Base description which applies to whole site

BIJLAGE 8

De regelgeving op de verschillende beleidsterreinen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zoals sociale verzekeringen en de arbeidsomstandigheden, houdt een aanzienlijke hoeveelheid administratieve verplichtingen voor bedrijven en instellingen in. Het spreekt dan ook voor zich dat het departement een aansprekende, op zijn minst evenredige bijdrage wil leveren aan de doelstelling de administratieve lasten voor het bedrijfsleven in de periode tot 2006 te verminderen met 25 procent.

De afgelopen jaren zijn op basis van de adviezen van de Commissie Administratieve Lasten, de werkgroep Loonbegrip van die commissie en adviezen in het kader van de operatie «Marktwerking, deregulering en wetgevingskwaliteit» al de nodige activiteiten in gang gezet.

Sinds 1994 is op SZW-terrein een vermindering van de administratieve lasten met € 245 miljoen gerealiseerd en recentelijk zijn daarenboven voorstellen voor een reductie met nog eens € 254 miljoen ingediend bij het parlement. De voorstellen zijn opgesomd in het departementale actieprogramma vermindering administratieve lasten dat op 7 mei 2002 is aangeboden aan de Tweede Kamer (TK 24 036, nr. 255) Met het oog op de in de komende jaren nog te leveren bijdrage is een departementaal project Vermindering administratieve lasten ingericht, waarin een groot aantal directies participeert. De verantwoordelijke projectdirecteur rapporteert rechtstreeks aan de departementsleiding.

Het project heeft onder andere tot doel een gestroomlijnd werkproces te ontwikkelen met het doel de administratieve lastendruk als gevolg van nieuwe regelgeving tot een strikt noodzakelijk minimum te beperken. De advisering door het Adviescollege toetsing administratieve lasten (ACTAL) maakt deel uit van dit werkproces.

Een tweede opdracht van het project is de doorlichting van bestaande wet- en regelgeving van het ministerie op mogelijkheden voor vermindering van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven. Met het oog op deze doorlichting worden voor de verschillende beleidsterreinen van SZW standaardkostenmodellen ontwikkeld die de omvang van de administratieve lasten specificeren. De modellen voor de werknemersverzekeringen en de arbeidsomstandigheden zijn inmiddels beschikbaar. Die voor de terreinen van de arbeidsverhoudingen en de arbeidsmarkt zullen eind 2002 worden opgeleverd.

De mate waarin de onderscheiden beleidsterreinen aan de overkoepelende kwantitatieve taakstelling van 25% reductie kunnen bijdragen, is mede afhankelijk van de aard en omvang van de bestaande administratieve verplichtingen en van de verwevenheid met de doelstellingen van het beleid. De Tweede Kamer zal te gelegener tijd over de verdere voornemens tot reductie van de administratieve lasten op de onderscheiden beleidsterreinen worden geïnformeerd.

Licence