Base description which applies to whole site

6.2 Rijksbrede bedrijfsvoeringsonderwerpen

6.2.1 Grote lopende ICT-projecten

In 2021 voerde het ministerie van Financiën een aantal projecten uit met een ICT-component van meer dan € 5 mln. Over de stand per 31 december 2021 van deze projecten wordt in het Rijks ICT-dashboard gerapporteerd. Voor een drietal projecten geldt dat de planning is uitgelopen en/of het budget is overschreden. Dat betreft de projecten «Autoheffingen Motorrijtuigenbelasting» (Auto MRB), «Belasting voor Personenauto’s en Motorrijwielen» (Auto BPM) en «Uitfaseren Enterprise Tax Management» (ETM). Hierover is de Tweede Kamer geïnformeerd bij brief van 21 april 2021.98

6.2.2 Audit Committee 

Het Audit Committee (AC) is in 2021 vijf keer bijeengekomen. Het nieuwe themadeel van de vergaderingen bood ruimte om strategische onderwerpen als personeelsmanagement, (fraude-)risicomanagement, toezicht op AFM en DNB en programma’s als IOO met meer diepgang te bespreken.

Met ingang van 1 juni is een derde extern AC-lid met de expertise financiële verslaglegging, control, auditing en risicomanagement benoemd voor een eerste periode van maximaal 4 jaar. Voor een vierde extern lid is recent de wervingsprocedure gestart. Met enige regelmaat wordt de werkwijze van het AC tegen het licht gehouden. Dit heeft ertoe geleid dat in 2021 diverse aanpassingen zijn doorgevoerd. Zo worden in het vervolg de concernrisico’s als leidraad voor de agenda van het AC gebruikt. Overige verbeterpunten voor de werking van het AC worden in 2022 verder opgepakt.

98

Kamerstukken II 2020-2021, 31 066, nr. 814

Licence