Base description which applies to whole site

5.3 Wat heeft de gemiddelde burger in 2022 aan zorg betaald?

Figuur 10 laat zien dat een volwassene in Nederland gemiddeld € 6.281 heeft betaald aan collectieve zorg. Dat betreft niet alleen de nominale premie en de eigen betalingen. Een Nederlander betaalt gemiddeld ook een fors bedrag aan Wlz-premie en de inkomensafhankelijke bijdrage (IAB) voor de Zvw. De IAB-Zvw wordt voor een beperkt deel rechtstreeks door burgers betaald (gepensioneerden en zelfstandigen) en voor het grootste deel door werkgevers. Voor het deel dat de werkgevers betalen beïnvloedt de IAB de loonruimte en wordt daarom meegenomen in de totale som van uitgaven aan collectieve zorg. Via de zorgtoeslag ontvangt de gemiddelde burger een bedrag ter gedeeltelijke compensatie van de nominale premie en het betaalde eigen risico. Als laatste is meegenomen het bedrag dat via belastingen wordt opgebracht ter dekking van de zorguitgaven die via de begroting worden gefinancierd, de rijksbijdragen en de zorgtoeslag.

De gemiddelde lasten voor een volwassene komen daarmee uit op € 6.281 voor het jaar 2022. Dat is € 88 hoger dan geraamd in de NvW ontwerpbegroting 2022. Dit wordt met name verklaard doordat de grondslagen waarover de premie worden geheven groter was dan geraamd, waardoor de totale en daarmee ook de gemiddelde betalingen aan premie voor de Wlz en de IAB hoger zijn dan verwacht.

Figuur 10: Lasten per volwassene aan zorg in 2022 (in euro's per jaar)1

1Door afronding kan de som der delen afwijken van het totaal.

2 Het bedrag onder de post belasting is naar beneden bijgesteld ten opzichte van de NvW ontwerpbegroting 2022 (van € 1690 naar € 1679), vanwege een correctie op Wmo beschermd wonen.

Licence