Openbaarheidsparagraaf
Actieve openbaarmaking
Defensie heeft in 2024 gewerkt aan de verdere implementatie van de Wet open overheid (Woo). Defensie heeft verdere actieve openbaarmaking van documenten voorbereid. Per november 2024 voldoen het Ministerie van Defensie en de Inspectie Veiligheid Defensie aan de eerste tranche van de verplichte actieve openbaarmaking van de Wet open overheid. Tevens zijn er verdere stappen gezet om er zorg voor te dragen dat het ordentelijk en ordelijk omgaan met informatie ingebed is in de functie- en loopbaanopleidingen.
Passieve openbaarmaking
Er is sprake van een stijgende lijn in de hoeveelheid Woo-verzoeken en in de omvang en complexiteit (in 2023 ontving de sectie Woo 123 verzoeken, in 2024 waren dit 172 verzoeken). Gelet op de geopolitieke ontwikkelingen, aanhoudende militaire steun aan Oekraïne, aanzienlijke aanschaf van militair materieel en het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD), is de verwachting dat die stijging zich ook in 2025 voortzet. Om deze verzoeken zo goed als mogelijk binnen de wettelijke beslistermijn te kunnen behandelen en de behandeltermijn verder te verkorten, spant de sectie Woo zich in om uitvoering te geven aan de maatregelen zoals aangekondigd in de kabinetsreactie op de invoeringstoets Woo (Kamerstuk 32802, nr. 94). Daarnaast zijn decentrale Woo-functionarissen aangewezen bij de directies van het kerndepartement. Zij zijn verantwoordelijk voor het geordend en tijdig aanleveren van de gevraagde informatie. In oktober 2024 is het documentmanagementsysteem DefDoc binnen het kerndepartement gelanceerd. Door dit systeem wordt het verzamelen, ordenen en uiteindelijk archiveren van informatie vereenvoudigd. Daarnaast bereidt Defensie de implementatie van nieuwe Woo-tooling voor. Daardoor kunnen Woo-medewerkers effectiever en efficiënter documenten uitvragen binnen de organisatie en deze sneller beoordelen. Tot slot blijft de sectie Woo zich ook in 2025 inspannen om in overleg met de verzoeker tijdig aan diens informatiebehoefte te kunnen voldoen.
Verbetering van de informatiehuishouding
Het programma Defensie Open op Orde (DOO) versterkt in de periode 2021 t/m 2028 de informatiehuishouding van Defensie. De nulmetingen die het programma bij de Defensieonderdelen (en specifieke onderdelen van de Bestuursstaf) doet, zijn vrijwel allemaal in 2024 volledig afgerond. Aan de hand van deze nulmetingen wordt voor alle onderdelen een actieplan opgesteld om ondersteund door het programma DOO toe te werken naar een hoger volwassenheidsniveau van de informatiehuishouding. Ruim de helft van deze actieplannen is in 2024 opgesteld en in uitvoering. De laatste actieplannen zijn in Q1 2025 opgeleverd en worden uitgevoerd.
Daarnaast heeft Defensie in 2024 een visie op informatie(huishouding) opgesteld. Deze visie markeert een belangrijke stap naar een volwassen informatiehuishouding binnen onze organisatie. Het document biedt niet alleen strategische kaders, maar ook een wenkend perspectief: Defensie die informatie inzet als kracht in de militaire, politiek-bestuurlijke en maatschappelijke context. Het richt zich op kwalitatieve informatie die compleet, juist, actueel en vindbaar is. De gezaghebbende informatiepositie van Defensie wordt versterkt door een integrale aanpak van informatiehuishouding waarin strategie, structuur, processen, mensen en technologie samenkomen.
Overzicht risicoregelingen
Per 31 december 2024 bestaat er één openstaande garantie. Deze betreft een overeenkomst met de Vereniging Verbond van Verzekeraars over de verzekerbaarheid van personeel. De looptijd is onbepaald en er is geen gegarandeerd bedrag vastgesteld. De overeenkomst regelt de verhouding tussen Defensie en de Vereniging met als doel de belemmeringen die defensieambtenaren in het maatschappelijkverkeer ondervinden als gevolg van uitsluitingsclausules bij levensverzekeringen, gekoppeld aan de financiering van een woning, weg te nemen. In 2024 heeft geen uitkering plaats gevonden.