Base description which applies to whole site

A. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL

Wetsartikel 1

De begrotingsstaten, die onderdeel zijn van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 1, derde lid, van de Comptabiliteitswet 2001 elk afzonderlijk bij de wet vastgesteld en derhalve ook gewijzigd. Het onderhavige wetsvoorstel strekt ertoe om voor het jaar 2010 wijzigingen aan te brengen in de begrotingsstaat van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de begrotingsstaat van het Waddenfonds.

De in de begrotingsstaten opgenomen begrotingsartikelen worden in onderdeel B van deze memorie van toelichting toegelicht (de zgn. begrotingstoelichting).

Wetsartikel 4

Het kabinet heeft bij zijn aantreden op 14 oktober 2010 besloten om het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer op te heffen en samen te voegen met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat tot het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ook is besloten tot een herverdeling van bepaalde beleidsaangelegenheden over andere ministeries (zie het Koninklijk besluit van 14 oktober 2010 in de Staatscourant van 18 oktober 2010, nr. 16 525).

De organisatorische uitwerking van deze besluiten vindt thans plaats en zal naar verwachting in 2011 kunnen worden afgerond. Om administratieve redenen is besloten om de begrotingen 2010 niet aan de nieuwe, inganggezette reorganisaties aan te passen. Evenwel, door de opheffing van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer kan er bij een juiste toepassing van artikel 1, eerste lid, onder a, van de Comptabiliteitswet 2001 geen sprake meer zijn van een begroting van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Artikel 1, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2001 regelt welke begrotingen tot de Rijksbegroting behoren.

Om een en ander formeel juist te laten verlopen, is er voor gekozen voor 2010 en voor 2011 te regelen, dat er als onderdeel van de Rijksbegroting een aparte begroting van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer zal zijn. Daarmee wordt afgeweken van artikel 1 van de Comptabiliteitswet 2001. Dit wordt voor 2010 in het eerste lid van het onderhavige wetsartikel geregeld.

In het tweede lid wordt, in lijn met de afspraken in het Regeerakkoord en met het hiervoor genoemde koninklijk besluit, geregeld welke minister(s) voor het jaar 2010 vanaf 14 oktober 2010 het beheer over deze begroting voeren.

In het derde lid wordt voor het jaar 2010 geregeld dat er een jaarverslag met betrekking tot Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer moet worden opgemaakt en welke ministers daarvoor verantwoordelijk zijn.

De Comptabiliteitswet 2001 zal hiervoor zo spoedig mogelijk structureel worden aangepast.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M. H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J. P. H. Donner

Licence