Base description which applies to whole site

II. Maatregelen nota In het belang van Nederland (2013)

De opbouw van dit deel volgt het overzicht dat is opgenomen in de bijlage van de brief met de gevolgen van de begrotingsafspraken voor de nota In het belang van Nederland van 25 oktober 2013 (Kamerstuk 33 763, nr. 7). In de rapportage van 15 oktober 2015 (Kamerstuk 33 763, nr. 86 heb ik u geïnformeerd dat een aantal maatregelen specifiek aan de orde komt in andere rapportages. In deze voortgangsrapportage rapporteer ik daarom niet meer over deze maatregelen. Zoals bekend is de maatregel Afstoten kazerne Rotterdam komen te vervallen en is de maatregel Afstoten Gulfstream uitgesteld.

Voltooide maatregelen

  • Reductie vlieguren F-16

  • Maatregelen investeringen

  • Omvormen 13 Gemechaniseerde Brigade

Flexibel bemannen (CZSK)

De maatregel flexibel bemannen van eenheden heeft in 2015 geleid tot een reductie van 20 vte’n. In de jaren 2016 tot 2018 wordt de maatregel verder doorgevoerd en voltooid.

Reductie bemanning Joint Support Ship (CZSK)

In verband met de nog lopende beproevingsfase, waarin alle functionaliteiten van het schip moeten worden beproefd, is de oorspronkelijke bemanning langer gehandhaafd. Voltooiing van de beproevingsfase is in 2017 voorzien. In 2018 wordt stapsgewijs overgegaan naar de nieuwe bemanningsomvang.

Politieoptreden KMar en militaire politietaken (KMar)

Sinds 1 januari 2015 is de commandant van het Landelijk Tactisch Commando (LTC) verantwoordelijk voor de rechtstreekse operationele aansturing van de operaties bij de Koninklijke Marechaussee. De landelijke aansturing van capaciteiten is hiermee een feit en er is sprake van een (mobiele) landelijke en flexibele benadering die berust op Informatie Gestuurd Optreden (IGO). De infrastructuur en de IT-voorzieningen worden aangepast aan de nieuwe structuur (zie Kamerstuk 33 763, nr. 70 van 17 maart 2015). De IT-voorzieningen zijn een absolute voorwaarde om de informatievoorziening van de KMar te garanderen. Het programma «IT-IGO KMar» voorziet hierin. Het programma wordt uitgevoerd in de vorm van kleine, behapbare projecten van een beperkte financiële omvang. Deze stapsgewijze, beheerste aanpak strookt met de IT-visie (Kamerstuk 31 125, nr. 45). Momenteel toetst het Bureau IT Toetsing bij het Ministerie van BZK het programmaplan IT- KMar IGO.

Bij de reorganisatie wordt gebruik gemaakt van een stapsgewijze aanpak, zodat de uitkomsten van proefnemingen worden meegenomen in de reorganisatie. De eerste twee stappen zijn conform planning voltooid en stap drie, de omklap van de districten naar één LTC, is gaande. Het afgelopen jaar is gebruikt om het reorganisatieplan in concept gereed te maken. Over stap drie zijn deze zomer informele besprekingen gevoerd met de bonden en de medezeggenschap. Het concept reorganisatieplan stap 3 LTC is in het najaar diverse keren informeel en formeel besproken met de bonden, doch dat heeft nog niet tot een positief resultaat geleid. Het overleg met de bonden is momenteel (2017) opgeschort, waardoor de voortgang van het dossier stagneert. De geplande datum voor de start van de nieuwe organisatie was 1 januari 2017. Dit zal mogelijk iets vertragen.

Licence