Base description which applies to whole site

1. Leeswijzer

Budgettair kader

Uit de hiervoor vermelde samenvattende begrotingsstaat blijkt dat ten opzichte van de begroting 2011 een bedrag van € 115,5 miljoen aan de begroting voor 2011 wordt toegevoegd en het begrotingsbedrag voor de ontvangsten 2011 met een bedrag van € 42,3 miljoen wordt verhoogd. Dit leidt tot een uitgavenbudget van € 8 379,135 miljoen en een ontvangstenbudget van € 499,599 miljoen. Het bedrag voor de verplichtingen in 2011 is verhoogd met € 114,6 miljoen tot € 8 319,352 miljoen.

Samenvatting belangrijkste begrotingswijzigingen

Tot de belangrijkste begrotingswijzigingen kan worden gerekend de toekenning van € 56,3 miljoen in verband met de eindejaarsmarge voor de uitvoering van crisisbeheersingsoperaties en de uitdeling van loon- en prijsbijstelling van € 29,2 miljoen resp. € 38,9 miljoen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken hevelt € 16,1 miljoen over voor de uitvoering van de bescherming van ambassadepersoneel in 2011. Tevens is er sprake van een structurele bijdrage van € 3,5 miljoen door het ministerie van Veiligheid en Justitie, toegekend voor de grensbewaking van Bonaire, Sint Eustatius en Saba door personeel van het Commando Koninklijke marechaussee (CKmar) en een eenmalige bijdrage van € 5,8 miljoen van het ministerie van Veiligheid & Justitie aan Defensie voor de Maatschappelijke Innovatie Agenda (MIA). Ook genoemd kan worden de BTW compensatie van € 12,1 miljoen voor de buitenlandse opleidingen als gevolg van wijziging van de onderwijsvrijstelling en de BTW compensatie van € 1,6 miljoen voor het uitbesteden van diensten wegens het PPS Kromhout. Daartegenover staat een overheveling naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor de defensiebijdrage in de exploitatiekosten van het project C2000. Deze overheveling verlaagt het defensiebudget met € 6,3 miljoen. Vanuit het HGIS begroting wordt € 6 miljoen overgeheveld naar ministerie van Veiligheid en Justitie voor het uitvoeren van civiele politiemissies. Een andere aanzienlijke mutatie is de eindejaarsmarge 2010, die het defensiebudget voor 2011 met € 79,544 miljoen verlaagt (excl. HGIS). De hogere ontvangsten van € 42,3 miljoen zijn voornamelijk het gevolg van hogere ontvangsten bij het Commando DienstenCentra (CDC), die ontstaan door het verschuiven van ontvangsten van 2010 naar 2011 met een bedrag van € 14,3 miljoen bij Domeinen en de afdracht van de winst in 2010 van de baten-lastendiensten met een bedrag van € 20 miljoen.

Toelichtingen

Per begrotingsartikel zijn de wijzigingen naar aard en oorzaak gerangschikt in een tabel met autonome en beleidsmatige mutaties. Naast de beleidsmatige mutaties worden ook omvangrijke autonome mutaties toegelicht. De wijzigingen in deze eerste suppletoire begroting van 2011 hebben grotendeels een beleidsmatig karakter.

Uitvoeren crisisbeheersingsoperaties

Op de website van Defensie (www.defensie.nl/missies) is actuele informatie beschikbaar over de verschillende crisisbeheersingsoperaties.

Licence