Base description which applies to whole site

1. Leeswijzer

De 2e suppletoire begroting 2010 geeft een geactualiseerd beeld van de begroting 2010. De 2e suppletoire begroting 2010, gekoppeld aan de Najaarsnota van de Minister van Financiën, is het laatste moment waarop de financiële kaders van de in uitvoering zijnde begroting kunnen worden gemuteerd. Van mutaties wordt geen meerjarige doorwerking opgenomen, omdat de 2e suppletoire begroting 2010 uitsluitend betrekking heeft op het lopende begrotingsjaar 2010. In de toelichting op mutaties wordt waar relevant de meerjarige doorwerking geschetst. Over de definitieve meerjarige doorwerking wordt bij 1e suppletoire begroting 2011 besloten.

De opbouw van de 2e suppletoire begroting 2010 is als volgt:

  • Een begrotingsstaat, waarin de mutaties voor uitgaven, verplichtingen en ontvangsten zijn opgenomen;

  • Een Memorie van Toelichting die de volgende onderdelen bevat:

  • Een overzichtstabel waarin de majeure beleidsmutaties worden gepresenteerd;

  • Per beleidsartikel een tabel Budgettaire gevolgen van beleid. In deze tabel worden alle mutaties opgenomen. De belangrijke beleidsmatige mutaties worden toegelicht. Alleen technische mutaties van grote omvang worden ook toegelicht;

  • De stand van de 2e suppletoire begroting 2010 wordt opgebouwd door middel van mutaties op de stand van de 1e suppletoire begroting 2010. Hierbij wordt aangetekend dat er 2e suppletoire mutaties zijn die al in de VROM Ontwerpbegroting 2011 vermeld zijn; dit worden de zogenaamde «Miljoenennotamutaties».

  • Als toelichting is een mutatietabel opgenomen waarin mutaties worden gepresenteerd die op het desbetreffende instrument hebben plaatsgevonden. Indien van toepassing zijn ook Miljoenennotamutaties opgenomen. De toelichtingen van de Miljoenennotamutaties staan veelal ook in de verdiepingsbijlage van de Ontwerpbegroting 2011;

  • Daarnaast worden soms ook nog de uitgaven aan incidentele subsidies vermeld om een wettelijke grondslag te creëren. Deze uitgaven komen niet direct terug in begrotingsmutaties omdat het hier uitgaven in de realisatiesfeer betreft.

Voor het goede begrip wordt de aanduiding «beleidsmatige mutatie» nader toegelicht. Een beleidsmatige mutatie is het gevolg van gevoerd beleid en is dus te beïnvloeden (bijvoorbeeld een bezuiniging, beleidswijzigingen met financiële gevolgen, afwijkingen uit hoofde van behoorlijk bestuur). Niet-beleidsmatige mutaties zijn meer technisch van aard en worden alleen bij grote omvang toegelicht.

Overzicht verantwoordelijkheidsverdeling ministers

Art. nr.

Omschrijving

Beleidsverantwoordelijke ministers

Opmerking

 

Beleidsartikelen

  

01

Optimalisering van de ruimtelijke afweging

Minister van I&M

 

02

Realisatie Nationaal Ruimtelijk Beleid

Minister van I&M

 

03

Klimaat en luchtkwaliteit

Minister van I&M en de minister van EL&I

 

04

Duurzaam produceren

Minister van I&M

 

06

Risicobeleid

Minister van I&M en de minister van EL&I

 

07

Versterken van het internationale milieubeleid

Minister van I&M

 

09

Handhaving en toezicht

Minister van I&M

 

10

Leefomgevingskwaliteit

Minister van I&M

 
  

 

 
 

Niet-beleidsartikelen

 

 

91

Algemeen

Minister van I&M

 
 

Apparaat begroting WWI

Minister van I&M en de minister van BZK

 
 

Gemeenschappelijke voorzieningen

Minister van I&M en de minister van BZK

 

92

Nominaal en onvoorzien

Minister van I&M en de minister van BZK

 
Licence