Base description which applies to whole site

Domein cultuur en media

Tabel 113 Uitwerking strategische evaluatieagenda cultuur en media1

Thema

Subthema

Type onderzoek

Afronding

Status

Conclusies/aanbevelingen

Art.

Mediastelsel

Beleidsdoor-lichtingMedia 2022

Beleidsdoor-lichting Media

2022

Afgerond

De beleidsdoorlichting bevat een terugblik en een vooruitblik. De terugblik concludeert onder meer:"Ondanks de bezuinigingen bij de publieke omroep blijven de waarderingen voor publieke waarden en kwaliteit van de programmering van de landelijke publieke omroep op peil, binnen of boven de vastgestelde bandbreedtes» (Kwink, p. 34). Tegelijk geven de onderzoekers aan dat verbeteringen mogelijk zijn in de manier waarop de samenhang van alle beleidsinstrumenten in het mediabeleid wordt beschreven, de beschikbaarheid van (evaluatie)onderzoek op onderdelen en de inrichting van de verantwoordingscyclus. De vooruitblik heeft geleid tot het rapport Koers Kiezen. Vijf uitdagingen voor de publieke omroep. (AEF, 2022). De beleidsreactie verschijnt medio 2023, samen met de beleidsreactie op het advies van het Adviescollege Publieke Omroep.

15

 

Televisieaanbod en kijkgedrag 2022

Onderzoek landelijk, regionaal en lokaal mediastelsel

2022

Afgerond

De relevantie van het televisiepakket neemt af door online en on-demanddiensten. De voorkeur om nieuws te gebruiken verschuift naar sociale media. De macht van internationale spelers blijft toenemen. Divers online aanbod betekent niet vanzelfsprekend ook een divers gebruik.

15

 

Erkennings-criteriaomroepen

Onderzoek

2023

Lopend

Niet van toepassing.

15

 

Journalistiek - Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Evaluatie

2023

Lopend

Niet van toepassing

15

Cultuur

Beleids-doorlichtingcultuurdeelname

Beleidsdoorlichting Cultuurdeelname

2022

Afgerond

De beleidsdoorlichting bekeek het beleid gericht op de bevordering van cultuurparticipatie in de periode 2000-2020. Naast enkele conclusies over doelmatigheid en doeltreffendheid en de identificatie van drie sterke en drie zwakke punten van het beleid, is ook een aantal aanbevelingen voor de toekomst opgenomen. Beleidsreactie volgt begin 2023.

14

 

Waar doen we het voor? Rapportage over de ontwikkeling van de stedelijke regio’s

Onderzoek Basis Infrastructuur Cultuur (BIS)

2022

Afgerond

Beleidsreactie volgt begin 2023.

14

 

Visitatierijkscultuur-fondsen

Visitatie rijkscultuurfondsen

2023

Lopend

Niet van toepassing.

14

 

Digitalisering

Beleidsevaluatie instrumentarium digitalisering cultuur en erfgoed

2023

Lopend

Niet van toepassing.

14

Erfgoed

Beleidsdoor-lichting Erfgoed

Beleidsdoorlichting Erfgoed

2022

Afgerond

De beleidsdoorlichting erfgoed (inclusief Erfgoedbalans en evaluatie Erfgoedwet) behandelt de archeologie, monumenten, roerend erfgoed (musea), leefomgeving en immaterieel erfgoed. De onderzoekers concluderen dat het erfgoed in Nederland er in algemene zin goed bij staat, maar benoemen ook aandachtspunten. Hoewel over de periode 2016-2021 slechts zeer beperkt systematisch effectiviteitsonderzoek is gedaan, mag op basis van de logica en consistentie van het beleidsinstrumentarium en de oordelen van deskundigen de voorlopige conclusie worden getrokken dat het beleid grotendeels effectief is. Tenslotte benoemt de doorlichting een aantal uitdagingen voor het erfgoedbeleid. Beleidsreactie volgt begin 2023.

14

Cultuureducatie

Cultuuronderwijs

Evaluatie Muziek in de Klas

2023

Lopend

Niet van toepassing

14

Archieven

Onderzoeks-rapportUitvoerbaar-heidstoetsgemoderniseerdeArchiefwet

Onderzoek uitvoerbaarheidstoets archieven

2022

Afgerond

Beleidsreactie volgt begin 2023

14

1

Deze tabel is in lijn gebracht met de Strategische Evaluatie Agenda (SEA) zoals opgenomen in de begroting 2022; en

Domein cultuur en media

Het domein omvat het gehele cultuur- en mediabeleid: Artikel 14 (Cultuur) en Artikel 15 (Media). Het cultuur en mediabeleid is opgedeeld in vijf beleidsinhoudelijk samenhangende thema’s. Ze zijn zo gekozen dat de beste garantie bestaat voor langjarige aansluiting op de beleidspraktijk en daarmee herkenbaarheid voor beleidsmakers en politiek. Specifieke actuele thema’s, bijvoorbeeld op basis van het Regeerakkoord, kunnen hier ondergebracht worden. De evaluaties zijn zo ingepland dat zij passen bij de kennisbehoefte en bij reeds bekende beslismomenten in de beleidscyclus. Het kan dus zo zijn dat er op een subthema op dit moment nog geen beleidsevaluatie gepland staat in de komende periode. Dit is geen hiaat, maar een keuze die past bij het strategisch plannen van evaluaties met oog voor de verbinding met de beleidspraktijk. Met de jaarlijkse actualisatie van de Strategische Evaluatie Agenda wordt opnieuw naar de evaluatie van deze subthema's gekeken. Deze Strategische Evaluatie Agenda is nog in ontwikkeling.

Licence