Base description which applies to whole site

2. Ontwerpbegroting 2011 explain beleidsinformatie

In de ontwerpbegroting 2011 zijn niet alle operationele doelstellingen voorzien van een explain. Vanwege de aard van de doelstellingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de manier waarop daaraan invulling wordt gegeven zullen niet alle beoogde beleidseffecten en prestaties specifiek, meetbaar en tijdgebonden kunnen worden geformuleerd. Buitenlandse Zaken doet haar uiterste best zo specifiek en concreet mogelijk te zijn en waar mogelijk de effecten en prestaties ook van indicatoren te voorzien, maar dit ministerie zal ook in de toekomst een beroep moeten blijven doen op de mogelijkheid om uit te leggen waarom dat niet altijd mogelijk is.

In algemene zin geldt dat het, gezien de aard van de doelstellingen, niet haalbaar is de beleidseffecten en de prestaties binnen de algemene doelstellingen 1, 2 en 3 (en de operationele doelstellingen die daaronder vallen) meetbaar en tijdgebonden te formuleren. De Nederlandse inspanningen op het terrein van de internationale rechtsorde (beleidsartikel 1), veiligheid en stabiliteit, effectieve humanitaire hulpverlening en goed bestuur (artikel 2) en versterkte Europese samenwerking (artikel 3) zijn veelal diplomatiek van aard en onderdeel van een internationaal krachtenveld.

Voor de beleidsartikelen 4, 5 en 6, de doelstellingen op het terrein van ontwikkelingssamenwerking, geldt in beginsel voor alle operationele doelstellingen een «comply». De prestaties zijn zoveel mogelijk meetbaar en tijdgebonden geformuleerd. Voortgang op een groot deel van de beleidseffecten kan onder meer worden afgemeten aan de voortgangsindicatoren van de Millennium Development Goals. Een belangrijke uitzondering hierop vormt operationele doelstelling 5.6 over het versterken van het maatschappelijk middenveld in ontwikkelingslanden. Het brede en kwalitatieve karakter van deze operationele doelstelling bemoeilijkt de meetbaarheid.

Voor wat betreft de beleidsartikelen 7 (consulaire dienstverlening) en 8 (cultureel profiel en draagvlak) geldt dat de te realiseren prestaties al meetbaar en tijdgebonden geformuleerd zijn. Voor wat betreft de beleidseffecten is dit moeilijker. In beginsel is het mogelijk om de effecten van het beleid op het terrein van de consulaire dienstverlening en draagvlak te meten. De meerwaarde hiervan dient echter te worden gerelateerd aan de hiermee gemoeide hoge kosten en beheerslast.

Licence