Base description which applies to whole site

3. BEDRIJFSVOERINGSPARAGRAAF

In de bedrijfsvoeringsparagraaf wordt gerapporteerd over uitzonderingen, bijvoorbeeld bijzondere risico’s of aandachtspunten die relevant zijn voor de Staten-Generaal. Op het vlak van de rechtmatigheid van de begrotingsuitvoering, de totstandkoming van beleidsinformatie en het gevoerde financieel- en materieelbeheer worden geen bijzondere risico’s of aandachtspunten voorzien.

Hieronder wordt ingegaan op de overige aspecten van de bedrijfsvoering.

Belastingdienst

Informatievoorzieningsketen (IV-keten)

Begin 2009 heeft een externe doorlichting van de IV-keten plaatsgevonden. De conclusies bevestigden het beeld dat de IV-keten nog niet alle waarborgen biedt om met voldoende zekerheid de doelstellingen van grote ICT-projecten te kunnen realiseren. De aanbevelingen uit de doorlichting hebben geleid tot het formuleren van een transformatieprogramma, waarmee in september 2009 is gestart. De maatregelen hebben betrekking op de herinrichting van de IV-organisatie, op de professionaliteit van management en medewerkers, en op de wijze waarop de Belastingdienst omgaat met architecturen en met applicatieontwikkeling. De transformatieperiode wordt eind 2010 formeel afgerond. De basis voor een effectieve en doelmatige IV-keten is dan neergezet. In de periode daarna wordt de organisatie verder ontwikkeld. Dat zal een operatie zijn die nog verscheidene jaren vergt.

Taakstellingen

In 2009 heeft de Belastingdienst een taakstelling ontvangen om zo een bijdrage te leveren aan het kabinetsbesluit om besparingen te genereren. Vanaf 2010 dient de Belastingdienst een structurele bijdrage te leveren van € 50 miljoen oplopend tot € 145 miljoen in 2015. Om dit te kunnen realiseren zijn een aantal maatregelen getroffen, waaronder het slimmer en efficiënter werken en het versoberen van de bedrijfsvoering. Bij slimmer en efficiënter werken gaat het er om dat hetzelfde werk met minder mensen wordt gedaan. Gestuurd wordt op uitstroom van vast personeel, bovenop het natuurlijk verloop. Bij het versoberen van de bedrijfsvoering voert de Belastingdienst een aantal automatiseringsprojecten niet of gedeeltelijk niet uit. Met name het temporiseren van de automatisering kan met zich meebrengen dat werkzaamheden langer handmatig verricht moeten worden.

Taakstelling Kerndepartement

Het ministerie van Financiën draagt bij aan de afslanking van het Rijk. Eind 2011 moet de beoogde afslanking volledig zijn gerealiseerd. De realisatie verloopt tot nu toe conform de planning. In 2011 moet de grootste stap in de realisatie worden gezet. De verwachting is dat departementsbreed de afslanking zal worden gerealiseerd. Op onderdelen van het departement wordt bijsturing niet uitgesloten.

Generale Thesaurie

Voor het beheer van de aandelen die de Staat houdt in ABN AMRO Group N.V. en ASR Verzekeringen N.V. is begin 2009 een projectdirectie binnen de Generale Thesaurie opgericht. Het beheer functioneert op deze wijze naar behoren, zoals ook wordt erkend door de leden van de Vaste Commissie van Financiën van de Tweede Kamer. Desalniettemin wordt deze vorm van beheer door de Tweede Kamer niet optimaal geacht, zoals blijkt uit de motie-Weekers c.s. (Kamerstuk: 31 965, nr. 7) en het daarover gevoerde overleg.

In 2010 heeft de minister een schets gegeven van de mogelijke oprichting van een stichting administratiekantoor en certificering van de aandelen ABN AMRO Group N.V. en ASR Verzekeringen N.V. De eventuele oprichting van zo’n stichting heeft gevolgen voor de bedrijfsvoering binnen de Generale Thesaurie. De precieze gevolgen zijn afhankelijk van de uiteindelijke vormgeving, zoals die na overleg met Tweede Kamer zal worden gekozen.

Kerndepartement

Afgesproken is dat in 2011 voor 100% duurzaam zal worden ingekocht. Dat wil zeggen dat de kerndepartementen en de departementale diensten in 2011 bij hun inkoop in beginsel de vastgestelde duurzaamheideisen toepassen. Indien er in uitzonderlijke situaties bij een specifieke inkoop goede redenen zijn om duurzaamheideisen niet toe te passen, zal dat worden verantwoord. Ook zullen ingevolge de motie Koopmans/De Krom de vastgestelde duurzaamheidswensen zwaarwegend worden meegenomen bij de inkoop. Binnen het ministerie van Financiën worden de nodige maatregelen genomen om de doelstelling van 100% duurzaam inkopen te kunnen realiseren.

Licence