Base description which applies to whole site

Paragraaf 2: Rijksbrede bedrijfsvoeringsonderwerpen

Misbruik en oneigenlijk gebruik/ fraude

BHOS maakt gebruik van het apparaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. BZ en BHOS besteden bij medewerkers aandacht aan zowel integriteit van de eigen medewerkers (interne aangelegenheden) als malversaties door derden (externe aangelegenheden) en de maatregelen om deze te voorkomen en te signaleren. Bovendien ontwikkelt het Ministerie instrumenten en maatregelen om integriteitsschendingen te voorkomen en te signaleren.

In 2018 heeft het interne Expertisecentrum Malversaties bij BZ een aantal acties op het gebied van bewustwording, productverbetering en kennisontwikkeling verricht om de kwaliteit van advisering en de ondersteuning bij vermoedens van malversaties te verhogen. Er is een aantal bijeenkomsten voor medewerkers georganiseerd over fraude- en corruptierisico’s binnen de activiteitencyclus. Bewustwording over risicomanagement en specifiek over fraude- en corruptierisico’s was een belangrijk onderdeel van deze bijeenkomsten. Voor nadere toelichting rondom activiteitencyclus wordt verwezen naar paragraaf 1 waarin ook de invulling van de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer is opgenomen.

Het Ministerie monitort of het sanctiebeleid bij vermoedens en bewezen malversaties tot resultaat leidt. In bijlage 2 is een overzicht met bewezen gevallen van malversaties opgenomen.

Licence