeurd. Deze bedrijven worden in de eerste helft van 2016 opgericht. De Defensie Tandheelkundige Dienst (DTG) zal naar verwachting medio 2016 zijn opgericht. Totdat deze maatregel is voltooid, houden het CZSK, het CLAS en het CLSK de huidige medische organisaties langer in stand.

De reorganisatie van de tweedelijns gezondheidszorg is in juni 2015 formeel gestart. De reorganisatie is gericht op het ook in de toekomst zeker stellen van optimale en doelmatige reguliere tweedelijns gezondheidszorg. Het Centraal Militair Hospitaal (CMH), het Militair Revalidatie Centrum (MRC) en de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ) blijven zelfstandige zorgaanbieders, als onderdeel van DGO. Naar verwachting zal de reorganisatie eind 2016 worden voltooid.

Licence